Placinta cu mere si migdale

Deosebit la aceasta placinta este aluatul de foietaj facut in casa, pe care l-am imbunatatit cu niste migdale decojite, coapte si macinate grosier. A iesit o nebunie de aluat si o nebunie de placinta!

Portii
24
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Placinta cu mere si migdale

Ingrediente

  • Pentru o tava de 33/43 cm
  • Aluat:
  • 150 gr unt + 1 lingura Untura
  • 50 gr zahar + 2 pachete zahar vanilat
  • 2 Oua fierte
  • 10 linguri apa
  • 1 varf cutit Ficat de pasare
  • 600 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • Pentru uns:
  • 6 linguri ulei
  • 50 gr unt
  • 4 linguri faina
  • 75 gr migdale macinate
  • Pentru umplutura:
  • 2 kg mere
  • 4 linguri zahar + 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite scortisoara
  • 3 linguri gris

Mod de preparare

Pentru aluat, mixam untul cu untura, tinute la temperatura camerei, cu zaharul si putina sare pana devin spumoase si nu se mai simte zaharul. Eu am rasnit zaharul sa scurtez din timpul de mixare. Incorporam cele doua oua, apoi adaugam apa si incepem sa adaugam, treptat, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul. Formam un aluat nu foarte tare, nelipicios si usor de intins. Il lasam sa se odihneasca pana pregatim compozitia de uns. Migdalele, le-am copt cateva minute in cuptorul incins, apoi le-am macinat, dar nu foarte fin, am urmarit sa mai ramana si bucati mai mari.

Punem untul si uleiul pe foc, iar cand untul se topeste omogenizam bine amestecul si adaugam faina in ploaie, mestecand energic, mai lasam cateva minute vasul pe foc, apoi il dam la rece. Impartim aluatul in doua parti, dar nu egale. Eu de regula pun mai mult aluat la partea pe care o asej jos in tava, pentru ca aceasta va fi presata de umplutura si mere si nu se va mai inalta la fel ca partea de sus.

De aceea incerc sa creez o uniformitate intre foi, atat cat reusesc. Intindem prima foaie, cat de subtire putem si o ungem cu putina compozitie racita, apoi presaram peste jumatate din foaie, migale macinate. Pliem jumatatea cealalta de foaie peste migdale si presam usor, mai tragem si de colturi sa uniformizam putin foaia. Ungem foaia din nou cu compozitie si presaram peste jumatate, migdale si tot asa de trei ori sau de cate ori se poate. Procedam intocmai si cu cealalta foaie, apoi dam pachetele de aluat la frigider, invelite in folie pana cand se va intari compozitia cu care le-am uns. Ne ocupam intre timp de umplutura.

Spalam merele, le indepartam cotoarele si stricaciunile si le trecem prin robt sau daca avem rabdare, le dam pe razatoare. Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si le lasam pana cand devin caramizii si se topeste zaharul.

Ridicam vasul de pe foc, adaugam scortisoara si il dam la rece. Cand se raceste, adaugam grisul in functie de siropul format. Intindem, in tava unsa cu ulei sau unt, prima foaie, adaugam compozitia de mere pe care o acoperim cu a doua foaie si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade. Lasam placinta sa se raceasca pe urma o portionam si o pudram cu zahar. Pofta buna!


Tipsuri: Praful de copt si bicarbonatul sunt optionale la acest gen de aluat, daca vreti ca foile sa fie tari si mai crocante, nu puneti! Eu le-am preferat sa se topeasca in gura. :))) Cantitatea de zahar in mere depinde de tipul merelor, ale mele au fost cam acrisoare, fiind mere de la tara care au cazut din pomi inainte de coacere. Migdalele se pot inlocui cu nuca, arahide, alune sau daca aveti samburi de caise cred ca ar fi si mai buni!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Musuroi de cartita cu zmeura
Bucataras.RO

Musuroi de cartita cu zmeura

Meniu copii Un tort delicios pe care copiii sigur il vor adora! Pentru reteta m-am inspirat de la Rocsy si de la Ligia.

Musuroi de cartita cu zmeura
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!