Prajituri

Reteta Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 1h:30m 
liliana postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un

ingrediente

   30 g unt moale (dar nu topit)
   150-160 g de zahar
   3 oua
   40 g faina de grau
   1 varf cutit sare
   4 linguri suc de lamaie
   coaja rasa de la 1 lamaie
   250 ml lapte

mod de preparare

Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un pic de lucru cu el, ba cu mixerul, ba cu lingura de lemn.


Se separa ouale si se adauga, pe rand,cate un galbenus peste amestecul de zahar si unt.


Se adauga coaja si zeama de lamaie si se mai bate un pic cu mixerul.


Pana se obtine o compozitie spumoasa, omogena.


Se adauga faina, neaparat cernuta. Se amesteca usor, cu miscari circulare, de sus in jos, apoi se adauga si laptele.


Se bat albusurile cu un strop de sare, se unge tava cu unt si se incinge cuptorul la 180°C.


Se adauga si albusurile la compozitia precedenta,cu miscari usoare,dar avand grija sa nu ramana cocoloase de albus.


Se toarna in tava unsa, se niveleaza. In cuptor se pune o tava cu apa,impreuna cu prajitura,practic un fel de bain-marie la cuptor.Se coace cam 35-40 minute,apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar,fara a fi scoasa din tava.


Cand e complet racita, se acopera cu folie si se da la frigider o noapte. Apoi se rastoarna. Ca sa poata fi rasturnata fara probleme,trebuie putin incalzita tava dedesubt.Mie si asa,mi s-a lipit in doua locuri,semn ca nu am incalzit-o destul.


Asa, rasturnata, are un strat de pandispan dedesubt, iar stratul de deasupra a ramas ca o budinca. Cam ca la prajitura care se separa. Daca o lasati 35 de minute la cuptor, stratul de budinca va fi predominant. Eu am lasat-o 40 de minute si am obtinut o prajitura fifty-fifty.


Se poate consuma ca atare,eventual cu un motz de frisca,dar vroiam sa incerc sa fac mousse-ul de ciocolata si sa il adaug in vreun fel.


Trebuie coapta intr-o tava mai mare, ca sa nu iasa prajitura foarte inalta. Sau se poate coace in forme mici de chec, monoportie.


[strong]Mousse simplu de ciocolata[/strong]





Se face pur si simplu din ciocolata amaruie topita, calda si apa rece, nimic altceva.


Reteta originala prevedea 100 g ciocolata amaruie, cu 70% cacao si 115 ml apa rece, in asa fel incat mousse-ul sa aiba cam 36% grasime in final. Ciocolata mea amaruie avea 45% cacao, deci prin regula de trei simpla am adaugat cam 70 ml apa.


Ciocolata am topit-o la foc mic, punand o craticiara cu fund gros, de 1cm, direct pe flacara, nu la bain-marie.


Am pregatit o cratita mai mare cu apa cu gheata si mixerul, apoi am turnat apa rece peste ciocolata calda. Am transferat rapid craticioara in vasul cu apa cu gheata si am bagat mixerul in functiune.





Reteta propusa de : Bolognese de Cluj
Incearca si Prajitura raffaello cu nuca de cocos
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Small

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.