Prajitura cu foi caramel, crema de lapte si dulceata de caise

O prajitura foarte gustoasa

Portii
10
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu foi caramel, crema de lapte si dulceata de caise

Ingrediente

  • Pentru crema:
  • In plus:
  • 900 g faina
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • sare
  • 10 linguri ulei
  • 20 linguri apa
  • 12 linguri zahar
  • 2 oua
  • Pentru 4 foi de aluat:
  • 1 lingurita scortisoara
  • sucul de la o portocala (100 ml)
  • 1000 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 1 plicuri zahar vanilat
  • 1 pastaie vanilie
  • 5 linguri amidon
  • 200 ml frisca
  • 400 g dulceata de caise
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt

Mod de preparare

Punem zaharul, pe foc mic pentru al caramelize. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa, aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit.

Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie. Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat, adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt. Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios. Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor.

Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca. Impartim aluatul in patru parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30). Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem. Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.


Crema: Amidonul cu semintele din pastaia de vanilie, zaharul vanilat si zaharul le punem intr-o oala mica. Adaugam treptata laptele amestecand sa nu se faca amidonul gogoloase. Punem pe foc mic si amestecam pana se face ca si o budinca mai groasa. Lasam la racit acoprita cu folie alimentara.

Cand este rece batem frisca si amestecam cu budinca de lapte.


Asamblarea prajiturii: Intr-o tava asezam prima foaie si turnam peste ea jumate din crema asezam deasupra a doua foaie si ungem cu dulceata de caise. Punem a treia foaie si o ungem cu crema ramasa. Asezam deasupra a patra foaie si facem glazura: ciocolata impreuna cu untul o topim pe bain marin sau la microunde. Turnam glazura deasupra, nivelam si dam la frigider.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Scovergi ardelenesti
3
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Foi napolitana cu blat de nuga
5
Prajituri

Foi napolitana cu blat de nuga

Este o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.

Foi napolitana cu blat de nuga
Parteneri
Tocanita olteneasca din maruntaie de pui si ardei copt
Bucataras.RO

Tocanita olteneasca din maruntaie de pui si ardei copt

reteta romaneasca Această rețetă delicioasă am pregătit-o după o rețetă de la Merișor, căreia îi mulțumesc....

Tocanita olteneasca din maruntaie de pui si ardei copt
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!