Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie

O prajitura delicata cu un gust minunat, pe care nu o sa il uiti prea curand. Gustul acrisor al jeleului de fructe se potriveste perfect cu crema dulce de vanilie.

Portii
6
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu jeleu de fructe si crema de vanilie

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 oua
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g zahar pudra
  • 25 g faina
  • 2 albusuri
  • 50 g zahar tos
  • 25 g unt topit
  • CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE:
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • JELEU DE FRUCTE:
  • 400 g mix fructe congelate (zmeura, capsuni, visine)
  • 70 ml apa minerala
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 8 g gelatina
  • 30 ml apa
  • PENTRU INSIROPAT:
  • sirop de la compot de ananas
  • DECOR:
  • ciocolata alba+fructe

Mod de preparare

JELEU DE FRUCTE: Prima data trebuie sa facem jeleul de fructe. Intr-o craticioara punem zaharul, fructele congelate, si 70 ml apa. Fierbem la foc mic si spumam cand este nevoie. Cand amestecul nostru se transforma intr-o substanta mai lichida, luam craticioara de pe foc si trecem amestecul prin sita. Turnam compozitia in craticioara si adaugam amidonul dizolvat in putina apa (1-2 linguri). Amestecam pana incepe sa se lege. Hidratam gelatina in apa (30 ml apa) iar apoi o lasam putin pana se umfla. Dizolvam gelatina la cuptorul cu microunde iar apoi o turnam peste jeleul de fructe. Tapetam o tava de 24/24 cu folie de prospetime si turnam jeleul de fructe. Introducem tava in congelator timp de 1 ora. Dupa ce a trecut o ora, scoatem jeleul din tava si il punem din nou in congelator pana asamblam prajitura.


BLAT: Mixam cele 2 oua putin cu mixerul. Intr-un bol punem faina, nucile maruntite si zaharul pudra. Amestecam cu o lingura. Adaugam amestecul de oua peste amestecul cu ingrediente uscate (faina, nuci si zahar pudra). Omogenizam cu telul. Intr-un bol batem spuma cele 2 albusuri cu 1 praf de sare. Adaugam treptat zaharul. mixam pana devine o spuma densa. Incorporam usor spuma in amestecul de oua, faina si nuci. Amestecam cu grija de jos in sus. La sfarsit incorporam untul topit si racit. Tapetam tava de 24x24 cm cu hartie de copt sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina. Adaugam jumatate din compozitie. Introducem tava in cuptorul preincalzit si o coacem timp de 15-20 de minute la temperatura medie. Cand se rumeneste usor pe margini inseamna ca s-a copt. Asa procedam si cu cealalta foaie. Le lasam sa se raceasca.


CREMA DE VANILIE CU MASCARPONE: Incalzim laptele la foc mic impreuna cu 1 lingura de esenta de vanilie. Intr-un vas mixam galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnam laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri. Mixam bine sau maestecam energic cu un tel pana se omogenizeaza si pana dizolva cocoloasele micute (daca s-au format). Punem din nou amestecul la foc mic si amestecam continuu pana se ingroasa. Cand este gata acoperim suprafata cremei cu o folie alimentara ca sa nu se usuce la suprafata. Lasam crema sa se raceasca complet. Mixam frisca foarte bine iar apoi o incorporam cu grija in crema de vanilie racita. Punem cate 1 lingura si amestecam cu grija de jos in sus. Amestecam crema de mascarpone cu o lingura pana devine cremoasa. O incorporam usor in crema de vanilie si frisca. Punem cate 1 lingura de mascarpone si amestecam de jos in sus.


ASAMBLARE: In tava in care am copt foile de blat punem folie alimentara. Asezam prima foaie de blat si o insiropam putin si punem 3-4 linguri de crema de vanilie. Nivelam. Punem jeleul (de la congelator), iar apoi adaugam si restul de crema. Nivelam bine. Insiropam putin si a doua foaie de blat si acoperim cu ultima foaie. Acoperim prajitura cu foaia de prospetime si o lasam in frigider pentru 2-3 ore. Mie mi-au iesit 6 portii mari. Felia de prajitura nu este atat de inalta. In poza eu am pus doua felii una peste alta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Tort Felie de lapte cu afine
Bucataras.RO

Tort Felie de lapte cu afine

„Trecerea dintre ani...cu o echipa super, cu miracole bucataresti,cu artificii vazute de pe geam,cu oboseala ,dar...cu...

Tort Felie de lapte cu afine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!