Tarta cu crema de vanilie, nectarine si afine

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in malaxorul robotului multifunctional Ankarsrum – montati atasamentul pentru plamadit la cca

Portii
8
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
10 minute
Complexitate
medie
Tarta cu crema de vanilie, nectarine si afine

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • faina de cozonac - 200 g
  • unt la temperatura camerei - 100 g
  • ou - 1 buc
  • zahar - 2 linguri
  • sare - 1 varf de cutit
  • Pentru crema de vanilie:
  • galbenusuri de ou - 4 buc
  • lapte - 300 ml
  • amidon - 3 lingurite
  • zahar - 160 g
  • extract de vanilie / pastaie de vanilie (1 si ½ lingurita sau semintele de la ½ pastaie)
  • unt la temperatura camerei - 25 g
  • Pentru compozitie:
  • nectarine coapte - cca 1 kg (de preferabil curatate de coaja)
  • Gellfix - 1 pliculet
  • scortisoara - 2 batoane
  • anason - 2 stelute
  • afine - 120 g
  • zahar gelifiant - 23 linguri
  • vin alb / cidru / vin roze demidulce - 300 ml

Mod de preparare

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in malaxorul robotului multifunctional Ankarsrum – montati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica
• adaugati zaharul, sarea si treptat, faina
• cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact
• infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora
• intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta
• puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea
• introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare
• gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor
• scoateti-l la racit pe un gratar pentru prajituri sau pe un tocator de lemn
• bateti bine galbenusurile cu zaharul, esenta de vanilie si untul
• amestecati laptele cu amidonul (atentie sa nu faceti cocoloase) si incorporati aceasta compozitie peste cea din galbenusuri, zahar, unt si esenta de vanilie
• amestecati compozitia rezultata la foc mic, intr-o craticioara, folosind un tel
• cand compozitia s-a ingrosat turnati-o in aluatul de tarta si lasati-o la racit
• taiati nectarinele in 4
• adaugati vinul alb intr-o oala pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason si batoanele de scortisoara
• adaugati nectarinele si zaharul gelifiant si micsorati focul 
• cand acestea au devenit moi, adaugati plicul de Gellfix si amestecati pana se dizolva
• n-o lasati sa se raceasca foarte mult pentru ca ea se va inchega - turnati-o apoi peste tarta si crema de vanilie
• adaugati afine deasupra, din loc in loc
• introduceti-o in frigider pentru cateva ore, inainte de a o servi.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Scovergi ardelenesti
3
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Foi napolitana cu blat de nuga
5
Prajituri

Foi napolitana cu blat de nuga

Este o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.

Foi napolitana cu blat de nuga
Parteneri
Reteta Focaccia (reteta video)
Bucataras.RO

Reteta Focaccia (reteta video)

Reteta focaccia,este o reteta italiana care se face foarte usor dar gustul este extrem de bun. pentru a vedea reteta video...

Reteta Focaccia (reteta video)
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!