Tort cu ciocolata, vin si pere

Titlul acestei retete culinare nu este deloc exagerat, aceasta prajitura chiar este un deliciu. Cu blat pufos si pere aromate este un desert de iarna bine-venit.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort cu ciocolata, vin si pere

Ingrediente

  • Pentru blatul prajiturii:
  • 5 oua
  • 125 g zahar
  • o lingura de cacao
  • 80 g faina
  • 50 g amidon de porumb
  • 75 g ciocolata amaruie de menaj data prin razatoare
  • sare
  • Pentru crema:
  • 400g smantana
  • 250 g crema de branza dulce
  • 80 g zahar vanilat
  • 75 g ciocolata rasa
  • 2 plicuri de gelatina
  • 1-2 linguri de zahar pudra
  • Pentru ornare:
  • 6 pere
  • 350 ml vin rosu dulce
  • 250 g zahar
  • un baton scortisoara
  • o lingurita arome pentru vin fiert

Mod de preparare

Pentru blat se bat bine albusurile cu putina sare apoi cu zahar. Se adauga galbenusurile zdrobite cu telul si la urma faina cernuta amestecata cu praful de copt si amidonul de porumb. Se unge o forma de tort cu un strop de ulei apoi se tapeaza cu hartie de copt. Se toarna aluatul, se presara deasupra ciocolata rasa si se da la copt aproximativ 20 de minute la foc potrivit in cuptor preincalzit. Se lasa blatul copt la racit apoi se taie in doua parti egale pe orizontala.

Se amesteca branza cu smantana, se toarna zaharul, apoi gelatina hidratata in 100 ml apa rece si topita la bain marin (nu fiarta!), iar la urma se incorporeaza si ciocolata rasa. Se curata perele de coaja apoi se taie pe lung in cate doua jumatati egale carora li se indeparteaza casutele cu samburi. Partea incovoiata se incrusteaza cu furculita.

Vinul rosu se fierbe, intr-un vas mai inalt, impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara si aromele de vin fiert. Cand vinul da in clocot se introduc jumatatile de para si una lasata intreaga. Se amesteca din cand in cand usor si se lasa sa fiarba la foc domol 20 de minute (daca perele sunt moi se lasa doar 10 minute). Perele se lasa sa se raceasca in vin. Dupa ce s-au racit se scot intr-o strecuratoare sa se zvante, iar siropul de vin se strecoara si se da deoparte.

Intr-o forma cu inel detasabil se monteaza tortul astfel:

se aseaza primul disc de blat, se toarna crema fina de branza, apoi al doilea blat pe care mai inainte l-am intepat din loc in loc cu o furculita. Se decoreaza cu jumatatile de para asezate pe margine, cu scobitura in jos. Para intreaga se aseaza la mijloc, iar deasupra se toarna jeleul preparat conform instructiunilor de pe ambalaj folosind sosul de vin ramas.


Tortul cu pere, ciocolata si vin se lasa cel putin 2 ore la frigider apoi se taie felii subtiri.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
4
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Parteneri
Chiftele cu spanac
Bucataras.RO

Chiftele cu spanac

Chiftele cu spanac
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise