Supertort de ciocolata

Se poate pregati dinainte: - Blatul de tort, impachetat in doua randuri de folie filmogena, pus intr-o cutie inchisa ermetic, poate fi pastrat la con

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru blat: 350 g ciocolata amaruie
  • rupta bucati
  • 2 oua intregi
  • 8 oua separate
  • 350 g zahar
  • 200 g migdale macinate
  • Pentru crema: 200 g ciocolata alba
  • rupta bucati
  • 200 g unt nesarat
  • 6 linguri frisca lichida
  • 50 ml lichior Grand Marnier (se poate inlocui cu Triple sec sau coniac)
  • Pentru glazura: 200 g ciocolata cu lapte
  • rupta bucati
  • 250 g unt nesarat
  • 2 linguri de zahar pudra
  • Pentru fasia de ciocolata: 100 g ciocolata amaruie
  • rupta bucati
  • staniol auriu
  • Pentru pralina: 150 g zahar tos
  • 10 g fulgi de migdale
  • rumeniti

Mod de preparare

Se poate pregati dinainte:

- Blatul de tort, impachetat in doua randuri de folie filmogena, pus intr-o cutie inchisa ermetic, poate fi pastrat la congelator timp de 6 saptamani. Sau, tot impachetat, poate fi pastrat la frigider timp de 1 saptamana.

- Cu o zi inainte de a servi tortul, se pregateste pana la punctul 4, inclusiv, si apoi se da la congelator.

- Cu 4 ore inainte de servire, se pregateste pralina cu migdale.



Blatul si crema - mod de preparare

Se tapeteaza cu hartie pergament, pusa in trei straturi, baza si laturile unei forme rotunde, detasabile, cu diametrul de 23 cm. Se inveleste forma pe dinafara cu hartie de impachetat, in trei straturi, si apoi se leaga cu ata. Se preincalzeste cuptorul la semnul 3/170 grd.C.


Se topeste ciocolata amaruie pe baie de aburi; se lasa la racit. Se freaca cele 2 oua intregi cu cele 8 galbenusuri si cu zaharul, pana ce amestecul devine vascos si spumos. Se incorporeaza migdalele si ciocolata racita.


Se bat albusurile spuma si apoi se incorporeaza 1/4 din cantitate in amestecul de oua si ciocolata; apoi, cu miscari usoare, se incorporeaza toata cantitatea de albusuri.


Se aseaza un vas rezistent, plin cu apa, in cuptor, pe nivelul inferior. Se toarna compozitia de blat in forma pregatita, se acopera cu hartie pergament pusa in trei straturi si se da la cuptor timp de 1 ora si 45 minute. Se lasa blatul sa se raceasca in forma, timp de 15 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar metalic.


Pentru a prepara crema, se pune ciocolata alba si frisca intr-un vas la bain-marie. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste. Apoi se ia de pe foc si se adauga alcoolul. Se freaca untul spuma, apoi se incorporeaza in el ciocolata topita si racita. Se tine crema cateva minute la frigider.



Glazura si ornarea

Se taie blatul in doua. Se intoarce stratul de deasupra si se unge cu crema. Se aseaza deasupra celalalt strat si se da la rece. Pentru glazura, se freaca untul spuma cu zaharul pudra, pana cand se topeste zaharul. Se adauga ciocolata topita la bain-marie. Se unge tortul pe deasupra si se da la congelator.


Pentru a pregati fasia de ciocolata, se taie o bucata de pergament de 70/25 cm si se pliaza in doua, pe lungime. Se topeste ciocolata amaruie la bain-marie si cand incepe sa se ingroase se toarne pe hartie si se intinde cu ajutorul unui cutit cu lama lata, avand grija sa se lase o margine neregulata.


Se inveleste fasia in jurul tortului, se fixeaza cu scotch si se da la congelator pana cand ciocolata se intareste (cca 20 de minute). Se desprinde hartia cu grija.


Se rup bucati mici de ornament auriu si, cu ajutorul unei pensule mici, se fixeaza "frunzulite" pe fasia de ciocolata.


Pentru a pregati pralina, se unge cu unt o bucata de pergament. Intr-un vas cu fundul dublu, se dizolva zaharul in 100 ml apa si apoi se pune vasul pe foc. Se fierbe siropul timp de 8-10 minute si se ia de pe foc. Se adauga migdalele si se toarna pralina pe hartia pregatita. Se lasa sa se raceasca, se rup bucati si se orneaza tortul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Gogosi cu struguri
Bucataras.RO

Gogosi cu struguri

M-am inspirat din revista Click Pofta Buna

Gogosi cu struguri
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!