Tort Sah

Tortul Sah va iesi in evidenta prin straturile care imita tabla de sah. Invata cum sa prepari aceasta minunata reteta de tort cu fructe de padure urmarind reteta in imagini.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort Sah

Ingrediente

  • BLAT:
  • 5 oua
  • 175g zahar
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • 125g faina
  • 125g amidon
  • 3 ligurite rase praf de copt
  • coaja de lamaie
  • CREMA:
  • 250g fructe de padure
  • 10 foi gelatina
  • 75g zahar
  • 250g branza de vaci
  • 600ml frisca
  • Pentru ORNAT:
  • 200ml frisca
  • 1 plic intaritor de frisca
  • inimioare de ciocolata

Mod de preparare

PREPARARE BLAT:

Se bat ouale intregi cu mixerul impreuna cu 5 linguri de apa fierbinte, zahar, esenta si coaja de lamaie. Se amesteca faina impreuna cu amidonul si praful de copt si se inglobeaza cu atentie in compozitia de oua. Se toarna compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Se coace blatul la 180 C, timp de cca 35 minute, apoi se scoate si rastoarna pe un gratar de bucatarie, se desprinde hartia de copt si se lasa sa se raceasca bine.

PREPARAREA CREMEI:

Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece timp de 10 minute. Intr-o cratita se incalzesc fructele de padure impreuna cu 75g zahar si 2-3 linguri din siropul pe care l-au lasat fructele. Se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se stoarce gelatina si se dizolva in compozitia de fructe care este calda inca. Se mixeaza branza de vaci rece, se aseaza in compozitia de fructe si se inglobeaza. Se bat cu mixerul cei 600ml de frisca rece, se inglobeaza in crema de branza.

Blatul racit se taie pe 4 nivele astfel incat sa se formeze 2 blaturi late si 2 blaturi subtiri. Este bine ca blatul de jos si cel de sus sa fie mai inguste.

Din blaturile mai groase se vor taia cate 6 cercuri concentrice, folosind un sablon de carton. Se taie cu cutitul de jur imprejurul inelelor.

ATENTIE! Taietura se face pe exteriorul sablonului, nu pe interior. E mai usor asa. Ulterior inelele vor fi asezate decalat ca in imagine.

ASAMBLARE: Se aseaza pe un platou un blat subtire, se pune in jurul lui un inel metalic de forma de tort si se aseaza pe marginea lui primul cerc de aluat, mare, apoi cercul a 3-lea si al 5-lea de aluat. Se spriteaza intre ele crema de fructe de padure. Se aseaza deasupra cercul al 2-lea si cel al 4-lea de aluat, precum si mijlocul. Intre ele se spriteaza crema. Se fac in acest mod 3 nivele de inele-crema, apoi se incheie zidaria cu blatul subtire ramas. Apoi se da tortul la frigider cca 3 ore.

Dupa ce se intareste, se indeparteaza bordura de metal din jurul tortului.

FINISARE: Se bat cu mixerul 200ml frisca impreuna cu praful intaritor. Cu aceasta frisca se "tencuieste" tortul si se orneaza dupa gustul fiecaruia.


Reteta Tort Sah a fost propusa de Gabi Cara Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
2
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
4
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
5
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Parteneri
Sirop din flori de soc
Bucataras.RO

Sirop din flori de soc

Pe bucataras.ro am vazut siropul acesta pentru prima data si apoi am vazut si la Jamila Cuisine. Am zis sa il incerc si mi-a...

Sirop din flori de soc
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola