Torturi

Reteta Tort vitraliu

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 2h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Tort trei ciocolate - reteta video"
 
1)Mousse de lamaie
Se pune la fiert laptele.
Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul.
Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar t

ingrediente

   Cremele au fost turnate in forma
   in ordinea ce urmeaza
   iar la sfarsit am pus blatul
1)Mousse de lamaie:
   1 ou
   2 linguri de zahar
   2 linguri amidon
   175 ml lapte
   coaja de la o lamaie (eu am folosit putina esenta)
   4 gr gelatina inmuiata in sucul de la 1 lamaie mare ( eu am folosit gelatina praf Dr. Oetker)
   225 ml frisca lichida
   2)Vitraliu de jeleu
Pentru jeleuri:
   5 pachet praf jeleu cu aroma de caise
   5 pachet praf jeleu cu aroma de struguri
   5 pachet praf jeleu cu aroma de capsune
   Intre timp am preparat pana cotta cu nuca de cocos
   70 ml frisca lichida
   90 ml lapte
   30 gr zahar
   80 gr fulgi de nuca de cocos
   4 gr gelatina puse la umflat cu o lingura de apa
3) Pireul de zmeura:
   3 gr de gelatina
   jumatate de lamaie
   200 gr zmeura
   2 linguri de zahar
   apa
4)Blatul de zmeura:
   2 oua
   5 lingurita praf de copt
   75 gr zahar
   1 lingura apa
   1 plic budinca de zmeura (Dr. Oetker)

mod de preparare

1)Mousse de lamaie


Se pune la fiert laptele.


Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul.


Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar toate cocoloasele de amidon.


Apoi se toarna incet, in fir subtire laptele fierbinte in compozitia cu ou.


Se muta compozitia in olicica in care a fiert laptele si se mai pune pe foc minim cateva minute.


Se amesteca continuu intrucat compozitia se ingroasa foarte repede.


Se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie (eu am pus o picatura de esenta, e ca un fel de apa la mine, nu uleioasa), se acopera cu folie si se pune sa se raceasca.


Trec crema prin sita pentru a evita orice cocoloase.


Batem frisca si-o punem la frigider, eu am indulcit-o putin cu o lingura rasa de zahar praf.


Cand crema e gata se amesteca cu frisca batuta si cu gelatina topita.





2)Vitraliu de jeleu


Fiecare jeleu praf a fost preparat dupa instructiunile de pe ambalaj utilizand 250 ml apa.


Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat in 3 caserole si le-am pus la rece.


Am avut grija ca respectivele caserole sa nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid sa nu fie mai mare de 1,5 cm.





2) 1) Pana cotta cu nuca de cocos


Se pune la fiert frisca lichida cu laptele si zaharul, si se amesteca pana se topeste zaharul. Apoi se adauga nuca de cocos si se da intr-un clocot.


Se raceste lichidul apoi se strecoara. Eu inainte de a-l strecura am pus blenderul si-am maruntit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.





Intre timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se inmoaie cate o caserola pe rand intr-un vas cu apa calda spre fierbine ca sa se desprinda gelatina si se rastoarna pe tocator. Eu am folosit un tocator de sticla pentru o mai usoara manevrare a gelatinei. Apoi se pregateste un pahar apa calda si se inmoaie in el lama cutitului de fiecare data cand taiem gelatina cubulete.


Cand am terminat asezam, cubuletele deasupra mousse-ului de lamaie care e deja intins in forma si racit


Se finiseaza vitraliul cu laptele de nuca de cocos in care nu uitam sa adaugam gelatina topita. Totodata am mai pus cateva jeleuri desupra.





3) Pireul de zmeura


Se pune la umflat 3 gr gelatina cu sucul de la o jumatate de lamaie.


Se fierb 200 gr zmeura cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de apa pana cand se sfarama fructele si se evapora putin din apa.


Apoi se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoara si se pune la rece.


Cand vitraliul este suficient de intarit, se intinde un strat subtire de pireu in care se amesteca anterior gelatina topita.





4)Blatul de zmeura


Albusurile se bat spuma si se adauga cate putin zaharul pana devin lucioase.


Apoi se aduga galbenusurile, apa, praful de budinca si praful de copt si amestecam usor totul cu o lingura de lemn.


Praful de budinca substituie defapt faina de care nu mai avem nevoie.


Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (eu am si uns-o cu unt si dat-o cu faina), se intinde copozitia, se acopra cu folie de aluminiu (ca sa nu prinda culoare galbuie blatul roz) si se da la cuptorul preincalzit la 160 grade C, 15 minute.


Blatul rece se aseaza deasupra pireului de zmeura. Eu am avut o tava de aceeasi dimensiune ca si inelul in care am turat cremele, dar comozitie e suficienta, asa se poate coace si intr-o tava mai mare iar apoi sa se taie din margini.


Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca sa se desprinda de tava mai usor, am incalzit putin marginile tavii cu feonul.


Am batut 225 ml frisca si-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nuca de cocos.
OBSERVATII:


Cel mai bine blatul sa fie preparat prima data. Apoi compozitiile de jeleu care trebuie sa se raceasca si intareasca bine. Cremele se pot prepara in functie de preferintele fiecaruia dar fara a li se adauga gelatina. Ea se adauga de fiecare data inainte ca respectiva crema sa fie intinsa in forma.


Fiecare strat trebuie sa se inchege bine inainte de a pune urmatorul. Asta mai ales cand se pune pireul de zmeura altfel, culoarea din pireu va patrunde in albul pannei cota si va strica conturul.


Eu am lasat de fiecare data acest tort sa se prinda in totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din forma si se orneaza. Astfel, are o stabilitate mai buna si se poate taia frumos.








Pofta buna!





Reteta Tort vitraliu propusa de seima





Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro
Incearca si Tort Alcazar
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort vitraliu" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Curl

- 20 %
179.99 lei
143.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.