1)Mousse de lamaie Se pune la fiert laptele. Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul. Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar t
1)Mousse de lamaie
Se pune la fiert laptele.
Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul.
Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar toate cocoloasele de amidon.
Apoi se toarna incet, in fir subtire laptele fierbinte in compozitia cu ou.
Se muta compozitia in olicica in care a fiert laptele si se mai pune pe foc minim cateva minute.
Se amesteca continuu intrucat compozitia se ingroasa foarte repede.
Se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie (eu am pus o picatura de esenta, e ca un fel de apa la mine, nu uleioasa), se acopera cu folie si se pune sa se raceasca.
Trec crema prin sita pentru a evita orice cocoloase.
Batem frisca si-o punem la frigider, eu am indulcit-o putin cu o lingura rasa de zahar praf.
Cand crema e gata se amesteca cu frisca batuta si cu gelatina topita.
2)Vitraliu de jeleu
Fiecare jeleu praf a fost preparat dupa instructiunile de pe ambalaj utilizand 250 ml apa.
Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat in 3 caserole si le-am pus la rece.
Am avut grija ca respectivele caserole sa nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid sa nu fie mai mare de 1,5 cm.
2) 1) Pana cotta cu nuca de cocos
Se pune la fiert frisca lichida cu laptele si zaharul, si se amesteca pana se topeste zaharul. Apoi se adauga nuca de cocos si se da intr-un clocot.
Se raceste lichidul apoi se strecoara. Eu inainte de a-l strecura am pus blenderul si-am maruntit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.
Intre timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se inmoaie cate o caserola pe rand intr-un vas cu apa calda spre fierbine ca sa se desprinda gelatina si se rastoarna pe tocator. Eu am folosit un tocator de sticla pentru o mai usoara manevrare a gelatinei. Apoi se pregateste un pahar apa calda si se inmoaie in el lama cutitului de fiecare data cand taiem gelatina cubulete.
Cand am terminat asezam, cubuletele deasupra mousse-ului de lamaie care e deja intins in forma si racit
Se finiseaza vitraliul cu laptele de nuca de cocos in care nu uitam sa adaugam gelatina topita. Totodata am mai pus cateva jeleuri desupra.
3) Pireul de zmeura
Se pune la umflat 3 gr gelatina cu sucul de la o jumatate de lamaie.
Se fierb 200 gr zmeura cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de apa pana cand se sfarama fructele si se evapora putin din apa.
Apoi se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoara si se pune la rece.
Cand vitraliul este suficient de intarit, se intinde un strat subtire de pireu in care se amesteca anterior gelatina topita.
4)Blatul de zmeura
Albusurile se bat spuma si se adauga cate putin zaharul pana devin lucioase.
Apoi se aduga galbenusurile, apa, praful de budinca si praful de copt si amestecam usor totul cu o lingura de lemn.
Praful de budinca substituie defapt faina de care nu mai avem nevoie.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (eu am si uns-o cu unt si dat-o cu faina), se intinde copozitia, se acopra cu folie de aluminiu (ca sa nu prinda culoare galbuie blatul roz) si se da la cuptorul preincalzit la 160 grade C, 15 minute.
Blatul rece se aseaza deasupra pireului de zmeura. Eu am avut o tava de aceeasi dimensiune ca si inelul in care am turat cremele, dar comozitie e suficienta, asa se poate coace si intr-o tava mai mare iar apoi sa se taie din margini.
Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca sa se desprinda de tava mai usor, am incalzit putin marginile tavii cu feonul.
Am batut 225 ml frisca si-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nuca de cocos.
OBSERVATII:
Cel mai bine blatul sa fie preparat prima data. Apoi compozitiile de jeleu care trebuie sa se raceasca si intareasca bine. Cremele se pot prepara in functie de preferintele fiecaruia dar fara a li se adauga gelatina. Ea se adauga de fiecare data inainte ca respectiva crema sa fie intinsa in forma.
Fiecare strat trebuie sa se inchege bine inainte de a pune urmatorul. Asta mai ales cand se pune pireul de zmeura altfel, culoarea din pireu va patrunde in albul pannei cota si va strica conturul.
Eu am lasat de fiecare data acest tort sa se prinda in totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din forma si se orneaza. Astfel, are o stabilitate mai buna si se poate taia frumos.
Pofta buna!
Reteta Tort vitraliu propusa de seima
Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautCand ai pofta de ceva dulce la ceas de seara, ca sa nu te simti prea vinovat, pregatesti o prajitura fara zahar, macar stii...
Desert prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zaharPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii