Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este o friptura frageda, aromata, ce isi merita locul pe masa de sarbatoare.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Curcan umplut de Craciun

Ingrediente

  • Pentru 6-8 portii 1 curcan (2-3 kg)
  • 1 lingura sare
  • 2 varfuri de cutit piper
  • Umplutura:
  • 5 dl paine alba facuta firmituri
  • 1 1/2 dl lapte
  • ficatul curcanului
  • 50-100 g bacon
  • 1 ceapa tocata
  • 2 lingurite cimbru
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 varf cutit piper
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 ou batut

Mod de preparare

1. Dezgheata curcanul: in frigider ia 2-3 zile, la temperatura camerei ia cam 1 zi, in apa rece 10-12 ore. Scoate maruntaiele si clateste curcanul.

2. Fa apoi umplutura: Amesteca painea cu laptele cald. Toaca ficatul si bacon. Prajeste bacon si ceapa, pune si ficatul si prajeste rapid totul. Amesteca totul cu painea, condimentele si la urma oul.

3. Unge curcanul in interior si exterior cu sare si piper. Umple curcanul si coase cu sfoara de bumbac la fund si gat. Leaga in asa fel incat copanele sa fie pe langa corp.

4. Unge curcanul cu grasime topita. Aseaza curcanul pe o parte intr-o tava (poate trebuie sustinut cu folie de aluminiu facuta cocolos). Se introduce la cuptor la 175 grade in partea de jos a cuptorului. Se prajeste cam 30 min, se intoarce pe partea cealalta si se prajeste cam 30 min. Se intoarce apoi cu pieptul in sus si se prajeste din nou. Socoteste cam 45 min per kg . (In total 2 - 2,5 tim.)

Acopera pieptul cu folie de aluminiu daca se rumeneste prea tare. Incearca cu o andrea in muschiul pulpei. Cand zeama este incolora este carnea gata. Lasa curcanul sa se odihneasca sub folie de aluminiu in timp ce faci sosul. 5. Subtiaza sosul din tigaie cu apa. Strecoara sosul si subtiaza cu apa sau apa cu Vegeta sa devina cam 6 dl. Fierbe sosul si amesteca si 4 linguri de faina amestecate in putina apa rece. Fierbe sosul cateva minute. Pune cam 1 dl smantana si soia (sare) sau sherry.


Curcanul umplut de Craciun se serveste cald, cu garnitura preferata.
Reteta propusa de Elena.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Desert prajitura fina cu iaurt si aluat ras
Bucataras.RO

Desert prajitura fina cu iaurt si aluat ras

,,aluaturi de casa,,   Sursa Youtube

Desert prajitura fina cu iaurt si aluat ras
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise