Mancaruri cu legume

Reteta Ratatouille

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 46m 
Eugenia Delad Cuisine postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Ratatouille"
 
Ratatouille este o reteta frantuzeasca de legume care are la baza urmatoarele ingrediente: rosii, ceapa, usturoi, vinete, dovlecei, ardei gras, busuioc, sare si supa de legume

ingrediente

   2-3 rosii medii (ideal ar fi ca una dintre ele sa fie bine coapta)
   2-3 catei de usturoi
   1 ceapa mare rosie
   1-2 dovlecei
   1-2 vinete
   2 ardei grasi colorati
   busuioc uscat si busuioc verde
   o frunza de dafin
   herbes de Provence (ierburi de Provence)
   ulei de masline
   sare
   ½ sau un cub de concentrat de legume.

mod de preparare

Se taie ceapa rondele, usturoiul se striveste cu dosul furculitei, ardeii grasi, vinetele si dovleceii se taie in cuburi marisoare. Se incinge o lingura de ulei intr-o cratita, se pune ceapa si usturoiul la caramelizat, nu la prajit ! Se scot apoi intr-un castron mare care va trebui sa cazeze rand pe rand, toate legumele, inainte de … marea adunare generala a tuturor legumelor!




Se caramelizeaza ardeii, se scot in castron, apoi dovleceii, se repeta figura cu castronul, si la urma, vinetele, care… (bineinteles), se pun in castron, in asteptare. Se readauga in cratita ceapa si usturoiul, impreuna cu o rosie(cea mai bine coapta) taiata cat mai marunt si celelalte 2, in cuburi marisoare. (Nu uitati sa …despielitati rosiile inainte). Lasati cateva minute sosul sa isi ia avant in legea lui, dar fiti cu ochii pe tigaie si amestecati din cand in cand. Sosul trebuie sa fie, nici prea prea, nici foarte, foarte…bulion. Adaugati toate legumele in sosul cu pricina, si le lasati iarasi cateva minute, la foc potrivit. Acum a venit si randul ierburilor aromatice, sare, concentrat, frunza de dafin, mai putin frunzele de busuioc verde. Atentie, legumele nu trebuie sa fie fierte ca la ghiveci ! Trebuie sa fie … "in sange"! Nu amestecati prea mult, ca sa nu se striveasca legumele. Nu le lasati pe foc mai mult de 15 minute. Gata ! La masa ! Se serveste fierbinte, cu frunze de busuioc tocate si cateva de ornament. Daca puteti sa renuntati la garnitura de carne, pentru ca de data asta, carnea e trecuta la capitolul « garnitura », este minunat ! E pacat sa « sabotati » gustul si aromele, cum am spus mai sus: innebunitoare !




 







Ratatouille este o mancare de legume taraneasca, tradiţională, din regiunea Provence, Franta. Originea ei este: Nisa. Ratatouille niçoise se gaseste in Franta in meniul fiecarui restaurant care se respecta, simpla sau cu adaos de carne, paste, paine, iar la urma se serveste, ca un fel de "desert", branza albastra sau camembert sau alte asemenea soiuri de branzeturi frantuzesti, faimoase in toata lumea. Ceva innebunitor pentru papilele gustative.





Mamaliga o puteti folosi la urma : pentru sters farfuria, fiindca nu va veti indura sa lasati strop de sos pe fundul farfuriei. E … "mama bunului", cum zicea bunica mea !

Incearca si Gulii umplute cu ciuperci de la Bunica
Daca ti-a placut reteta noastra "Ratatouille" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Mancaruri cu legume

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.