Pizza cu mozzarella

Pizza cu mozzarella este delicioasa. Prima data faceti un aluat pentru blatul de pizza, il lasati la dospit si intre timp va ocupati de topping.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru blat
  • un cubulet de drojdie proaspata
  • 1 kg de faina
  • 1-2 cani de apa calda (cat intra)
  • o lingura sare
  • 3-4 linguri de ulei.
  • Pentru topping
  • cascaval/mozzarella – 3/4 roti mari (500 g)
  • 500 g bacon
  • salam uscat
  • rosii decojite (4 conserve)
  • ciuperci (4 conserve) / 1 kg proaspete
  • masline
  • ardei
  • rosii proaspete
  • oregano.

Mod de preparare

Fie ca este vara si legumele sunt la indemana, fie ca este iarna si se consuma multe proteine si grasimi, pizza ramane mancarea preferata de toate varstele, in toate anotimpurile.

Imi aduc si acum aminte cand mergeam in vizita la nasa mea si imi facea pizza de casa – cu blatul gros de 3 centimetri si cu niste urme de cascaval si carnati pe deasupra. Imi placea la nebunie! Imi placea orice fel de pizza, fie ea de la restaurant, fie facuta in casa, mai mult paine decat pizza.

Cel mai mult, insa, mi-a placut pizza facuta in casa de o prietena din Italia. Era pizza simpla, margherita, insa era cea mai buna pizza pe care o mancasem in viata mea! Din acel moment am fost prezenta langa ea de fiecare data cand facea pizza, pentru a invata sa fac si eu asa o minunatie. Eram impresionata cum poate sa fie o pizza facuta in casa la fel de buna ca cea de la restaurant, sau chiar si mai buna!

Asadar, am invatat, am gatit si mi-am delectat toti prietenii si familia cu orice ocazie speciala. Am gatit pizza de ziua mea, de ziua prietenilor, chiar si la ocazii mai putin fericite. Am visat cu ochii deschisi ca imi deschid o pizzerie numai a mea. Inca nu am renuntat la acest vis, insa mai e mult pana ajung acolo. Pana atunci, m-am gandit sa impart cu voi secretul retetei de pizza ca la restaurant gatita in casa.

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca aveti ustensilele necesare: o tava speciala de pizza – de inox sau chiar teflon. Tavile standard din cuptoarele obisnuite intaresc blatul de pizza si se si lipesc. Eu mi-am cumparat o tava simpla, subtirica, de la ferometalul din coltul blocului si am dat pana in 10 lei pe ea, din inox. Gasiti si mai rezistente si mai bune la hipermarket-uri – acelea pot ajunge chiar si la 50 de lei. Va mai trebuie si un facalet aka sucitor de placinte, ca sa intindeti blatul de pizza.

Dupa ce v-ati asigurat ca aveti tot ce va trebuie, puteti sa va apucati de treaba. Blatul de pizza este cel mai important si trebuie sa aveti rabdare si sa-i acordati timpul necesar. Blatul face diferenta intre o pizza de casa si una de la restaurant. Chiar si eu am dat gres, crezand ca ma pricep atat de bine incat nu mai trebuie sa investesc atat de mult timp pentru a-l face. Nu a crescut, a ramas prea crocant dupa coacere, etc. Asadar, este foarte important sa tratati pizza cu seriozitate. Este greu, dar si satisfactia reusitei este mare.

Ca sa n-o mai lungesc mult, sa trecem la treaba.

Reteta de mai jos este pentru 6-8 pizza (depinde cat de subtire se doreste blatul)

Pentru blat aveti nevoie de un cubulet de drojdie proaspata, 1 kg de faina, 1-2 cani de apa calda (cat intra), o lingura sare, 3-4 linguri de ulei. Se pune faina intr-un castron incapator, drojdia faramitata, sarea, uleiul si se incepe framantarea. In acest timp se toarna cate putina apa si se amesteca constant, pana devine o coca nelipicioasa si maleabila.Incetati sa mai puneti apa, dar nu va opriti din framantat. Incercati sa va propuneti sa o framantati macar 15 minute, pentru a o fragezi. Cu cat este framantata mai mult coca, cu atat creste mai mult blatul si este mai bun. Dupa ce ati terminat de framantat, acoperiti castronul cu un prosop curat si lasati-l intr-un loc cald (fie deasupra cuptorului, fie deasupra dulapului, fiindca sus este mai cald).

Cat timp lasati coca sa creasca, incepeti sa va pregatiti ingredientele. Mie imi place sa pun cat mai multe ingrediente, dar nu chiar in orice combinatie. Aici e doar o chestiune de gusturi. Am facut pizza vegetariana, pizza cu ceapa, pizza cu carne. Se poate pune orice doriti si va place, fiindca la baza, pizza a fost inventata ca mancarea saracului – se facea din resturi alimentare, ca lumea nu-si permitea sa arunce nimic. Intre timp a evoluat in ceea ce avem acum, cea mai populara mancare din intreaga lume.

Se ia o bucata de coca si se intinde subtirica, in forma tavii. Eu am tavi rotunde, drept urmare o intind in forma rotunda. Tava se tapeteaza cu ulei si faina, avand grija sa nu fie surplus de faina pe tava. Daca vreti sa folositi hartie de copt, e in regula. Se intinde coca, iar bucatelele care atarna in afara tavii se iau si se pliaza egal pe margini, pentru a putea apuca mai usor felia de pizza cand este coapta.

Dupa ce s-a intins coca in tava, se pune cam ½ dintr-o cutie de rosii decojite si pasate peste coca, si se intinde cu mana uniform. Peste rosii se rade jumatate dintr-o roata de cascaval (cu cat mai mult cascaval, cu atat mai buna pizza). Peste cascavalul ras se pun restul ingredientelor: bacon, salam uscat, ciuperci, rosii taiate felii subtiri si ardei rondele, masline si – ingredientul care nu trebuie sa lipseasca niciodata – oregano.

Se baga la cuptor si se lasa la foc mediu spre mare aproximativ 20 de minute. Pentru a fi siguri ca s-a copt suficient, incercati sa ridicati blatul cu un cutit si sa observati daca a capatat o culoare aurie-maronie. Atunci este gata si puteti scoate pizza.

Eu mi-am cumparat 2 tavi de pizza si, in timp ce una se coace, o pregatesc pe urmatoarea. Cand a iesit prima, o bag pe urmatoarea in cuptor si tot asa. V-am spus ca am experienta in petrecerile cu pizza!

O alta combinatie de pizza care a avut mare succes este pizza cu ceapa – nu este neaparat pe gustul tuturor, dar pentru cei carora le place ceapa, este un deliciu. Se intinde blatul in tava, dar nu se mai pun rosii. Se rade cascavalul direct pe blat si pe urma se adauga o ceapa mare taiata rondele subtiri peste toata pizza. Se pune putin ulei peste ceapa, se presara oregano, un pic de sare si se baga la cuptor.

Chiar saptamana viitoare voi pregati o noua petrecere cu pizza, ca un prieten pleaca in Statele Unite si ii uram drum bun cum se cuvine. Orice ocazie de acest gen este binevenita pentru a avea motiv sa mancam pizza. Mai ales cand iese asa de buna. Sper ca va iese si voua la fel de buna. Astept parerile voastre si eventuale sfaturi, daca descoperiti vreo reteta noua.

Va doresc succes si pofta buna!


Pizza se taie dupa ce se mai racoreste putin. De obicei o scot pe un blat de lemn si o tai dupa vreo 5 minute. Nu de alta, dar invitatii s-ar arde infigandu-se in pizza prea devreme, fiindca miroase incredibil si irezistibil de bine.


Acesta reteta este scrisa de Daniela Taranu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Carnati din carne de porc si vitel
Bucataras.RO

Carnati din carne de porc si vitel

Am pregatit carnati de casa si anul acesta si am profitat de faptul ca am avut atat carne de porc, cat si carne de vitel de...

Carnati din carne de porc si vitel
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola