Preparate dulci

Reteta Cozonac cu fructe uscate

portii reteta 3 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
gatire reteta 45m 
gicuta69 postat de
Postat pe: 14-12-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Pasca cu aluat de cozonac (reteta video)"
 
Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

ingrediente

3 portii

   250 ml lapte
   150 g zahar
   80 g unt
   50 ml ulei
   coaja de lamaie
   2 pliculete zahar vanilat
   un praf de sare
Pentru uns:
   un ou intreg + 2 galbenusuri
   2 lgt. esenta de rom
   200 g fructe uscate (stafide, goji, ananas, coaja portocala confiata)
   un pliculet drojdie uscata (7 g)
   500 g faina
   un ou

mod de preparare

Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut, 1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute. Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte. Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit, impreuna cu esenta de rom. Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte.

Intr-un castron mare am cernut faina, am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia, compozitia de oua si lapte, jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie. Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele, apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute, adugand treptat restul de ulei si unt. Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios Am intins aluatul cu mana, am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform. Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ). Dupa ce aluatul a crescut, l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire. Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut. L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.

Incearca si Minipascute cu stafide
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu fructe uscate" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Preparate dulci

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.