Asta e un tort tipic nemtesc, adica torturile lor se fac cam asa (in marea majoritate): 'podea' de biscuiti farimitati si amestecati cu unt (biscuitii difera, in functie de reteta), urmeaza 'crema' (frisca cu quark - adica brinza proaspata, ca o crema- si fructe plus gelatina sau frisca si iaurt si fructe plus gelatina etc.) si fructele cu gelatina deasupra.
Se face usor, fara cuptor, poate fi incercat si de cei (cele) care fac pentru prima data un tort cu gelatina (daca se respecta reteta la punct si virgula

Tort cu pepene rosu
Ingrediente pentru 16 bucati, pentru o forma cu diametrul de 26 cm.:
Pentru 'blat' (baza): 200 grame biscuiti, 125 grame unt (moale)
Pentru crema: 200 grame pepene rosu (bucati), 75 de grame de zahar, un pachet zahar vanilat, 8 foi (folii) de gelatina alba, 300 de grame de quark cu vanilie ('Vanillequark'), 600 ml smintina de frisca.
Deasupra: 500 grame pepene rosu (bucati), 250 ml apa, 50 grame zahar, 3 foite de gelatina.
Pentru ornat- zahar pudra si frunze de menta.
[attachmentid=115029]
Observatie. 1 In reteta scria 'biscuiti cu scortisoara' ('Zimtkekse'), insa am pus biscuiti cu unt si am adaugat praf de scortisoara cind am facut 'aluatul'. Inlocuirea a fost obligatorie, fiindca am aflat la magazin ca biscuitii cu scortisoara sint 'de sezon', apar doar la sarbatori.
2. Am respectat intocmai reteta (cantitatile); pentru ca am folosit o forma cu diametrul de 18 cm, am calculat cam doua treimi din cantitatile initiale, si anume: 130 grame biscuiti, 80 grame de unt. Crema: 130 grame pepene, 50 de grame zahar; 5,3 foite gelatina, 200 grame quark de vanilie, 400 grame frisca. Deasupra: 330 grame pepene, 170 ml apa, 30 grame zahar, 2 folii gelatina.
1. Biscuitii se taie (bucati mai mari) sau se rad pe razatoarea mare (eu i-am rupt bucati, cei cu unt sint sfarmiciosi) si se amesteca apoi cu untul (moale), apoi se framinta. Eu am adaugat si scortisoara.
[attachmentid=115030]
2. Cercul de la forma de tort se aseaza pe un platou, se unge cu ulei (eu am folosit unt) si lipim pe el (pe dinauntru) hirtie de copt.
Punem drept 'podea' (baza) aluatul de biscuiti de la punctul 1 si apasam, apoi nivelam.
[attachmentid=115035]
Pasii 3 si 4- CREMA.
3. Feliile de pepene (200 de grame) se sfarima (piure), se adauga zaharul si zaharul vanilat si se pun intr-o cratita sa se incalzeasca putin - nu sa fiarba!
Intre timp, gelatina se lasa la inmuiat 5 minute in apa rece (dupa instructiunile de pe plic). Cind piureul de pepene cu zahar e cald, galatina inmuiata (5 min.) se scurge bine de apa, apasind-o si se adauga la piure-ul de pepene (in acest mod: punem putina zeama de pepene calda peste gelatina inmuiata, amestecam, apoi adaugam gelatina astfel dizolvata la piure-ul de pepene). Lasam la racit.
[attachmentid=115040]
4. Inainte sa se intareasca gelatina, adaugam quark-ul de vanilie si frisca.
Aici se vede cum e quark-ul de vanilie- ca o crema groasa (scrie pe cutie ce contine: quark, iaurt si arome etc.):
[attachmentid=115042]
Punem aceasta compozitie peste 'aluatul' de biscuiti, nivelam, apoi facem o mica adincitura si lasam la frigider peste noapte.
[attachmentid=115043]
Eu am lasat la congelator vreo ora pina s-a intarit crema, am facut o mica adincitura, am mai lasat vreo ora la congelator, apoi am facut compotul de pepene pentru pus deasupra.
[attachmentid=115045]
Ce punem deasupra:
5. Bucatile de pepene rosu (500 de grame) taiate mare, impreuna cu apa si zaharul se pun pe foc la incalzit (atentie! sa nu clocoteasca!).
Se amesteca cu gelatina inmuiata (asa cum am procedat si mai sus), se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.
Aici se vede cum am taiat bucatile de pepene; cine are mai multa rabdare le poate taia artistic

[attachmentid=115048]
6. Pina nu se intareste gelatina, se pune aceasta compozitie peste tortul (scos din frigider) si punem din nou la racit. [i]
[attachmentid=115052]
7. Tortul intarit bine se scoate din frigider, luam cercul de metal (de la forma de tort) si hirtia de copt.
Decoram cu zahar pudra si frunze de menta.
[attachmentid=115110]
Editat de Gabriela Carmen, 31 July 2007 - 03:43 PM.