Sari la conținut

Poză

Tort cu pepene rosu


23 răspunsuri la acest topic

#1 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 29 July 2007 - 07:14 AM


Asta e un tort tipic nemtesc, adica torturile lor se fac cam asa (in marea majoritate): 'podea' de biscuiti farimitati si amestecati cu unt (biscuitii difera, in functie de reteta), urmeaza 'crema' (frisca cu quark - adica brinza proaspata, ca o crema- si fructe plus gelatina sau frisca si iaurt si fructe plus gelatina etc.) si fructele cu gelatina deasupra.

Se face usor, fara cuptor, poate fi incercat si de cei (cele) care fac pentru prima data un tort cu gelatina (daca se respecta reteta la punct si virgula biggrin.gif ).


Tort cu pepene rosu


Ingrediente pentru 16 bucati, pentru o forma cu diametrul de 26 cm.:

Pentru 'blat' (baza)
: 200 grame biscuiti, 125 grame unt (moale)
Pentru crema: 200 grame pepene rosu (bucati), 75 de grame de zahar, un pachet zahar vanilat, 8 foi (folii) de gelatina alba, 300 de grame de quark cu vanilie ('Vanillequark'), 600 ml smintina de frisca.
Deasupra: 500 grame pepene rosu (bucati), 250 ml apa, 50 grame zahar, 3 foite de gelatina.

Pentru ornat-
zahar pudra si frunze de menta.

[attachmentid=115029]

Observatie. 1 In reteta scria 'biscuiti cu scortisoara' ('Zimtkekse'), insa am pus biscuiti cu unt si am adaugat praf de scortisoara cind am facut 'aluatul'. Inlocuirea a fost obligatorie, fiindca am aflat la magazin ca biscuitii cu scortisoara sint 'de sezon', apar doar la sarbatori.
2. Am respectat intocmai reteta (cantitatile); pentru ca am folosit o forma cu diametrul de 18 cm, am calculat cam doua treimi din cantitatile initiale, si anume: 130 grame biscuiti, 80 grame de unt. Crema: 130 grame pepene, 50 de grame zahar; 5,3 foite gelatina, 200 grame quark de vanilie, 400 grame frisca. Deasupra: 330 grame pepene, 170 ml apa, 30 grame zahar, 2 folii gelatina.


1. Biscuitii se taie
(bucati mai mari) sau se rad pe razatoarea mare (eu i-am rupt bucati, cei cu unt sint sfarmiciosi) si se amesteca apoi cu untul (moale), apoi se framinta. Eu am adaugat si scortisoara.

[attachmentid=115030]

2. Cercul de la forma de tort se aseaza pe un platou, se unge cu
ulei (eu am folosit unt) si lipim pe el (pe dinauntru) hirtie de copt.
Punem drept 'podea' (baza) aluatul de biscuiti de la punctul 1 si apasam, apoi nivelam.

[attachmentid=115035]

Pasii 3 si 4- CREMA.

3. Feliile de pepene (200 de grame) se sfarima (piure), se adauga zaharul si zaharul vanilat si se pun intr-o cratita sa se incalzeasca putin - nu sa fiarba!
Intre timp, gelatina se lasa la inmuiat 5 minute in apa rece (dupa instructiunile de pe plic). Cind piureul de pepene cu zahar e cald, galatina inmuiata (5 min.) se scurge bine de apa, apasind-o si se adauga la piure-ul de pepene (in acest mod: punem putina zeama de pepene calda peste gelatina inmuiata, amestecam, apoi adaugam gelatina astfel dizolvata la piure-ul de pepene). Lasam la racit.

[attachmentid=115040]


4. Inainte sa se intareasca gelatina, adaugam quark-ul de vanilie si frisca.


Aici se vede cum e quark-ul de vanilie- ca o crema groasa (scrie pe cutie ce contine: quark, iaurt si arome etc.):

[attachmentid=115042]

Punem aceasta compozitie peste 'aluatul' de biscuiti, nivelam, apoi facem o mica adincitura si lasam la frigider peste noapte.

[attachmentid=115043]


Eu am lasat la congelator vreo ora pina s-a intarit crema, am facut o mica adincitura, am mai lasat vreo ora la congelator, apoi am facut compotul de pepene pentru pus deasupra.


[attachmentid=115045]

Ce punem deasupra:

5. Bucatile de pepene rosu (500 de grame) taiate mare, impreuna cu apa si zaharul se pun pe foc la incalzit
(atentie! sa nu clocoteasca!).
Se amesteca cu gelatina inmuiata (asa cum am procedat si mai sus), se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.

Aici se vede cum am taiat bucatile de pepene; cine are mai multa rabdare le poate taia artistic biggrin.gif

[attachmentid=115048]

6. Pina nu se intareste gelatina, se pune aceasta compozitie peste tortul (scos din frigider) si punem din nou la racit. [i]

[attachmentid=115052]

7. Tortul intarit bine se scoate din frigider, luam cercul de metal (de la forma de tort) si hirtia de copt.
Decoram cu zahar pudra si frunze de menta.

[attachmentid=115110]

Miniaturi atașate

  • 8_luni_irene0104.JPG
  • 8_luni_irene0110.JPG
  • 8_luni_irene0115.JPG
  • 8_luni_irene0123.JPG
  • 8_luni_irene0128.JPG
  • 8_luni_irene0135.JPG
  • 8_luni_irene0143.JPG
  • 8_luni_irene0172.JPG
  • 8_luni_irene0184.JPG
  • 8_luni_irene0017.JPG

Editat de Gabriela Carmen, 31 July 2007 - 03:43 PM.


#2 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 29 July 2007 - 10:18 AM

Mai de aproape:

[attachmentid=115111]

Sectiune- prima felie:

[attachmentid=115112]

Pentru iubitorii de pepene rosu, gustul e sublim. rolleyes.gif


Observatii
- Gustul de vanilie al cremei si cel de scortisoara (al blatului de biscuiti) pun in evidenta gustul pepenelui rosu. N-am cuvinte.

In ceea ce priveste aspectul, sint multumita, avind in vedere ca e primul tort cu gelatina pe care il fac cool.gif si aveam emotii ca nu-l reusesc (dar e simplu, si pentru incepatori, cu conditia respectarii retetei!) smile.gif
Sper ca data viitoare sa imi iasa mai bine, e atit de racoritor si placut, ca sigur mai fac! Sintem incintati de el.

Si...se face fara cuptor!
rolleyes.gif

Miniaturi atașate

  • 8_luni_irene0030.JPG
  • 8_luni_irene0041.JPG


#3 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 29 July 2007 - 10:47 AM

Delicios trebuie sa fie!! Sunt innebunita dupa orice fel de pepene!


"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#4 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 29 July 2007 - 12:49 PM

(otilia gergely @ Jul 29 2007, 08:47 AM)

Delicios trebuie sa fie!! Sunt innebunita dupa orice fel de pepene!


Da, e delicios. Si noua ne plac mult pepenii, din cel rosu luam in fiecare zi. smile.gif
E neasteptat de bun, nu credeam sa iasa atit de mult in evidenta gustul de pepene.

Editat de Gabriela Carmen, 29 July 2007 - 12:50 PM.


#5 lalua

lalua

    Academic Chef

  • Membri
  • 1069 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Galati

Postat 29 July 2007 - 01:00 PM

o sa il incerc neaparat.arata divin icon_cheers.gif

#6 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 29 July 2007 - 02:04 PM

(lalua @ Jul 29 2007, 11:00 AM)

o sa il incerc neaparat.arata divin icon_cheers.gif


Multumesc de apreciere, e bun rau de tot. smile.gif
De aratat... nu e chiar cum mi-as fi dorit dry.gif , dar cum n-am mai folosit gelatina la tort, merge. Cine foloseste in mod curent gelatina il face in doi timpi si trei miscari. laugh.gif
Data viitoare o sa respect si timpii dati acolo, adica crema tebuie facuta si pusa peste 'aluat' seara si ce e deasupra- dimineata, dupa o noapte de stat la rece. Asa o sa arate mult mai bine.
Data viitoare pun mai multi biscuiti si ceva mai putin unt in ei (doar sint cu unt!), sa iasa 'blatul' mai aierisit, acum parca e putin cam indesat.
Trecind de aceste imperfectiuni, gustul e sublim!

Abia astept sa il incerci, sigur o sa-ti placa!

#7 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 01 August 2007 - 03:08 PM

Azi am facut din nou tort de pepene rosu, de data asta cu quark mai slab si cu mult mai putin zahar.
Arta mai bine decit primul fiindca de data asta l-am lasat cit trebuie in frigider, pe celalalt il taiasem prea repede.

[attachmentid=115708]

felie (se vede ca nu mai e 'miscata' ca prima data, sta 'teapana'):

[attachmentid=115717]

mai de aproape:

[attachmentid=115720]

Duc tort acum, cind merg intr-o vizita.
Revin cu impresii (editez, mai tirziu), observatii, detalii (desi in principiu e tot reteta initiala).

Miniaturi atașate

  • 8_luni_irene0061.JPG
  • 8_luni_irene0079.JPG
  • 8_luni_irene0067.JPG

Editat de Gabriela Carmen, 01 August 2007 - 03:14 PM.


#8 michas

michas

    Bucataras

  • Membri
  • 183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Timi

Postat 01 August 2007 - 03:28 PM

Gabriela, arata demential tortul.

O sa-l incerc si eu.
Crezi ca merge cu branza dulce?

#9 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6054 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 01 August 2007 - 03:33 PM

Cum pot sa fac eu tortul asta la un alergic la fructe proaspete? Daca fierb piure-ul? Oare se pierde gustul?
Al meu nu poate manca aproape nici un fel de fruct sau leguma in stare proaspata ....nu pot face diplomat sau tort cu portocale in stare proaspata...nimic cu fructe proaspete. Mai are cineva problema asta? Exista vreo metoda sa folosesc totusi fructe proaspete si nu mereu din conserva?
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#10 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 01 August 2007 - 04:09 PM

(michas @ Aug 1 2007, 01:28 PM)

Gabriela, arata demential tortul.

O sa-l incerc si eu.
Crezi ca merge cu branza dulce?


Cred ca da. Am citit foarte multe retete cu prajituri nemtesti facute pe acelasi principiu (blat de biscuiti, crema, fructe) si vreau sa dau niste cantitati, cita gelatina trebuie in functie de combinatiile (brinza, iaurt, mascarpone etc). De asta ziceam ca revin cu detalii.

#11 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 01 August 2007 - 04:12 PM

(Lapona Enigel @ Aug 1 2007, 01:33 PM)

Cum pot sa fac eu tortul asta la un alergic la fructe proaspete? Daca fierb piure-ul? Oare se pierde gustul?
Al meu nu poate manca aproape nici un fel de fruct sau leguma in stare proaspata ....nu pot face diplomat sau tort cu portocale in stare proaspata...nimic cu fructe proaspete. Mai are cineva problema asta? Exista vreo metoda sa folosesc totusi fructe proaspete si nu mereu din conserva?


Din pacate, nu stiu nimic despre alergia la fructe proaspete. sad.gif
In cazul de fata, doar sa fierbi pepenele atunci cind scrie in reteta ca 'se pune pe foc pina la punctul de fierbere', numai ca apoi trebuie sa se raceasca putin (sa nu fie asa fierbinte cind se pune gelatina). Nu stiu daca se pastreaza gustul 100%. huh.gif


#12 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 01 August 2007 - 05:25 PM

si eu vreau sa pap o feliutza mica de tot bitteeee unsure.gif

#13 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 02 August 2007 - 09:34 AM

(Carmiris @ Aug 1 2007, 03:25 PM)

si eu vreau sa pap o feliutza mica de tot bitteeee unsure.gif


Daca ajungi la HH, inca mai am smile.gif
Chiar am pus 2-3 felii la congelator pentru cineva, cred ca tine citeva zile asa, nu?

Pina una-alta, 'iti dedic' felia de la 'Ce dulciuri gatim azi'. smile.gif

--------------------------------

Aaaaaaaa, 'verdictul' de ieri: fooooooooarte bun!

#14 karo

karo

    Bucataras

  • Membri
  • 95 posturi

Postat 03 August 2007 - 11:31 PM

Ah, ce ma induci in 'orori'!!!
Am un pepene mare in bucatarie si sper sa apuc si eu sa fac o nebunie de asta.
Eu nu prea ma innebunesc dupa prajiturile tipic nemtesti, tot cele cu blat insiropat cum se fac la noi au ramas preferatele mele., dar tortul asta arata demential sau pozele sunt de vina?!?!

#15 Guguluff

Guguluff

    Academic Chef

  • Membri
  • 1296 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucharest;)

Postat 05 August 2007 - 10:19 AM

Sigur il fac si eu ca sotul meu consuma kg de pepene pe zi si un tort cred ca ar fi f.f.f. apreciat. Dar ce sa pun in loc de quark? Branza simpla Exquisa sau sa pun o budinca de vanilie? Nu-mi dau seama ce consistenta are. Parca ar merge si cu crema de branza, nu? Gelatina foi e foarte buna, mi-a iesit din prima un tort diplomat cu ea. Sper sa-mi iasa si crema si toppingul de pepene ca arata demential.
Cred ca-i dau si galustii mele ca tot timpul cand vede pepene striga: pepi sau pepe...

#16 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 07 August 2007 - 11:24 AM

Karo, nu stiu daca pozele sint 'de vina' biggrin.gif , dar prajitura asta chiar e 'dementiala'. Cel putin pentru iubitorii de pepene.

Guguluff
, quark-ul e brinza proaspata, foarte fina, aproape ca o crema (dar nu crema ca Philadelphia). Quark-ul cu vanilie are si ceva iaurt, deci o consistenta mai cremoasa.

Poate mege o brinza proaspata mixata? Amestecata cu crema de brinza? Cu gelatina iese cum trebuie consistenta, oricum.
La budinca de vanilie nu m-as fi gindit... Daca incerci, sa ne spui rezultatele.
Ca sa semene cu reteta postata (care e delicioasa), eu as pune brinza mixata, poate amestecata cu putina crema de brinza....dar brinza. Cu budinca de vanilie cred ca nu ar mai iesi in evidenta asa mult gustul de pepene...nu-mi dau seama.

Si fetita mea a mincat din prajitura, si ei ii place mult pepenele rosu. E foarte dulce mititica din avatarul tau.


Caut imediat si postez cantitatile de gelatina necesare in alte combinatii, daca folosesti altceva (le iau de la alte diferite prajituri, sint o multime de variante de crema).
Scuze pentru intirzierea cu care raspund.

Editat de Gabriela Carmen, 07 August 2007 - 03:30 PM.


#17 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 07 August 2007 - 03:29 PM


Crema de la reteta initiala
- partea alba, adica- este cu 200 grame piure de pepene, 75 de grame zahar si un pachet de zahar vanilat, 300 de grame quark de vanilie si 600 ml smintina plus 8 folii gelatina.

Pentru cei care fac crema ('umplutura') folosind alte variante, am sa incerc sa scriu cam cita gelatina trebuie in alte combinatii. Avem in vedere ca punem la partea alba 200 de grame de piure de pepene, care de fapt e (aproape) lichid. De aceea am ales retetele de crema de la prajiturile unde se pune suc sau alt lichid.

Daca folositi quark simplu puteti folosi proportiile de la crema (umplutura, partea alba) unei prajituri de caise: 200 ml suc (acolo era suc de caise, noi avem piure de pepene), 75 de grame zahar, 500 grame quark slab ('Magerquark'), 500 ml frisca si 8 folii gelatina.
In loc de quark cred ca merge brinza proaspata mixata.

Pentru cine pune iaurt (preferabil de vanilie) in loc de quark-ul din reteta, va dau cantitatile de la o alta prajitura, cu crema de iaurt: 200 ml suc (la noi va fi piure de pepene), 50 de grame zahar, 500 grame iaurt, 400 ml smintina de frisca (o punem batuta) si 9 folii gelatina.

-----------------------------------------------------

La o prajitura cu cirese facuta dupa acelasi principiu, partea alba e facuta asa: 100 ml lapte, 2 pachete zahar vanilat, 50 grame zahar, 40 ml zeama de cirese, 800 ml smintina de frisca si 10 folii gelatina.

La o alta prajitura cu fructe de padure proportiile la crema sint asa:
150 grame gem de fructe de padure; 2 pachete zahar vanilat; 400 grame lapte gras; 600 ml smintina de frisca plus 9 folii gelatina.

Aici va puteti da seama de proportia gelatina- cantitate de lichid.
Cantitatile pentru o prajitura la care partea alba e cu lapte, iaurt, frisca: 200 ml lapte, un pliculet zahar vanilat, 50 grame zahar, o lingurita esenta de vanilie, 10 folii geletina, 400 grame iaurt si 500 ml smintina de frisca.

---------------------------------------------------------

Cu blat din biscuiti (si aroma preferata) si folosind in loc de lichid sucul preferat sau iaurtul de fructe cu ce aroma doriti si fructele preferate deasupra, puteti face orice combinatie, respectind insa proportiile cantitatilor date (smintina, iaurt etc. si gelatina).

Sper sa dati de veste ce combinatie ati folosit, cum v-a iesit si daca va place. smile.gif

Editat de Gabriela Carmen, 09 August 2007 - 04:25 PM.


#18 karo

karo

    Bucataras

  • Membri
  • 95 posturi

Postat 09 August 2007 - 02:39 PM

Mersi Gabriela , gustul acestui tort e minunat.
As fi curioasa daca merge si cu pepene galben, il prefer mai mult pt. ca e mai aromat.
A fost f. bun.


#19 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 09 August 2007 - 02:57 PM

(karo @ Aug 9 2007, 12:39 PM)

Mersi Gabriela , gustul acestui tort e minunat.
As fi curioasa daca merge si cu pepene galben, il prefer mai mult pt. ca e mai aromat.
A fost f. bun.


Ma bucur ca l-ai facut si ti-a placut.
Sigur ca merge si cu pepene galben, de ce nu? In acest caz nu as mai pune quark cu vanilie, vezi cele doua variante puse mai sus pentru quark simplu si iaurt folosit in compozitie. smile.gif

Daca incerci, sa-mi spui cum a iesit si daca ai posibilitatea si poze.

#20 Gabriela Carmen

Gabriela Carmen

    Master of disaster

  • Membri
  • 2280 posturi
  • Location:Hamburg

Postat 17 August 2007 - 03:28 PM


Intr-una din serile trecute am vrut sa fac iar prajitura cu pepene rosu, dar cum n-aveam decit din cel galben, am zis hai sa incerc. Asa ca am folosit exact ce-i spusesem lui Karo ca ar merge: quark si iaurt (simplu). Fara frisca, ca nu aveam. Cu 'blat' din biscuiti, ca din astia am tot timpul in casa.
Practic, in afara de pepene galben si unt, am folosit ingredientele nelipsite de la unele mese ale fetitei mele (si care nu-mi lipsesc din frigider). smile.gif

Am pus: 270 de grame pepene galben (taiata doar partea de sus de la un pepene foarte parfumat; din acela avind crapaturi pe coaja), 250 de grame de quark (brinza proaspata, moale) si 150 de grame de iaurt plus gelatina- patru folii si jumatate ar fi necesar (eu am pus 3,5 si a iesit putin mai moale). In loc de zahar, l-am indulcit cu o lingura de miere 'adevarata'.
Pentru blat- 150 de grame biscuiti si unt cit o nuca.

Eu l-am facut cu ce aveam in casa, altfel as fi pus mascarpone si frisca. Sau una dintre combinatiile de mai sus.
A mea e varianta...dietetica. laugh.gif

Cum am procedat:

- Am pregatit o tava cit jumatate din cea de chec- cu folie inauntru. Am amestecat cam 150 de grame biscuiti (farmitati, rupti bucati mici) cu unt cit o nuca. Am turnat in tava uniformizind compozitia si am apasat bine.

- Am dat pepenele pe razatoare rolleyes.gif (ca nu puteam folosi mixerul la ora aia biggrin.gif ); a rezultat un piure. Am pus gelatina in apa rece pentru 5 minute, dupa instructiunile de pe plic. Am dizolvat-o apoi in putina apa calda (in care dizolvasem si mierea) si amestecat-o cu piure-ul de pepene.
Quark-ul l-am amestecat cu iaurtul si deasupra am adaugat piure-ul de pepene cu gelatina (racite complet).

- Am pus compozitia alba peste 'podeaua' de biscuiti si am dat la frigider pina a doua zi.

Pentru ca am pus doar trei folii si jumatate de gelatina, nu s-a intarit chiar foarte bine, data viitoare voi pune patru folii si jumatate.


O felie, cu bucati de pepene galben de jur-imprejur:

[attachmentid=118524]

detaliu (partea alba, mai de aproape):

[attachmentid=118526]

Pofta buna!
tongue.gif

Miniaturi atașate

  • 8_luni_irene0066.JPG
  • 8_luni_irene0061.JPG




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi