Sari la conținut

Poză

Peltea de gutui


59 răspunsuri la acest topic

#1 raluca elena

raluca elena

    By myself

  • Membri
  • 3513 posturi
  • Gender:Female

Postat 21 October 2008 - 08:37 PM

Reteta de peltea este de la Buni a mea, asa cum o face ea de peste 75 ani (ea are 93, sa-mi traiasca!)

Daca mai exista un topic similar cer scuze, dar eu am cautat si nu am gasit...

Am folosit: 12 simburi curatati cu ceva carne, plus cojile de la cele 12 gutui
7 mere rosii- se pun ca sa dea culoarea rosie la peltea

Se pun la fiert acoperite de apa, mi-au intrat cam 4.5 l de apa. Trebuiesc fierte pe foc foarte mic, ca sa nu se tulbure apa. Cind e fiarta apa, se strecoara zeama, printr-un tifon, si la fiecare litru de zeama se adauga 1 kg de zahar. Se fierbe pina ajunge la consistenta de dulceata, se aduna spuma, se pune calduta la borcane (eu am pus-o fierbinte si atunci a trebuit sa incalzesc borcanele in cuptor ), si se lasa acoperit cu un prosop umed pina adoua zi, cind se pot pune capacele.

Pofta buna!

Imagini atașate

  • bucatareala_001__Small_.jpg
  • bucatareala_015__Small_.jpg
  • bucatareala_028__Small_.jpg
  • bucatareala_024__Small_.jpg
  • bucatareala_031__Small_.jpg
  • bucatareala_032__Small_.jpg
  • bucatareala_039__Small_.jpg
  • bucatareala_040__Small_.jpg

raluca

Trust no one!



#2 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 21 October 2008 - 08:47 PM

Fina si gustoasa pelteaua.

` Cind e fiarta apa `
aici ai vrut sa scrii cand sunt fierte fructele?


IPB Image

#3 raluca elena

raluca elena

    By myself

  • Membri
  • 3513 posturi
  • Gender:Female

Postat 21 October 2008 - 09:29 PM

Da Carmen, mersi floare.gif si scuze!

raluca

Trust no one!



#4 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 21 October 2008 - 09:32 PM

Ei na ce scuze pupic.gif
Ai fost harnicuta azi.
A sa-ti traiasca buni frumoasa varsta smile.gif
IPB Image

#5 shumaila

shumaila

    Big Chef

  • Membri
  • 768 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suedia
  • Interests:gatitul, gradinaritul

Postat 21 October 2008 - 09:37 PM

Raluca Elena, cite amintiri mi-ai trezit. Cita peltea am facut la tineretea mea... Minunat!!
hello2.gif
Maria-Elena

#6 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 21 October 2008 - 09:50 PM

Eu nu am facut peltea niciodata, dar am primit de la soacra-mea 4 gutui superbe, par de portelan pictat, cred ca au aproape 2 kile. Ma gandesc sa incerc si eu minunatia asta.

#7 raluca elena

raluca elena

    By myself

  • Membri
  • 3513 posturi
  • Gender:Female

Postat 21 October 2008 - 10:05 PM

Maria , sper ca toate amintirile sint placute tongue.gif
Laura, eu am fost surprinsa de cit de usor se face.... iti consuma ceva timp, insa nu e o procedura complicata!
Carmen, tie numai pupicei biggrin.gif


raluca

Trust no one!



#8 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 22 October 2008 - 08:54 AM

Nu-mi spune ca ai facut compot din miezul gutuilor,ca vin peste tine laugh.gif

Nu am mancat peltea de gutui niciodata,dar banuiesc ca e bunaaaaa.

Multi ani bunicutei tale floare.gif

#9 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 22 October 2008 - 09:01 AM

Eu n-am mai facut peltea anul asta, ( fac la fel ca buni a ta, doar ca pun 1 mar)ca mai am de anul trecut...dar am facut pasta de gutui.........


gutui_pasta.jpg




Fan n_puiu for ever



#10 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 22 October 2008 - 09:03 AM

QUOTE(petunie @ Oct 22 2008, 08:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu-mi spune ca ai facut compot din miezul gutuilor,ca vin peste tine laugh.gif


Petunelu'...cand fac peltea, din miez fac un compot pasat ( ca un piure, in care pun pe langa zahar, in final ceva single malt..e wowwwwwwwww)
am si congelat si e superb alaturi de inghetata de vanilie.

Fan n_puiu for ever



#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 October 2008 - 09:05 AM

Raluca, sa-ti traiasca Buni inca multi ani sanatoasa. smile.gif
Intrebare: eu am facut pelteaua asta acu citiva ani dar ce-as putea face cu ea? ca inca mai am borcanelel, in afara de a o papa asa cum e ca nu ma atrage deloc pentru ca e extraordinar de dulce? De frumoasa e foarte frumoasa si transparenta. smile.gif

#12 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 22 October 2008 - 09:06 AM

CITAT(stella @ Oct 22 2008, 09:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Petunelu'...cand fac peltea, din miez fac un compot pasat ( ca un piure, in care pun pe langa zahar, in final ceva single malt..e wowwwwwwwww)
am si congelat si e superb alaturi de inghetata de vanilie.


Esti o rea Stella sad.gifv ( pupic.gif ) .Eu nu stiu daca gasesc gutui aici,ar trebui sa vad la turci,la aprozar,poate au acolo.Nici nu stiu cum le zice,dar daca le vad le cunosc.Mi-as face un pic de compot,acu ca mi-ati adus aminte.

Oare mami mea a facut anul asta ? biggrin.gif

#13 raluca elena

raluca elena

    By myself

  • Membri
  • 3513 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 October 2008 - 09:37 AM

Petunico, am facut compot proaspat, adica nu de pus la borcan, sa il halim in loc de apa.... e grozav cu o feliuta de lamiie. Si da-i mamei un telefon, ca ti pune la atlassib...
Adriana, noi il mincam la greu cu clatite, dar l-am mai folosit la: inulciri de ceai, ungeri de blat de tort, ungeri de biscuiti, acu ma batea capu sa il folosesc in loc de glucoza la pasta ta de zahar...ce zici, o merge?
raluca

Trust no one!



#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 October 2008 - 09:44 AM

CITAT(raluca elena @ Oct 22 2008, 09:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Adriana, noi il mincam la greu cu clatite, dar l-am mai folosit la: inulciri de ceai, ungeri de blat de tort, ungeri de biscuiti, acu ma batea capu sa il folosesc in loc de glucoza la pasta ta de zahar...ce zici, o merge?

Faine, idei, de la clatite incolo, chiar si la indulcire de ceai e foarte interesanta.
La pasta de zahar nu stiu ce sa zic, dar ca sa nu te risti io zic sa pui miere.

#15 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 22 October 2008 - 09:45 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Oct 22 2008, 09:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Raluca, sa-ti traiasca Buni inca multi ani sanatoasa. smile.gif
Intrebare: eu am facut pelteaua asta acu citiva ani dar ce-as putea face cu ea? ca inca mai am borcanelel, in afara de a o papa asa cum e ca nu ma atrage deloc pentru ca e extraordinar de dulce? De frumoasa e foarte frumoasa si transparenta. smile.gif



Adriana, eu folosesc la :salata de fructe ( nu pun zahar) ci amestec cu sucul de la citrice, si da un iz iegzotic, sau
la prajituri gen catrinel, care sunt cu aluat copt, uns cu ceva dulcetzos si bezea etc.

Fan n_puiu for ever



#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 October 2008 - 09:58 AM

CITAT(stella @ Oct 22 2008, 09:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Adriana, eu folosesc la :salata de fructe ( nu pun zahar) ci amestec cu sucul de la citrice, si da un iz iegzotic, sau
la prajituri gen catrinel, care sunt cu aluat copt, uns cu ceva dulcetzos si bezea etc.

Vai, stella, stii ce talebana-s eu la salata de fructe? Nu pun nica, numa fructe natur bucatele de toate pe care le am in casa si gata rolleyes.gif in cel mai rau caz cind e sarbatoare cite o mingiuca de inghetata.
mersi de idei smile.gif da' cine e prajitura catrinel?

#17 aliza

aliza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5250 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bz-Vn
  • Interests:Calatorii, gatitul, muzica, cititul, fotografia

Postat 22 October 2008 - 10:12 AM

Raluca sa-ti traiasca buni al tau floare.gif
Mi-ai facut o pofta mmmmm....., eu am vrut sa fac din must proaspat de struguri, dar nu am avut timp suficient sad.gif si pe urma sa o incerc pe aceasta .
Poate revin si eu zilele astea cu una din ele smile.gif

#18 raluca elena

raluca elena

    By myself

  • Membri
  • 3513 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 October 2008 - 10:54 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Oct 22 2008, 09:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Raluca, sa-ti traiasca Buni inca multi ani sanatoasa. smile.gif

QUOTE(aliza @ Oct 22 2008, 10:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Raluca sa-ti traiasca buni al tau floare.gif



Seruminaaaaaaaaaaaaaaa floare.gif !!!

raluca

Trust no one!



#19 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 22 October 2008 - 11:06 AM

Gutuile mele cele frumoase:
DSC05686.JPG
Dupa cum se poate observa, am aproximat masa acestora la o diferenta de 80 de grame. Cojile si casutele de samburi deja fierb...

#20 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 22 October 2008 - 11:08 AM

raluca mi-ai dat de gandit cu folosirea ei in loc de glucoza in retetele care o cere, nu la pasta de zahar dar
in compozitia unor prajituri.
Cum e la textura este vascoasa ca o miere groasa?

IPB Image



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi