Sari la conținut

Poză

PRAJITURICA "SUFLET MEROS"


22 răspunsuri la acest topic

#1 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 05 November 2009 - 01:24 PM

Prajitura aceasta cu mere parfumate mi-a incantat si leganat copilaria...
Mi-o facea bunica ori de cate ori mergeam in visita la ea...avea doi meri altoiti in
fundul curtii si toamna, anotimp dupa anotimp bunica culegea merele dulci si parfumate
si le prepara in toate modurile posibile: gem, dulceata, coapte, fierte, compot...
si mai ales prepara aceasta prajitura...ma astepta de fiecare data cu ea calduta
si emanand acea dulce aroma de scortisoara ce invaluia toata casa si ograda smile.gif


Anii au zburat ca gandul...bunica, draga de ea, a plecat la ingeri...dar prajitura ei a ramas
inca in gandurile mele si-i simt mereu aroma cum imi gadila narile...

Asta si datorita faptului ca de cate ori merg inca la tara la bunica in casa ei
locuieste acum matusica mea draga si duce mai departe obiceiul
prepararii prajiturii meroase...asa cum o facea bunica...

Chiar daca nu mai are aceeasi aroma...nici n-ar putea s-o aiba..
pt ca bunica punea si o bucatica din sufletul ei in tot acel amalgam de arome smile.gif ...


Asa ca, in vara aceasta cand am fost in tara am degustat din nou prajiturica MEROASA...
Si-am rugat-o pe matusica sa-mi dea si mie reteta...poate-poate voi reusi s-o fac
cat mai aproape de gustul celei facute de bunica...

Astazi impartasesc cu voi reteta bunicii smile.gif ...va doresc s-o preparati si s-o degustati...
si poate o sa simtiti ca si mine aroma imbietoare si atingerea fina si diafana
a sufletului cald ai bunicii wub.gif


INGREDIENTE



1.5kg mere
200g unt
200g smantana
500g faina
75g zahar+50g pt calirea merelor
2oua
2 albusuri+2linguri zahar pudra
1 pliculet praf de copt
coaja si zeama unei lamai mici
1 praf de sare

PREPARARE

Radem merele si le punem la calit impreuna cu zaharul si putina scortisoara...
cand sunt gata le lasam la racorit


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_1.jpg

Mixam untul cu zaharul pana la consistenta cremoasa

PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_2.jpg

Adaugam ouale


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_3.jpg

Coaja si zeama de lamaie (eu am pus o lime mica)


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_4.jpg

Apoi smantana

PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_5.jpg

Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga compozitiei


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_6.jpg

Obtinem un aluat pe care il lasam 1 ora la odihna in frigider

PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_7.jpg


#2 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 05 November 2009 - 01:35 PM

Dupa timpul necesar scoatem aluatul din frigider si-l impartim in doua parti inegale..
Partea mai mica o punem din nou la frigi...
Iar pe cea mare o intindem cu ajutorul mainilor in tava...


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_8.jpg

Deasupra intindem in strat subtire compozitia de mere si dupa gust mai presaram
zahar si scortisoara...


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_9.jpg

Preparam bezeaua de albus si-o intindem deasupra stratului de mere
(pt cine nu agreeaza bezeaua poate renunta la ea fara probleme)

PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_10.jpg

Si deasupra bezelei radem bucatica de aluat pusa deoparte in frigi


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_11.jpg

Si la sfarsit adaugam INGREDIENTUL PRINCIPAL: o bucatica buna de suflet bun si cald!!! smile.gif
Stropim din belsug pe toata suprafata prajiturii rauri de bucatele scanteietoare wub.gif

Punem la copt in cuptorul incins la 180°C timp de 30-40min in functie de cuptor...
pana devine aurie...daca in timpul coptului devine prea aurie acoperim cu o
folie de aluminiu...


PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_12.jpg


#3 fecioara

fecioara

    Big Chef

  • Membri
  • 781 posturi

Postat 05 November 2009 - 01:44 PM

da da se mai numeste si linter ,bunica o facea cu gem

#4 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 05 November 2009 - 01:49 PM

Multumesc ca mi-ai amintit de ea. Nu am mai facut-o de mult. Daca tin bine minte reteta o am cam asa. Cred ca in we asta o prestez. floare.gif

#5 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 05 November 2009 - 01:54 PM

Si iata prajitura gata...

De fiecare data cand prepar aceasta prajitura simt prezenta bunicii
in fiecare coltisor al casei...de-acolo se sus dintre ingeri ea inca se grijeste de mine...
Muscand prima bucatica de prajitura pt mine incepe acelasi ritual feeric...
simt mana aspra de munca a bunicii cum ma mangaie pe obraz...
si ma cufund toata in zambetul ei cald si invaluitor...
imi culc capul in poala ei si simt cum imi gadila narile
mirosul de levantica al hainelor ei...

In secunda urmatoare mi se umplu ochii de lacrimi si soptesc:

SARUT MANA BUNICO PENTRU SUFLETUL TAU ...MEROS!!!!
smile.gif

PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_B.jpg

PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_C.jpg

PRAJITURA_MEA_CU_MERE_SI_BEZEA_A.jpg


#6 claudia-andi

claudia-andi

    Captain Cook

  • Membri
  • 440 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pitesti

Postat 05 November 2009 - 02:05 PM

Citesc ceea ce ai scris si aproape imi dau lacrimile cand imi amintesc si eu de bunicutele mele! Nu se omorau cu facutul prajiturilor dar.....ne iubeau enorm pe noi nepotii si aveau intradevar mangaierea aspra de la mainile atat de muncite dar era o mangaiere incarcata cu multa dragoste.

Ei bine si abia acum realizez, dupa atata timp de cand urmaresc culinarul, dar si torturile tale, cum de iti pot iesi din maini asemenea opere de arta. Totul este din...SUFLET!

FELICITARI!!! Esti senzationala!

#7 sophie

sophie

    Big Chef

  • Membri
  • 795 posturi
  • Gender:Female

Postat 05 November 2009 - 02:11 PM

Arata nemaipomenit... nici nu vreau sa ma gandesc la gust rolleyes.gif
Dora, crezi ca merge si cu branza? biggrin.gif ... am terminat merele, dar am niste branza proaspata de vaci si ma bate un gand.. biggrin.gif eventual as putea renunta la bezea dry.gif N-ar mai fi aceeasi prajitura, ce-i drept... sleep.gif
Oricum, felicitari floare.gif daca nu o "mutilez" facand-o cu branza, sigur o sa o fac cu mere cat de curand tongue.gif biggrin.gif

#8 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 05 November 2009 - 02:52 PM

QUOTE(fecioara @ Nov 5 2009, 03:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
da da se mai numeste si linter ,bunica o facea cu gem


Eu o stiu de prajitura cu mere...presupun ca este buna si cu gem...
mai ales cu magiun de prune biggrin.gif


QUOTE(julix_2007 @ Nov 5 2009, 03:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Multumesc ca mi-ai amintit de ea. Nu am mai facut-o de mult. Daca tin bine minte reteta o am cam asa. Cred ca in we asta o prestez. floare.gif


Ok...daca o prestezi...te astept cu ...dovada tongue.gif laugh.gif


#9 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 05 November 2009 - 02:55 PM

QUOTE(claudia-andi @ Nov 5 2009, 04:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Citesc ceea ce ai scris si aproape imi dau lacrimile cand imi amintesc si eu de bunicutele mele! Nu se omorau cu facutul prajiturilor dar.....ne iubeau enorm pe noi nepotii si aveau intradevar mangaierea aspra de la mainile atat de muncite dar era o mangaiere incarcata cu multa dragoste.

Ei bine si abia acum realizez, dupa atata timp de cand urmaresc culinarul, dar si torturile tale, cum de iti pot iesi din maini asemenea opere de arta. Totul este din...[/color]SUFLET!

FELICITARI!!! Esti senzationala!

Claudia draga...si mie imi dau lacrimile citind cuvintele frumoase la adresa-mi pupic.gif

QUOTE(sophie @ Nov 5 2009, 04:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Arata nemaipomenit... nici nu vreau sa ma gandesc la gust rolleyes.gif
Dora, crezi ca merge si cu branza? biggrin.gif ... am terminat merele, dar am niste branza proaspata de vaci si ma bate un gand.. biggrin.gif eventual as putea renunta la bezea dry.gif N-ar mai fi aceeasi prajitura, ce-i drept... sleep.gif
Oricum, felicitari floare.gif daca nu o "mutilez" facand-o cu branza, sigur o sa o fac cu mere cat de curand tongue.gif biggrin.gif

Nu vad de ce n-ar merge si cu branza..bineinteles ca in cazul in care optezi pt
branza nu mai are ce cauta bezeaua...
daca o mutilezi wink.gif biggrin.gif ...te astept cu impresii smile.gif


Editat de dora_m, 05 November 2009 - 02:56 PM.


#10 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 05 November 2009 - 09:24 PM

Dora, draga mea, ce-mi faci? Imi dai planurile peste cap ? Doar ce-am terminat Prajitura cu mere si biscuiti a lui Kikenhana, si mai am inca doua retete cu mere in asteptare...si acum o sa am 3 laugh.gif. O intrebare: ce dimensiune are tava ta ?
pupic.gif pentru inca o reteta minunata.
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#11 anavlis

anavlis

    Vazatoare in ceaunul de cristal

  • Membri
  • 2311 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:pai sa zicem asa....carti, muzica, film, 3D puzzles, craft, aeroporturi....sunt multe...depinde de &quot;mood&quot;-ul pe care il am

Postat 05 November 2009 - 09:46 PM

dora, ori sarcina e de vina, ori faptul ca-mi lipseste bunica si ca mi-e un dor nebun de ea
ce- drept e ca mi-au dat lacrimile citindu-ti amintirile legate de bunicutza ta

am sa incerc prajitura cu siguranta si sunt convinsa ca nimeni nu o va putea face asa buna cum o facea buni a ta.
pupic.gif

aceleasi amintiri le am eu cand vine vorba de dulceata de smochine, mie smochinele imi amintesc mereu de buni a mea draga si ma rog Celui de Sus sa o tina in viata pana la adanci batraneti, pana la 100 de ani. Asta doresc tuturor ai caror bunici sunt inca in viata.

#12 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 06 November 2009 - 01:22 PM

QUOTE(Daneza13 @ Nov 5 2009, 11:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dora, draga mea, ce-mi faci? Imi dai planurile peste cap ? Doar ce-am terminat Prajitura cu mere si biscuiti a lui Kikenhana, si mai am inca doua retete cu mere in asteptare...si acum o sa am 3 laugh.gif . O intrebare: ce dimensiune are tava ta ?
pupic.gif pentru inca o reteta minunata.


Danutza pai ce vrei draga mea? ..sa stai degeaba?...ia pune tu de un SUFLET MEROS
si n-o sa-ti para rau...tava mea are 30x30cm...te pupezez si eu cu mare drag pupic.gif



#13 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 06 November 2009 - 01:57 PM

QUOTE(dora_m @ Nov 5 2009, 11:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Si iata prajitura gata...

De fiecare data cand prepar aceasta prajitura simt prezenta bunicii
in fiecare coltisor al casei...de-acolo se sus dintre ingeri ea inca se grijeste de mine...
Muscand prima bucatica de prajitura pt mine incepe acelasi ritual feeric...
simt mana aspra de munca a bunicii cum ma mangaie pe obraz...
si ma cufund toata in zambetul ei cald si invaluitor...
imi culc capul in poala ei si simt cum imi gadila narile
mirosul de levantica al hainelor ei...

In secunda urmatoare mi se umplu ochii de lacrimi si soptesc:

SARUT MANA BUNICO PENTRU SUFLETUL TAU ...MEROS!!!!
smile.gif


Dora draga, nu numai mainile ti-s de aur ci si vorba ti-e plina de miere. smile.gif Sa se odihneasca in pace toate bunicile care nu mai sunt intre noi. floare.gif Tot o prajitura cu mere de-a bunicii imi aduce si mie aminte de ea, ne parfuma casa si bucataria in duminicile pe care le petreceam in familie.
Minunata reteta bunicii tale! Am s-o fac si eu cat de curand!



GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#14 byu

byu

    Captain Cook

  • Membri
  • 402 posturi
  • Gender:Female
  • Location:bucuresti

Postat 07 November 2009 - 03:58 PM

dora, iti multumesc pentru sufletul tau meros ! astazi am prestat prajiturica. delicioasa - asa cum au spus fetele mele.

iata dovada :



Imagini atașate

  • IMG_1958.JPG
  • IMG_1963.JPG
  • IMG_1966.JPG



- 9 .02. 2009 - 100 kg - gastric sleev- dr Catalin Copaescu
- 9 .03. 2009 - . 88 kg
- 9 .04. 2009 - . 82 kg
- 9 .05. 2009 - . 76,5 kg
- 9 .06. 2009 - . 71 kg
- 9 .07. 2009 - . 67 kg
- 9 .08. 2009 - . 65 kg
- 9 .09. 2009 - . 63 kg
- 9 .10. 2009 - . 62 kg
- 9 .11. 2009 - . 61 kg
- 9 .12. 2009 - . 60,5 kg

POZE LA PAG. 270, 274, 363, 376, 425, 426, 466, 467,529.

#15 M_29499

M_29499

    Anti-pitzi

  • Membri
  • 3086 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Mica's world :)

Postat 07 November 2009 - 11:43 PM

Draga mea Dora - o reteta asemanatoare avea bunicuta mea (si o pierdusem) Ca si tine, mi-am iubit bunica enorm de mult si toate vorbele tale bune pentru ea, parca au fost rupte din sufletul meu.
Eu iti doresc un singur lucru - fie ca tu sa devii intr-o zi bunica minunata care sa lase nepotilor o mostenire spirituala atat de bogata pupic.gif
A sosit Samburel - David, 2 noiembrie 2009!!!

#16 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 08 November 2009 - 04:36 AM

Dora draga, tre sa-ti spun c-am dat rateu cu prajiturica ta. sad.gif
La mine ar fi fost "suflet dovlecos"...caci am inlocuit merele cu dovleac (aveam doi uriasi ramasi de la decorul pentru Halloween, bineinteles ca nu i-am folosit pe amandoi, ci doar 1,5 kg dovleac ras, la care am mai adaugat vreo 5 linguri de zahar pe langa cele 50 g din reteta). Mie aluatul nu mi-a ajuns decat pentru o tava de 23 x 33 cm....si chiar daca am copt prajitura vreo 50 min, foaia de jos a ramas pe jumatate necoapta...care o fi baiul, nu stiu...Pentru bezea am folosit 4 albuse + 4 linguri de zahar pudra, 2 nu mi-ar fi ajuns decat pentru jumatate de tava. Iar bucatica de aluat de deasupra, chiar daca am tinut-o la frigider, tot moale era si m-am chinuit s-o rad. Am de gand s-o refac, dar vreau sa bag foaia de jos la copt 10 minute inainte de a pune umplutura, iar bucatica de aluat o pun la congelator mai din timp sa se intareasca mai bine. O sa revin si cu poze de acum, si dupa ce-o refac.
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#17 TaniaC

TaniaC

    Captain Cook

  • Membri
  • 250 posturi

Postat 08 November 2009 - 02:58 PM

Si la mine a iesit aluatul moale,dar il tii un pic la cogelator,s-a copt si foia de jos.E buna ,a placut la toata lumea,a inundat casa de parfum si a umplut-o cu sufletul cald a bunicii tale.Iti multumesc frumos si dovada:

Miniaturi atașate

  • IMG_0914.jpg


#18 TaniaC

TaniaC

    Captain Cook

  • Membri
  • 250 posturi

Postat 08 November 2009 - 03:01 PM

Inca o poza si cu interiorul,ca sa vedeti ca e ok.Eu am copt-o in tava de aragaz si am facut o portie si jumate,dar chiar si asa n-a fost timp de poze artistice.E delicioasa,merita facuta!

Miniaturi atașate

  • IMG_0912.jpg


#19 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 09 November 2009 - 11:08 AM

QUOTE(anavlis @ Nov 5 2009, 11:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dora, ori sarcina e de vina, ori faptul ca-mi lipseste bunica si ca mi-e un dor nebun de ea
ce- drept e ca mi-au dat lacrimile citindu-ti amintirile legate de bunicutza ta

am sa incerc prajitura cu siguranta si sunt convinsa ca nimeni nu o va putea face asa buna cum o facea buni a ta.
pupic.gif

aceleasi amintiri le am eu cand vine vorba de dulceata de smochine, mie smochinele imi amintesc mereu de buni a mea draga si ma rog Celui de Sus sa o tina in viata pana la adanci batraneti, pana la 100 de ani. Asta doresc tuturor ai caror bunici sunt inca in viata.


Draga mea cuvinte frumoase ai grait...intr-adevar bunicile, ca si mamele, sunt fiinte de
neinlocuit in sufletele noastre smile.gif ...
Iti doresc succes in prepararea prajiturii si te astept cu impresii pupic.gif


QUOTE(Laura.lala @ Nov 6 2009, 03:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dora draga, nu numai mainile ti-s de aur ci si vorba ti-e plina de miere. smile.gif Sa se odihneasca in pace toate bunicile care nu mai sunt intre noi. floare.gif Tot o prajitura cu mere de-a bunicii imi aduce si mie aminte de ea, ne parfuma casa si bucataria in duminicile pe care le petreceam in familie.
Minunata reteta bunicii tale! Am s-o fac si eu cat de curand!


Laura draga mea parca deja simt parfumul prajiturii preparate de tine wink.gif biggrin.gif ...
te astept cu impresii pupic.gif ...cat despre randurile scrise...am scris
tot ceea ce am simtit ca trebuie sa scriu smile.gif

QUOTE(byu @ Nov 7 2009, 05:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dora, iti multumesc pentru sufletul tau meros ! astazi am prestat prajiturica. delicioasa - asa cum au spus fetele mele.


Ma bucur mult draga mea ca v-a placut smile.gif ...intr-adevar este o prajitura minunata..
cu placere si sa va fie de bine pupic.gif


#20 dora_m

dora_m

    MINOS D'OROS

  • Membri
  • 2950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti-Italia

Postat 09 November 2009 - 11:16 AM

QUOTE(Uma @ Nov 8 2009, 01:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Draga mea Dora - o reteta asemanatoare avea bunicuta mea (si o pierdusem) Ca si tine, mi-am iubit bunica enorm de mult si toate vorbele tale bune pentru ea, parca au fost rupte din sufletul meu.
Eu iti doresc un singur lucru - fie ca tu sa devii intr-o zi bunica minunata care sa lase nepotilor o mostenire spirituala atat de bogata pupic.gif


Draga Uma urarile tale m-au emotionat mult pupic.gif ...imi pare totusi bine ca te-am ajutat
a recupera o reteta asa de minunata...te astept cu impresii daca o prepari smile.gif


QUOTE(Daneza13 @ Nov 8 2009, 06:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dora draga, tre sa-ti spun c-am dat rateu cu prajiturica ta. sad.gif
La mine ar fi fost "suflet dovlecos"...caci am inlocuit merele cu dovleac (aveam doi uriasi ramasi de la decorul pentru Halloween, bineinteles ca nu i-am folosit pe amandoi, ci doar 1,5 kg dovleac ras, la care am mai adaugat vreo 5 linguri de zahar pe langa cele 50 g din reteta). Mie aluatul nu mi-a ajuns decat pentru o tava de 23 x 33 cm....si chiar daca am copt prajitura vreo 50 min, foaia de jos a ramas pe jumatate necoapta...care o fi baiul, nu stiu...Pentru bezea am folosit 4 albuse + 4 linguri de zahar pudra, 2 nu mi-ar fi ajuns decat pentru jumatate de tava. Iar bucatica de aluat de deasupra, chiar daca am tinut-o la frigider, tot moale era si m-am chinuit s-o rad. Am de gand s-o refac, dar vreau sa bag foaia de jos la copt 10 minute inainte de a pune umplutura, iar bucatica de aluat o pun la congelator mai din timp sa se intareasca mai bine. O sa revin si cu poze de acum, si dupa ce-o refac.


Offff cum imi pare rau ca tocmai tie Danutza nu ti-a iesit prajiturica!!! pupic.gif
Ma gandesc ca foaia de jos nu s-o fi copt din cauza ca ai folosit dovleac? icon_scratch.gif
Pt bezea ai facut bine...eu asa am avut reteta...dar data viitoare doresc
sa folosesc un strat mai mare de bezea...deci voi mari cantitatea albuselor cool.gif

Cat despre bucatica ce trebuie rasa pune-o putin la congi...si se va rade fara probleme smile.gif ...
si la mine era nu foarte tare...dar am putut totusi s-o rad wink.gif


Hai te tzuchez dulce si te astept cu vesti bune!!!! pupic.gif pupic.gif pupic.gif




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi