Sari la conținut

Poză

Tarta cu smochine proaspete


27 răspunsuri la acest topic

#1 IriA

IriA

    Big Chef

  • Culinareasa lunii
  • 539 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Brasov

Postat 17 October 2011 - 09:53 PM

Visam de muuult la un desert cu smochine proaspete... Si intr-o zi, ma asteptau aranjate frumos intr-o ladita, in magazin. Erau care mai de care mai frumoasa, carnoasa si cu straiele violet de sarbatoare aranjate. Vazand eu asa minunatii, am dezlegat pofta sa se bata cu pretul si ce sa vedeti! – a invins :D Mai departe am dat frau liber si imaginatiei, sa caute prin magazin ingrediente numai bune de combinat cu smochinele... Ce a iesit, vedeti mai jos ;)

Pentru aluat:
200 g faina
200 g migdale macinate mare, ca sa se simta bucatelele crocante
150 g unt
un ou
o lingurita praf de copt
o lingurita otet de mere
75 g zahar
coaja de la ½ lamaie
2 linguri apa rece

Pentru umplutura:
450 – 500 g smochine
250 g ricotta
400 g smantana fermentata
4 oua
10 linguri zahar
coaja de la o lamaie
3 plicuri zahar vanilat
2 linguri zeama de lamaie
2-3 linguri de cognac

2011_10_02_6005.jpg

Se spala smochinele si se taie in sferturi. Se stropesc cu zeama de lamaie, cognacul, apoi se presara cu un pliculet de zahar vanilat si daca nu sunt prea dulci cu inca o lingura de zahar.

2011_10_02_6006.jpg

Se amesteca ingredientele uscate pentru aluat cu untul pe care l-am taiat mai intai in bucatele. Ideea este sa obtinem un fel de firimituri, deci nu va stresati ca nu se leaga aluatul intr-o bila. Dupa ce le obtinem, adaugam oul, otetul si cele doua linguri de apa. Framantam pana obtinem o bila – nu exagerati cu framantatul, e un aluat de tarta, nu de cozonac, si nu trebuie incalzit prea mult de caldura mainilor.

2011_10_02_6009.jpg

Se aplatizeaza si se pune la frigider pentru 15-30 de minute, in functie de cat de tare ne grabim. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura in afara de smochine. Trebuie sa obtinem o compozitie cat mai fina.

2011_10_02_6010.jpg

Intindem aluatul si invelim o tava cu margini detasabile cu el (a mea are diametrul de 26 de cm). Eu l-am intins putin pe masa si l-am modelat apoi in tava, voi faceti cum va place, ideea e sa fie gros de aproximativ 1 cm.

2011_10_02_6011.jpg

Se toarna crema, se aseaza smochinele cat mai frumos, se presara o lingura de zahar si se pune la cuptor la 180 de grade. Marginea de aluat ramasa deasupra cremei are rolul ei – la coacere crema se umfla si nu vrem sa se reverse.

2011_10_02_6012.jpg

Am ajuns in punctul cel mai dificil al retetei, pentru ca nu mai stiu exact cat am tinut-o in cuptor :D Cred ca undeva intre 40 si 60 de minute. Trebuie sa o verificati, si cand centrul nu mai este lichid este gata.

2011_10_02_6013.jpg

Se prezinta celor dragi din toate unghiurile, pentru a crea pofta.

2011_10_02_6013.jpg
Felia este, ca si restul tartei, dedicata lui Irenke em_new_15.gif

2011_10_03_6018.jpg

Miniaturi atașate

  • 2011_10_02_6016.jpg

Zambiti! Viata se vede mai frumos din spatele unui zambet!

IriA.ro

#2 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 17 October 2011 - 10:02 PM

CITAT(IriA @ Oct 17 2011, 10:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>


Excelenta tarta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da, corect este asa? numa ptr Irenke?

Aha am inteles noi daca vrem sa ne facem tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif


#3 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 17 October 2011 - 10:15 PM

Iria, fata, mai emotionat total cu asa o tarta, arat intr-un mare fel, prezentarea e impecabila asa cum ne-ai obisnuit. Si umplutura aia, blink.gif cu smochine cu tot blink.gif aiaiai sa vezi tu numa cum se face. Iti multumesc frumos, nimeni nu mi-a dedicat niciodata nimic dulce ce sa mai zic de o asa tarta superba. em_new_59.gif em_new_15.gif

te pup cu drag em_new_59.gif
atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#4 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 October 2011 - 10:26 PM

Si Obelix ce primeste?? tongue.gif
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#5 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 17 October 2011 - 10:32 PM

CITAT(little coffee @ Oct 17 2011, 11:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si Obelix ce primeste?? tongue.gif

Ii dau si lui o felie din tarta si o smochina D.gif

Editat de Irenke, 17 October 2011 - 10:44 PM.

atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#6 IriA

IriA

    Big Chef

  • Culinareasa lunii
  • 539 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Brasov

Postat 17 October 2011 - 10:43 PM

CITAT(cerra @ Oct 17 2011, 11:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Excelenta tarta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da, corect este asa? numa ptr Irenke?

Aha am inteles noi daca vrem sa ne facem tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif


Lasa ca Irenke e fata de treaba si va imparte si voua cate o felie ;) Si daca nu ajunge pentru toata lumea, faceti si voi, ca eu v-am dat tonul!

CITAT(Irenke @ Oct 17 2011, 11:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Iria, fata, mai emotionat total cu asa o tarta, arat intr-un mare fel, prezentarea e impecabila asa cum ne-ai obisnuit. Si umplutura aia, blink.gif cu smochine cu tot blink.gif aiaiai sa vezi tu numa cum se face. Iti multumesc frumos, nimeni nu mi-a dedicat niciodata nimic dulce ce sa mai zic de o asa tarta superba. em_new_59.gif em_new_15.gif

te pup cu drag em_new_59.gif


Cu mare drag!

CITAT(little coffee @ Oct 17 2011, 11:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si Obelix ce primeste?? tongue.gif


Pai l-am vazut pe Asterix cum pleca la cules de smochine :D Cred ca se intoarce cu o surpriza...

CITAT(Irenke @ Oct 17 2011, 11:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ii dau si lui o felie dintarta si o smochina D.gif


Ma bazam pe tine la impartit tarta!

Editat de IriA, 17 October 2011 - 10:43 PM.

Zambiti! Viata se vede mai frumos din spatele unui zambet!

IriA.ro

#7 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 18 October 2011 - 12:02 PM

la mine in catun nici pomeneala de smochine proaspete, stiu ca e inoportun dar totusi intreb: cu de-alea uscate ma apropii cat de cat de ce ai facut tu sau mai bine astept o felie de la Irenke?
exceptionala tarta si...Irenke fata, meriti cu prisosinta!!!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#8 IriA

IriA

    Big Chef

  • Culinareasa lunii
  • 539 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Brasov

Postat 18 October 2011 - 01:35 PM

CITAT(apetito @ Oct 18 2011, 01:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
la mine in catun nici pomeneala de smochine proaspete, stiu ca e inoportun dar totusi intreb: cu de-alea uscate ma apropii cat de cat de ce ai facut tu sau mai bine astept o felie de la Irenke?
exceptionala tarta si...Irenke fata, meriti cu prisosinta!!!


Cu siguranta se pot folosi alte fructe in loc de smochine proaspete... La smochinele uscate nu stiu exact ce sa zic... Textura e cea care imi creeaza dubii, ele fiind cam tari. Poate ar merge tinute mai intai in ceva apa calda cu cognac. N-am facut niciodata asta, dar asa ma duce pe mine mintea. Eu oricum vreau sa repet tarta asta cu caise confiate rehidratate... Vezi ce te tenteaza mai mult si da-mi si mie de veste cum a mers, te rog.
Zambiti! Viata se vede mai frumos din spatele unui zambet!

IriA.ro

#9 Elisha

Elisha

    bucatar incepator

  • Membri
  • 2318 posturi

Postat 18 October 2011 - 05:41 PM

De fiecare data cand citesc retetele tale, raman cu ochii pe poze prima data, apoi merg frumos sus (a se citi dau de cursor) si cetesc reteta. Faina treaba ai facut IriA!
Am aparatul meu -foto- , sunt pionier :D:

#10 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 October 2011 - 06:17 PM

QUOTE(Elisha @ Oct 18 2011, 05:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
De fiecare data cand citesc retetele tale, raman cu ochii pe poze prima data, apoi merg frumos sus (a se citi dau de cursor) si ...


...iau un pahar cu apa si-l beau.

Iria, tu nu ma mai uimesti, esti deja o maestra, bravo!


#11 Elisha

Elisha

    bucatar incepator

  • Membri
  • 2318 posturi

Postat 18 October 2011 - 06:22 PM

CITAT(moatza @ Oct 18 2011, 07:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...iau un pahar cu apa si-l beau.

Ba sa stii ca n-am baut tongue.gif da' clar am pus bookmark la reteta D.gif
Am aparatul meu -foto- , sunt pionier :D:

#12 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 October 2011 - 07:11 PM

QUOTE(Elisha @ Oct 18 2011, 06:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ba sa stii ca n-am baut tongue.gif da' clar am pus bookmark la reteta D.gif

io am zis de mine, nu mi-as fi dat cu presupusu' la altu'

#13 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 18 October 2011 - 07:16 PM

Tocmai ce intrebam pe alt topic de reteta de dulceata de smochine....
Si uite ce vad.... Doamne cum arata!
Iri daca si gustul este la fel ca si poza.... ce sa zic, oricum salivez....
Nemaipomenit em_new_15.gif !





'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#14 IriA

IriA

    Big Chef

  • Culinareasa lunii
  • 539 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Brasov

Postat 18 October 2011 - 09:33 PM

Aveti voi idee ce emotii ma cuprind cand vad comentariile voastre? Elisha, Moatza, Fel70... va multumesc din tot sufletul pentru cuvintele frumoase em_new_15.gif

Sa stiti ca tarta asta a fost foarte apreciata atat de catre sotul meu cat si de colegii de munca. Mie imi place la ea ca se imbina frumos blatul crocant (migdalele mari fac chestia asta) cu umplutura fiiina. Smochinele se potrivesc numai bine, pentru ca nu au un gust agresiv. Mi-as fi dorit unele mai aromate, cum gaseam in copilarie la vecina bunicilor mei, dar vremurile alea sunt duse ... Stiti si voi ca e greu sa mai egalam cu ceva gusturile copilariei em_new_05.gif

Acestea fiind zise, haideti sa va vad, cine o executa prima/primul? :D Sa nu-mi spuneti ca si asta e complicata, ca va mananc cu fulgi cu tot!
Zambiti! Viata se vede mai frumos din spatele unui zambet!

IriA.ro

#15 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 18 October 2011 - 10:03 PM

IriA eu as incerca cu smochine uscate, rehidratate...cum ai zis tu, ajutate c-un pic de alcool.
merci mult de raspuns

copiez reteta si o execut curand

apropos, migdalele rullz!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#16 Elisha

Elisha

    bucatar incepator

  • Membri
  • 2318 posturi

Postat 19 October 2011 - 10:30 AM

CITAT(moatza @ Oct 18 2011, 08:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
io am zis de mine, nu mi-as fi dat cu presupusu' la altu'

Iuics! Moatza- mi i AM SORRY. Vazui ca ma citasi pe mine si crezut-am ca mi-ai raspuns mie. Aha, deci nu-s singura care se uita prima data la poze smile.gif
Am aparatul meu -foto- , sunt pionier :D:

#17 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 12 November 2011 - 12:41 AM

IriA bedankt!!
dupa aproape o luna de la promisiune am comis-o

priveliste de ansamblu
PB110002.JPG

(di)sectiune
PB110035.JPG

e fantastica!
hollanderul a ras 3 felii, am comis-o cu alune de padure zdrobite si quark in loc de ricotta, asta aveam in casa.
mi-au intrat numai 6 smochine si din partea mea cele uscate le fac fatza cu brio

inca o data multumim!!!

pi es: daaa...stiu: pe fundal se vede scrisul meu de mana. dar poza asta mi-a iesit cel mai bine.

Editat de apetito, 12 November 2011 - 12:42 AM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#18 ady

ady

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 3344 posturi
  • Gender:Female
  • Location:p-aici pe undeva

Postat 13 November 2011 - 05:41 PM

si eu am comis-o (cu branza dulce cea mai grasa din galantaru' de la super-market, ca ricota mi s-a parut cam scumpicica; nu s-a plans nimeni; colegii ma intreaba cand imi deschis crasma tongue.gif )

numa' cu felie, blizuita si neblitzuita.

image001.jpg

image002.jpg

buna rau.
Fan n_puiu!

#19 geladumi

geladumi

    Academic Chef

  • Culinareasa lunii
  • 1252 posturi

Postat 13 November 2011 - 08:19 PM

Nu stiu cum se face ca mie mi-a scapat topicul asta; Iria minunata prezentare, reteta imi face cu ochiul rau detot si nu pot sa nu intru-n jocul asta dulce, moamaaa, ce ispita!!!
Numai sa gasesc smochine proaspete si-o sa-i vin de hac, sper eu ei si nu ea mie! D.gif
Apetitto, ady, stiu ca va sta bine alturi de Iria, bravo tuturor pentru asa reusita culinara!



#20 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 13 November 2011 - 08:46 PM

bravos ady!

spor gellina

mie imi spusera fetele pe unde se gasesc in Ro smochine, eu am dat de ele la Kaufland in Germania...scumputze...dar merita, asa...de-o placinta tongue.gif





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.



Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi