Sari la conținut

Poză

Panna cotta


231 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 January 2004 - 05:24 PM

Panna cotta e o specialitate din Piemonte, un fel de budinca de lapte.
Ingrediente:
- jumatate de litru de smintina (cea proaspata pentru frisca)
- jumatate de litru de lapte
- 200 de grame de zahar pudra
- 32 de grame de gelatina in folii
- un paharel de rom si un alt paharel de alt lichior dulce dupa placul inimii, daca o maninca si copii fara
Laptele se pune intr-o craticioara si se incalzeste fara sa fiarba.
Gelatina se pune in apa rece si cind s-a umflat se scurge si se pune la topit in laptele caldut. Daca laptele e prea rece si gelatina nu se dizolva se mai pune putin pe aragaz la foc mic pina cind se topeste.
In alta craticioara se pune smintina cu zaharul praf la foc mic si se amesteca pina ce se topeste zahrul, si aici atentie mare pentru ca nu trebuie sa fiarba. Daca nu aveti zahar pudra merge si cel normal, probabil se va dizolva mai greu. La sfirsit cind zaharul s-a topit adaugati lichiorul.
Amestecati continutul celor 2 craticioare si varsati compozitia obtinuta in forma, puneti citeva ore (cel mai sigur e de la o zi la alta) in frigider.
E foarte simplu de facut, singura problema poate aparea cu cantitatea de gelatina, deci daca e mai putina poate ca budinca sa iasa cam moale, eu aici o gasesc in foi si fiecare foaie are 8 grame, din experienta cred ca 4 foi dintr-astea sunt suficiente.
Se poate orna apoi in mod traditional cu caramel, daca alegeti acesta, trebuie unsa forma cu caramel (200 de grame de zahr si 3 linguri de apa)inainte de a varsa compozitia, dar asupra reusitei eu nu garantez pentru ca nu l-am facut niciodata cu caramel.
Se poate minca simpla sau decorata, va arat citeva poze si va explic in continuare


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 January 2004 - 05:40 PM


Primul exemplu este cea facut-o intr-o forma de colac, taiata felii si desasupra adaugate fructe de padure si zahar pudra.

Imagini atașate

  • 35258.jpg


#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 January 2004 - 05:44 PM

Al doilea exemplu e tot cu budinca in forma de colac si in centru fructe de padure incalzite ( si apoi racite binenteles) cu zahar, in cazul acesta pericolul e ca atunci cind tai prima felie continutul din centru iese.....
[addsig]

Imagini atașate

  • 35259.jpg


#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 January 2004 - 05:49 PM

A treia e egala cu a doua numai ca se schimba forma.

[addsig]

Imagini atașate

  • 35260.jpg


#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 January 2004 - 05:52 PM

A patra si ultima e cea pe care am dus-o pe 1 ianuarie soacra-mi, fiind eu invitata la prinz.
Asta e in doza individuala si am facut ca baza o coulise de cassis (alexandru traduci te rog frumos?) si ma decorat apoi cu cirese in sirop.

Imagini atașate

  • 35261.jpg


#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 January 2004 - 05:55 PM

Ancuta, astept sa imi povestesti cum a iesit si acu fug sa fac grisine!
[addsig]

#7 ANCUTA

ANCUTA

    Master of disaster

  • Membri
  • 2915 posturi
  • Location:Arena

Postat 09 January 2004 - 10:01 PM

Simbata fac, si cred ca cu caramel, dar tot asa cu forma de cozonac ovala.Intre timp am descoperit un castron ornamental mai deosebit, ar fi o idee sa il incerc. poate reusesc si eu sa fac poze , dar sa nu uit sa le descarc apoi.
Tocmai am gasit in oras, o specialitate de brinza pt. grisine, si care se cumpara direct introdusa intr-un castronel de lemn(placaj de fapt ) si care se da la cuptor 10 minute, si devine fluida.
Dar intii sa imi resuseasca Panna cotta !
mersi mult.

Ps. de cind si-a revenit culinarul,am inceput sa rasfoiesc iar dosarele de retete.

ANCUTA

#8 carolada

carolada

    Bucataras

  • Membri
  • 162 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 09 January 2004 - 10:17 PM

mersi si eu de reteta adriana (si pe mine ma cheama si adriana:)o sa o fac si eu asta sigur sper sa iasa ca doar nu e la cuptor:).am mancat in restaurant dar nu stiam ca e asa simpla,seamana cu poza 3 ce am mancat eu,exceptand fructele,eu am papat cu sos de ciocolata.
si eu care vroiam sa incep cura cu supa de varza:)

[addsig]

#9 ANCUTA

ANCUTA

    Master of disaster

  • Membri
  • 2915 posturi
  • Location:Arena

Postat 10 January 2004 - 06:50 PM

Panna cotta:
nu cred ca va fi o reusita! am incercat sa fac caramelel in forma de cozonac care era de teflon, asa ca nu a mers, a trebuit sa fac separat caramelul si sa il rastorn incet pe suprafata formei, opreratie care a durat. apoi la faza cu laptele si gelatina, au venit copiii in bucatarie, m-au zapacit de cap, si nu cred ca s-a amestecat prea bine compozitia.
Doar miine voi vedea ce mi-a iesit. Am folosit 2 plicuri de gelatina a 9 gr. bucata, ac scrie ca sint pt. 500 ml. fluid. sa vedem daca il mincam cu lingurita sau nu !
ANCUTA

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 11 January 2004 - 03:34 PM

Ancuta, povesteste cum a iesit!
[addsig]

#11 ANCUTA

ANCUTA

    Master of disaster

  • Membri
  • 2915 posturi
  • Location:Arena

Postat 12 January 2004 - 04:22 PM

Groaznic, s-a minact cu lingurita. am zis eu ca la faza cu gelatina am buctat-o !.
dar mai fac o tura! 3 lg de zahar pt. caramel e prea mult. trebuie forma in strat subtire data.
[addsig]
ANCUTA

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 12 January 2004 - 04:28 PM

Imi pare rau, mai bine pune mai multa gelatina, s-o tai cu fierastraul decit s-o maninci cu lingurita!
Da macar la gust era buna?

[addsig]

#13 Guest_mona_usa_*

Guest_mona_usa_*
  • Guests

Postat 13 January 2004 - 02:44 AM

adi si eu am sa o fac,pt ca chiar azi am vazut pe tv la bucatarie ca facea asa ceva si se servea cu coco...mi se pare ca a pus si cocos in lapte pe foc(lapte gras si lapte gras am vazut ca a pu)si dupa ce a firet a pus si nuca de cocos in lapte si pe urma la strecurat si a pus smintina cu zahariul si la invirtit bine si cu el la frigider(pt 4 ore)am vazut ca a pus doar un plic de geletina de 28 gr.in apa rece..pe urma le amestecat cu laptele si cu el la pahare mici si late.
am sa incerc si eu sa fac aceasta.sper sa imi iasa.
[addsig]

#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 13 January 2004 - 09:48 AM

Ok Mona incearca si pe urma spune-ne daca ti-a placut.
reteta pe care eu am dat-o e cea originala piemonteza, dar cum spuneam odata dedemult n-o chema panna cotta, ca in Piemonte traditionale sunt alunele de copac nu nucile de cocos
E simpla de facut si daca iti place nuca de cocos poti s-o adaugi linistita, mie nu prea imi place
[addsig]

#15 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 13 January 2004 - 03:24 PM

O fi sezonul Panna cottei, ca si eu a-m vazut o demonstratie aseara la tv , a-m prins doar sfirsitul e drept. A-u mai facut si "lapte de pasare" la care ei i-i spuneu "insula plutitoare"

Mari
Mari

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 13 January 2004 - 06:42 PM

Da Mari, asa se cheama si in italiana si in franceza "Ile foltant", tare imi place si asta!
[addsig]

#17 Guest_mona_usa_*

Guest_mona_usa_*
  • Guests

Postat 13 January 2004 - 07:06 PM

ady,o sa incerc pe dumineca si o sa te anunt cum a iesit...din pacate as face acuma dar am facut ciocolata de casa...si pina nu se termina nu mai fac alceva.
pupici.pa
[addsig]

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 13 January 2004 - 07:18 PM

Mona, ultima data cind am fost la Lidl m-am oprit in fata unei cutii de lapte praf, eram tentata sa o iau ca sa fac ciocolata cum facea mama pe vremuri, apoi m-am gindit ca aici si acum se gaseste atita ciocolata de calitate excelenta, asa ca acum te intreb cum o faci si de ce? Pentru ca banuiesc ca si la Detroit gasesti ciocolata de toate felurile!

[addsig]

#19 Kiva

Kiva

    aurora borealis

  • Membri
  • 712 posturi
  • Location:Suomi

Postat 24 October 2004 - 02:52 PM

Ieri, fiind ziua unei prietene am facut cateva dulciuri pentru petrecere. M-am riscat la Panna cotta desi nu facusem niciodata. Am facut doar jumate din cantitate pentru ca nu stiam cum va iesi. Am avut probleme sa o scot din forma dar pana la urma a iesit intreaga dupa ce am scuturat la ea... icon_bounce.gif.

Fiind vorba de un bufet, era dificil de mancat daca as fi pus un sirop de fructe de padure peste asa ca am pus doar niste dulceata de afine.
[attachmentid=24122]

Miniaturi atașate

  • 71365.jpeg

Kiva
-------------------------------------------------------
Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, on parempi olla hiljaa!

#20 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 October 2004 - 02:54 PM

Mã bucur cã a ieºit bine!
wav.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi