Sari la conținut

Poză

Piure de andive


13 răspunsuri la acest topic

#1 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 February 2006 - 01:39 PM

Andiva este preferata mea si cred ca a multora ca leguma pentru salata iarna. Are multa vitamina C dar aceasta se pastreaza într-o anumita proportie si prin fierbere. De aceia regasim andivele si in unele preparate. Daca aveti si alte retzete dar fara adaosuri de maioneza sau sunca ,etc . va rog sa veniti cu ele aici.

Retzetele acestea sunt din Cusinez AZ

PIURE DE ANDIVE

Pentru 4 persoane
Preparare : 15 min.


Ingrediente :
4 andive mari
4 cartofi mari
sucul de la o lămâie
3 linguri de supa cu smântână subţire
puţina nuca de Muscat rasă
50 gr stafide(opţional)

patrunjel ,piper.
Preparare
Se spala andivele se-ndepărtează părţile amare (frunzele verzi din vârf) si părţile dure.
Se taie în rondele. Se stropesc cu suc de lămâie.
Se pregatesc si cartofi: se curaţă ,se spală şi se taie bucaţi. Se pun intr-un vas cu dispozitv de fierbere în aburi. Se fierb 10 min, apoi se adauga rondelele de andive si se mai fierbe în continuare 10 min.
Se mixeaza apoi totul . Se adaugă smântâna, piperul si nuca de Muscat (nucuşoară) rasă.Se amesteca si stafidele. Se serveşte decorat cu pătrunjel verde.
Cartofii şi mirodenile schimbă gustul amărui al andivelor. Nucuşoara îi dă o savoare specială piureului.




Salata de morcovi cu andive,nuci si cu sos de miere


Pour 4 persoane

Timp de preparare: 20 min

Ingrediente :

-morcovi : 200 g
-andive : 200 g
- sucul de la o lamaie

- miez de nucă: 60 g

Pentru sos:
-
- 5 linguri ulei dietetic
- 0,5 lingură de muştar dulce
- 1 lingură miere de salcâm
- 1 lingură oţet din miere
- ceapa de apă(echallotte)tocata marunt : 15 g
- 1 praf de pudră de ghimbir
- sare marina fină
- piper macinat fin


Preparare :


Curaţaţi morcovii si daţi-i prin răzătoare. Tăiaţi andivele spalate în bucăţi. Stoarceţi sucul de lamâie deasupra. Zdrobiţi nucile în bucăti mari.
Pentru sos , puneţi toate ingredientele într-un mixer şi mixaţi 2 min. pentru a obţine o emulsie stabilă şi onctuoasă. Puneţi sosul într-un borcan la frigider cel putzin 30 min , înainte de servire. Se amesteca cu legumele.

Cu bine Higeia

Editat de Higeia, 10 February 2006 - 02:37 PM.

"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 February 2006 - 01:58 PM

Uleiul dietetic ce mai e?
Din câte îmi amintesc eu andiva ori o pun în salate, ori umplu frunzele cu creme, ori o chestie rapidă care place e andiva tăiată rondele cu bucăţi de gorgonzola deasupra pusă la microunde maxim 10 minute.

#3 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 10 February 2006 - 02:57 PM

eu fac andivele in 2 feluiri
1. taiate in sferturi , se aseaza in tigaie cu putin ulei de masline si zeama de lamaie.
eventual se adauga putina apa ulterior. se sareaza si pipareaza si voila
2. taiate in jumatati cu sare si o mica bucata de unt la foc forte mic se lasa sa se coaca.(event se adauga putina apa, daca nu puteti fi mereu alaturi de cratita si aveti alte lucruru de facut,dar o cantitate infima , gen 2 ling de supa)

mai exista si varianta plat unic cu andive fierte usor in prealabil, racite, infasurate intr-o felie de sunca, puse intr-o tava, se acopera cu bechamel, si branza ( cascaval,gruyere, sau parmezan) rasa si se gratineaza la cuptor. blink.gif

ca aperitiv : branza tip roquefort sfaramat cu furculita, amestecat cu cateva nuci zdrobite, si umplute foile de andiva.eventual branza diluata cu 1 ling de smantana( 25%)

sau in salata cu sfecla rosie, un mar taiat marunt, ulei masline si lamaie.
Fan n_puiu for ever



#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 February 2006 - 03:03 PM

QUOTE(stella @ Feb 10 2006, 01:57 PM)

mai exista si varianta plat unic cu andive fierte usor in prealabil, racite, infasurate intr-o felie de sunca, puse intr-o tava, se acopera cu bechamel, si branza ( cascaval,gruyere, sau parmezan) rasa si se gratineaza la cuptor.

mersi pe asta o fac cu cele pe care le am acasa icon_smile.gif


#5 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 11 February 2006 - 09:46 AM

http://www.cuisineaz...lentin_2006.asp

Retzetele propuse sunt pe acest site.

Ulei dietetic , se refera la un ulei cu grasimi nesaturate de ex:
uleiul de porumb, sau de semintze de dovleac care se pare ca este mai rar.
Cineva a scris odata, anul trecut despre acesta ca s-ar gasi la noi pe la Caransebes (?) o presa care face asa ceva. M-ar interesa mult asemenea ulei .

Am vazut ca si în Bucuresti, uleiul de porumb a devenit mult mai scump decat cel de floarea soarelui.
Cu bine Higeia

Editat de Higeia, 11 February 2006 - 12:56 PM.

"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#6 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 28 February 2006 - 04:58 PM

Iata o retzeta simpla si buna:

Andive cu smantana.

Andive 5-600gr.
Smantana 150 gr.
unt 75 gr.
sare , piper
marar 1 legatura

Pregatire

Se curatza andivele , se spala si se oparesc cu apa clocotita cu sare.
Se scurg în strecuratoare, se scurg si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Se presara sare desupra , si se toarna smântâna, se pune untul ramas bucatele. Se pune la cuptorul încins 10 min.
Se servesc cu marar tocat deasupra.

Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 28 February 2006 - 10:10 PM

bună şi simplă
eu duminică le-am făcut astfel:
tăiat rondele cum le tai mereu, deasupra felii de brânză afumată ceea ce aici se numeşte scamorza affumicata apoi le-am pus în microunde până ce s-a topit bine de tot brânza, mie îmi plac foarte mult

#8 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 01 March 2006 - 08:44 AM

QUOTE
puţina nuca de Muscat rasă



Higeia, ii zice nucşoara in traducere mai exacta.

Pentru platourile cu aperitive eu umplu foi de andive cu o crema de branza mai fina amestecata cu nuci sau alune pisat, roquefortul are aroma dura si ia din savoarea andivei. Parerea mea.
Ale mele


şi când plâng eu râd

#9 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 08 March 2006 - 09:31 PM



va pun o reteta a lui Jamie Oliver: salata de andive,capere si anchois.
4 andive proaspete,taiate in 2,pe lungime,apoi in 4 si din nou in 2 jumatati egale.spalati cu apa rece, scurgeti-le de apa.striviti 6 filete de anchois(mixati), adaugati o lingura de capere, taiate marunt. puneti in castron,si amestecati cu ulei de masline si suc de lamaie, nu sarati, invartiti ca la maioneza, sa devina ceva omogen,adaugati andivele, rectificati de lamaie, si serviti.
Fan n_puiu for ever



#10 Cassia

Cassia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1403 posturi
  • Location:Aproape de ocean

Postat 08 March 2006 - 09:47 PM

Foarte interesante retetele.
Dar la voi nu sunt scumpe andivele?
Aici sunt, motiv pentru care pentru mine intra la categoria 'delicatese'

#11 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 08 March 2006 - 10:01 PM


andiva fiind o leguma de iarne, acum e de sezon si face parte chiar din legumele cele mai ieftine.
rosioarele mici din italia sunt de 3-4 ori mai scumpe.de explu.
Fan n_puiu for ever



#12 Cassia

Cassia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1403 posturi
  • Location:Aproape de ocean

Postat 08 March 2006 - 10:45 PM

QUOTE(stella @ Mar 8 2006, 02:01 PM)

andiva fiind o leguma de iarne, acum e de sezon si face parte chiar din legumele cele mai ieftine.
rosioarele mici din italia sunt de 3-4 ori mai scumpe.de explu.


Aha! aici inseamna ca este cotata 'de vara' tot timpul icon_smile.gif


#13 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 09 March 2006 - 08:21 PM

sunt crescute total fara legatura cu mediul extern, andiva este cicoarea crescuta la intuneric care nu isi dezvolta clorofila si a fost descoperita intamplator. mai face parte din famile cu radicchio de treviso (cele din retetele adrianei) care insa stiu ca sunt scumpe.

aici sunt cam la acelasi pret tot timpul anului fiindca sunt de import wink.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#14 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 20 March 2006 - 10:15 PM

andive taiate in 2 pe lungime,puse sub grill in cuptor, unse cu putin ulei de masline;cand s-au rumenit usor, se pun pe farfurie, se sareaza, pipareaza, se toarna putin ulei si otet, se adauga cateva nuci taiate si eventual branza de capra.

reteta din cartea *légumes* de vicki liley.
Fan n_puiu for ever





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi