Tort Sah

Tortul Sah va iesi in evidenta prin straturile care imita tabla de sah. Invata cum sa prepari aceasta minunata reteta de tort cu fructe de padure urmarind reteta in imagini.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort Sah

Ingrediente

  • BLAT:
  • 5 oua
  • 175g zahar
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • 125g faina
  • 125g amidon
  • 3 ligurite rase praf de copt
  • coaja de lamaie
  • CREMA:
  • 250g fructe de padure
  • 10 foi gelatina
  • 75g zahar
  • 250g branza de vaci
  • 600ml frisca
  • Pentru ORNAT:
  • 200ml frisca
  • 1 plic intaritor de frisca
  • inimioare de ciocolata

Mod de preparare

PREPARARE BLAT:

Se bat ouale intregi cu mixerul impreuna cu 5 linguri de apa fierbinte, zahar, esenta si coaja de lamaie. Se amesteca faina impreuna cu amidonul si praful de copt si se inglobeaza cu atentie in compozitia de oua. Se toarna compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Se coace blatul la 180 C, timp de cca 35 minute, apoi se scoate si rastoarna pe un gratar de bucatarie, se desprinde hartia de copt si se lasa sa se raceasca bine.

PREPARAREA CREMEI:

Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece timp de 10 minute. Intr-o cratita se incalzesc fructele de padure impreuna cu 75g zahar si 2-3 linguri din siropul pe care l-au lasat fructele. Se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se stoarce gelatina si se dizolva in compozitia de fructe care este calda inca. Se mixeaza branza de vaci rece, se aseaza in compozitia de fructe si se inglobeaza. Se bat cu mixerul cei 600ml de frisca rece, se inglobeaza in crema de branza.

Blatul racit se taie pe 4 nivele astfel incat sa se formeze 2 blaturi late si 2 blaturi subtiri. Este bine ca blatul de jos si cel de sus sa fie mai inguste.

Din blaturile mai groase se vor taia cate 6 cercuri concentrice, folosind un sablon de carton. Se taie cu cutitul de jur imprejurul inelelor.

ATENTIE! Taietura se face pe exteriorul sablonului, nu pe interior. E mai usor asa. Ulterior inelele vor fi asezate decalat ca in imagine.

ASAMBLARE: Se aseaza pe un platou un blat subtire, se pune in jurul lui un inel metalic de forma de tort si se aseaza pe marginea lui primul cerc de aluat, mare, apoi cercul a 3-lea si al 5-lea de aluat. Se spriteaza intre ele crema de fructe de padure. Se aseaza deasupra cercul al 2-lea si cel al 4-lea de aluat, precum si mijlocul. Intre ele se spriteaza crema. Se fac in acest mod 3 nivele de inele-crema, apoi se incheie zidaria cu blatul subtire ramas. Apoi se da tortul la frigider cca 3 ore.

Dupa ce se intareste, se indeparteaza bordura de metal din jurul tortului.

FINISARE: Se bat cu mixerul 200ml frisca impreuna cu praful intaritor. Cu aceasta frisca se "tencuieste" tortul si se orneaza dupa gustul fiecaruia.


Reteta Tort Sah a fost propusa de Gabi Cara Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Drob de pui aromat cu verdeturi proaspete
Bucataras.RO

Drob de pui aromat cu verdeturi proaspete

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Drob de pui aromat cu verdeturi proaspete
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise