Cozonac ca la mama

Aceasta reteta de cozonac este delicioasa si merita incercata. Pentru a face acest cozonac aveti nevoie de faina, drojdie, lapte, zahar, ulei, esenta de rom

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie
Cozonac ca la mama

Ingrediente

  • COZONAC
  • (reteta pentru 1kg – 2 cozonaci)
  • o 1 kg. Faina
  • o 40 gr. Drojdie
  • o 1 lingurita sare
  • o 200 gr zahar
  • o 5 oua (galbenusuri) de preferat oua de casa
  • o ½ l. lapte
  • o 100 ml. Ulei
  • o Esenta de rom
  • vanilie (ce/cat prefera fiecare)

Mod de preparare

La inceput se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar, 100 ml apa calda si putina faina. Trebuie sa fie moale, nu de consistenta aluatului si se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o incapere calda. Eu pun toata cantitatea de faina intr-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putina faina si o acopar cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se mentine caldura).

Galbenusurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lamaie/portocala pentru accentuarea culorii si aromelor. Zaharul se topeste in laptele usor incalzit. Uleiul se va incalzi putin, atat cat sa nu friga mana la framantat. Aluatul se incepe a framanta dupa ce maiaua a crescut, incorporandu-se treptat galbenusurile, faina, laptele caldut, uleiul usor incalzit, esenta de rom, vanilia Se framanta timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul nu este foarte moale mai adaugati putina faina. in functie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbtie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compozitie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao). Se lasa la crescut timp de o ora, la cald, fara curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara.

Cand este suficient de crescut se imparte in doua parti egale si se intind pe o suprafata neteda tapetata cu faina. Evitati uleiul care dupa coacere dauneaza. Pe fiecare se poate pune nuca si cacao, se ruleaza si se asaza in tava in care s-a pus hartie pentru copt. (Daca s-a adaugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se da in jumatate, aluatul in care s-a adaugat cacao se imparte in jumatate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorata, dupa care se ruleaza). Dupa cum doreste fiecare se poate rula, se poate impleti din doua sau trei parti.

In tava se mai lasa la crescut tot 60 min, pana ajunge la inaltimea tavii, dupa care se unde cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) si da la cuptor (preincalzit). La cuptor se tine 50 – 60 min. , in functie de cuptorul fiecaruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacara pare foarte puternica in primele 10min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.

Pofta buna, spor la treaba!


Se poate servi la o ceasca de lapte ori cafea.
Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Desert rondele din foietaj umplute cu mere
Bucataras.RO

Desert rondele din foietaj umplute cu mere

Simple și usor de facut, cu ingrediente putine!

Desert rondele din foietaj umplute cu mere
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola