Supa din oase de vitel

Supa din oase de vitel este delicioasa. Oasele rumenite inainte la cuptor dau o aroma si o savoare deosebita acestei retete de supa.

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
redusa
Supa din oase de vitel

Ingrediente

  • o caserola de oase de vitel cu maduva
  • taiate bucati (azi 1.34 kg)
  • 2 morcovi
  • o ceapa in care s-au implantat doua cuisoare
  • un ardei verde (rosu
  • galben)
  • o jumatate de litru de suc de rosii (sau alt agent acidifiant: otet de vin
  • de mere
  • de prune
  • suc de lamaie
  • bors fiert si
  • spumuit)
  • un pastarnac
  • o felie de telina radacina
  • bouquet garni: 4 crengute de cimbru
  • o frunza de telina
  • o frunza de dafin
  • o lingurita buna de seminte de chimen
  • doua boabe de enibahar (allspices)
  • piper
  • alb si negru (verde
  • rosu
  • sau de culoarea politica careia i apartineti)
  • o jumatate de pahar de vin rosu
  • sec.
  • o lingura de sare
  • paine neagra prajita.
  • crutoane.

Mod de preparare

Se incalzeste cuptorul, se spala si sterg bine de umezeala bucatile de oase de vitel. Se aseaza intr-o tava si se asezoneaza cu sare si piper negru proaspat macinat. Se dau la cuptor . Zece minute la foc mare, apoi se reduce focul la jumatate (nu ma intrebati de grade, va rog) si se lasa inca aproape 40-50 de minute.

Porniti fierberea supei la circa 20 de minute dupa ce ati introdus oasele in cuptor, astfel incat leguma sa fiarba doar circa 30 de minute.
La reteta aceasta prefer sa nu calesc zarzavatul deoarece, singura grasime prezenta in supa va fi cea care se scurge din maduva si cartilagiile oaselor, care va da gustul savuros si caracteristic. Legumele, spalate, curatate si taiate bucati ca pentru o supa de gaina, se pun la fiert in circa 3-4 litri de apa, impreuna cu bouquet garni (legat cu ata - Nu albastra Miss Bridgett Jones ).

In ardeiul lasat intreg tai cu cutitul patru gauri rotunde cu diamtrul de circa 5 mm. Una la varf si trei spre codita, astfel incat sa poata iesi aerul si sa se scufunde in supa.
Boabele de enibahar se sparg grosier intr-un servet de bucatarie sau in mojar si se pun la prajit impreuna cu semintele de chimen, intr-o tigaie uscata, fara ulei, apoi se macina in mojarul de granit si se pun in supa impreuna cu o priza din piperul preferat , proaspat macinat. Dupa ce legumele au fiert, se scot cu spumiera si se pastreaza la cald intr-un castron acoperit.
Bucatile de oase cu maduva, rumenite, se introduc in supa, se sareaza, eventual se colecteaza spuma. La mine nu a fost cazul. Tava se pune se pune pe aragaz deasupra flacarii si se deglaseaza caramelul din tava cu vinul rosu, se desprinde si se omogenizeaza cu o spatula de lemn, se lasa sa se evapore alcoolul si se introduce sosul rezultat in supa. Se lasa oasele la fiert circa 40 de minute. Mentionez ca am obtinut pentru prima data acea mult-dorita culoare maronie, vazut doar in pozele profesionistilor. Ea va putea ramane asa, daca acriti cu alt agent decat sucul de rosii (otet, suc de lamaie, etc.) Cand se toarna sucul de rosii se reintroduc si legumele si se mai lasa sa dea cateva clocote. Cinci minute sa zicem. Nu mai mult.

Supa se poate servi cu crutoane, paste scurte fierte separat sau chiar cu galusti.
Inainte de servirea supei, se toasteaza feliile de paine neagra, se intinde maduva fierbinte pe ea, se presara cu un praf de sare si piper alb.

Supa din oase de vitel a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.


Supa din oase de vitel se manca fiebinte lingand degetele. Langa supa sade bine un ardei iute murat. Rosu pentru omogenitatea cromaticii. Si un paharel de prashtina e la locul lui, daca nu urmeaza sa va urcati la volan.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Aperitiv mic dejun cu bacon,crema de branza si ou posat
Bucataras.RO

Aperitiv mic dejun cu bacon,crema de branza si ou posat

Aperitiv mic dejun cu bacon,crema de branza si ou posat
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola