Cum sa eviti cele 10 greseli pe care le face orice bucatar incepator

Daca abia inveti sa gatesti sau daca o faci deja de ani buni de zile, cu siguranta te-ai lovit de aceste 10 greseli pe care le fac mai toti bucatarii incepatori.


De fapt, chiar si bucatarii cu experienta mai fac unele dintre aceste greseli.


Se intampla atunci cand suntem pe fuga, cand suntem mai lenesi sau cand abia invatam sa gatim.


Asadar, iata care sunt cele mai des intalnite 10 greseli din bucatarie si cum le poti evita:


1. Nu citesti toata reteta inainte sa te apuci de gatit.


Se poate intampla din prea mult entuziasm, e de inteles. Dar nimic nu este mai frustrant decat sa te apuci de gatit si, cand ajungi pe la mijlocul retetei, sa-ti dai seama ca iti lipsesc niste ingrediente. 


Inainte de orice, trebuie sa citesti reteta pana la capat si apoi sa vezi daca ai toate ingredientele si ustensilele necesare realizarii ei. 


De aici iti poti alege cele mai interesante carti de retete 


2. Folosesti un tocator prea mic.




Tocatoarele mici sunt dragute, dar nu sunt deloc folositoare atunci cand ai de tocat ingredientele pentru o supa sau pentru o tocanita. Daca te incapatanezi sa folosesti un tocator prea mic, vei ajunge sa te enervezi, sa nu fi deloc eficienta si e posibil chiar sa te accidentezi.

 

Renunta la tocatoarele dragute si alege-ti un tocator care sa-ti ofere spatiul de care ai nevoie.


De aici iti poti alege tocatorul potrivit


3. Folosesti un cutit nepotrivit.




Inainte sa pui mana pe cutit, gandeste-te la ce anume il vei folosi. Daca vrei sa tai marunt un catel de usturoi, nu folosi satarul. Daca vrei sa tai un muschi de vita, nu folosi un cutit de intins untul pe paine.


Pare o treaba de bun simt, dar multi se incapataneaza sa faca totul cu un singur cutit, iar acest lucru poate duce la accidente destul de neplacute.


Gasesti aici toate tipurile de cutite


4. Nu faci curat in bucatarie inainte sa te apuci de gatit.


Nu doar ca vei ajunge sa lucrezi mai putin organizat (deci, vei pierde mai mult timp) si mai putin eficient, dar gatitul intr-o bucatarie in care nu este curat poate duce la contaminarea mancarii cu tot felul de lucruri nedorite.


Asadar, fa curat inainte de a te apuca de gatit si tine langa tine un cos de gunoi, pentru a strange in permanenta resturile.


5. Adaugi ingredientele intr-o tigaie rece. 




De cele mai multe ori este indicat sa incingi tigaia si abia apoi sa adaugi uleiul si ingredientele. Exista, bineinteles, si exceptii. De exemplu, atunci cand prajesti bacon.


Cand pui ingredientele intr-o tigaie rece pe care apoi o pui pe foc, acestea se vor inmuia, vor absorbi mai mult ulei si se vor lipi de tigaie. 


6. Gatesti carnea direct din frigider. 


Nu conteaza daca gatesti carne de porc, de vita, de pui sau peste, aceasta nu ar trebui niciodata sa ajunga direct din frigider in tigaie sau pe gratar sau in cuptor. Rezultatul va fi intotdeauna acelasi: o bucata de carne arsa la exterior si cruda in interior.


Carnea trebuie intotdeauna lasata la temperatura camere timp de 15-20 de minute. 


7. Nu pui condimentele cand gatesti. 




Atunci cand nu adaugi condimentele in timp ce gatesti, va avea ca rezultat o mancare lipsita de gust. 


Condimentele dau un plus de gust si scot in evidenta gusturile celorlalte ingrediente, insa doar atunci cand adaugi sarea, piperul etc. mai devreme, nu mai tarziu. 


Alege de aici toate condimentele ideale pentru orice vrei sa gatesti


8. Aglomerezi tigaia. 


Atunci cand ingramadesti prea multe intr-o tigaie, nu doar ca incetinesti procesul de gatire al mancarii, dar mancarea va deveni prea apoasa, ceea ce inseamna ca ingredientele se vor fierbe, nu se vor praji. De asemenea, o tigaie aglomerata inseamna si ca unele ingrediente se vor gati, altele vor ramane crude. 


Asigura-te intotdeauna ca folosesti o tigaie incapatoare. De exemplu, atunci cand faci o friptura la tigaie, bucatile de carne nu trebuie sa se atinga intre ele. 


Alege de aici tigaia potrivita, in care sa aiba loc toate ingredientele 


9. Nu gusti mancarea in timp ce o gatesti.



Sa faci mancare fara s-o gusti in timp ce o gatesti, e ca si cum ai scrie o carte si nu ai reciti niciun fragment, decat dupa publicare.


Este extrem de riscant sa mergi la sigur si sa nu incerci sa corectezi gustul pe parcurs, pentru ca la final e posibil sa nu mai poti face nimic. 


10. Nu lasi carnea sa se "odihneasca" dupa ce ai gatit-o.

 

Nu este deloc indicat sa mananci carnea cand e fierbinte, abia scoasa din cuptor sau de pe gratar. Aceasta trebuie lasata sa se "odihneasca" la temperatura camerei timp de cel putin 5 minute (20 de minute pentru bucatile mari de carne), pentru ca sucurile din carne sa aiba timp sa se redistribuie uniform.


Sursa foto: healthination.com
Sursa articol: thekitchn.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Drob Pascal
1
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
2
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Pasca poloneza clasica
3
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
4
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Aluat de foietaj cu branza sarata
Bucataras.RO

Aluat de foietaj cu branza sarata

Eu fac doua feluri de aluat de foietaj cu branza, dar acesta imi place in mod deosebit si se face mai usor. Pe celalalt l-am...

Aluat de foietaj cu branza sarata
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola