Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul timpului de la naţionalităţile conlocuitoare. In Ţara Beiuşului, unde se afla si localitatea Vascau, oamenii locului sunt gazde primitoare şi foarte ospitaliere, iar la ei trebuie neaparat sa incerci o placinta de Vascau, dupa reteta traditionala din Bihor, cu umplutura din cartofi si branza telemea (cas) de oaie. La multe nunti din Bihor, veti gasi aceasta placinta ca aperitiv cald....asa este cea mai buna (asta nu inseamna ca rece nu se poate manca si nu e gustoasa) !

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Ingrediente

  • 400 gr foi placinta
  • 700 gr cartofi albi
  • 250 gr telemea (cas) de oaie
  • marar verde
  • sare (daca e nevoie)
  • 100 ml ulei( unt topit)

Mod de preparare

Curatam cartofii, ii spalam, ii taiem dupa preferinta, apoi ii fierbem in apa cu sare, pina cand intra furculita usor in ei. Aruncam apa de pe ei si ii punem sa se raceasca. Dupa ce s-au racit putin, ii zdrobim cu furculita. Telemeaua( casul) o dam pe razatoarea cu gauri mari si mararul il tocam marunt. Foile de placinta decongelate, le ungem pe fiecare, pe rind, cu ulei sau cu unt topit. Luam 3-4 foi unse si presaram pe ele cartofi zrobiti, telemea rasa si marar tocat, pe toata suprafata. Apoi rulam placintele si le punem intr-o tava, pe hartie de copt , dupa ce sunt gata toate, le stropim cu putin ulei, apoi dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade, pina se rumenesc deasupra, cam 30 de minute. Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Abia apoi (daca rezistati mirosului) le taiem, le portionam si le punem pe platou. Pofta mare !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Placinta (melcisori) cu mere
5
Dulciuri

Placinta (melcisori) cu mere

O reteta in ton cu vremea de-afara.

Placinta (melcisori) cu mere
Parteneri
Gogosari in sos de mustar cu otet
Bucataras.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Mi-a placut foarte mult cum aratau gogosarii lui Merisor in sos de mustar, asa ca am zis ca e musai sa fac si eu, chiar daca...

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Flan cu Lapte Condensat Indulcit
ReteteCulinare.RO

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit