Dulceaţă de căpsuni reţetă. Intotdeauna mi-a placut dulceata de capsuni a bunicii. Avea un gust aparte, usor caramelizat si fructele ramaneau intregi si crocante. Am incercat ani la rand sa combin si sa readuc gustul acela in camara mea. La un moment dat am crezut ca focul cu lemne de sub caldarea din curte facea totul...sau fructele proaspat culese din gradina... Pana intr-o zi cand, neavand prea mult timp la dispozitie, m-am gandit sa pun oala cu fructe in...cuptor. Si...surpriza! Dulceata bunicii era chiar acolo, in bucataria mea! Usor de facut, fara conservanti , delicioasa si plina de amintiri. Cel mai bun lucru este ca de atunci ( si sunt vre-o 8 ani!) toate dulceturile mele se pregatesc singure...Sau aproape singure: visine, zmeura, caise, pere si prune sau gutui.
Capsunile le speli sub jet de apa rece , le lasi la scurs si le rupi coditele. Intr-o oala de 10 l asezi un strat de caspuni si unul de zahar. Lasi totul la rece (in camara) 12 ore. Incalzesti cuptorul si lasi focul la maxim ( eu am un aragaz normal , cu gaze naturale) . Intre timp iei cat poti de mult din siropul lasat de fructe ( cca 2 l). Asezi oala in cuptor si lasi sa fiarba la foc mare 1 ora si 30 de minute , apoi reduci focul la minim si mai lasi inca 1 ora si 30 de minute. Intre timp speli borcanele si le lasi sa se usuce. Cand dulceata este fiarta o torni in borcane cu ajutorul unui polonic mic. Ai grija ca este foarte fierbinte, asa incat aseaza lama unui cutit sub borcane, altfel iti vor crapa!
Astupi borcanele si le asezi in culcusul facut dintr-o patura ( dunst uscat), unde le lasi 24 de ore. Etichetezi frumos si le asezi in camara/ pivnita pana la iarna, cand dulceata va fi delicioasa la micul dejun, cu clatite, in prajituri sau cu iaurt. Eu mai mananc si goala, direct din borcan, dar sa nu ma spuneti la nimeni!
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradCum vremea a fost ploioasa ,beneficiem de oportunitatea de a gati cu ciuperci proaspete . Cand gasesc mai intai le cumpar...
Supa cu bureti de roua , jambon si smantanaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii