Zarzavat deshidratat pentru iarna

Zarzavatul pentru iarna este intotdeauna binevenit in gospodarie, iar cel deshidratat se poate pastra si folosi luni in sir.

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • morcovi
  • patrunjel radacina
  • telina

Mod de preparare

Zarzavatul se spala bine de pamant, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase. Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 randuri cu spatii intre ele (ca gratarul), intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare. Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimband pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca. Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun intr-un saculet din panza sau pungi de hartie, intr-un loc uscat. Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare. Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.


Zarzavatul deshidratat se foloseste ca baza de ciorbe/supe sau mancaruri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Bors de varza cu rata gotica
3
Supe de carne

Bors de varza cu rata gotica

Bors de varza facea doar mama, eram multi la masa si, ca sa ne sature pe toti, facea un ceaun mare cu bors de varza, reteta...

Bors de varza cu rata gotica
Nectar de caise
4
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine
5
Dulciuri

Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine

Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine este un desert delicios pe care puteti sa il pregatiti la orice ocazie...

Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine
Parteneri
Taci si inghite
Bucataras.RO

Taci si inghite

Taci si inghite
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce