Zarzavat deshidratat pentru iarna

Zarzavatul pentru iarna este intotdeauna binevenit in gospodarie, iar cel deshidratat se poate pastra si folosi luni in sir.

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • morcovi
  • patrunjel radacina
  • telina

Mod de preparare

Zarzavatul se spala bine de pamant, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase. Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 randuri cu spatii intre ele (ca gratarul), intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare. Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimband pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca. Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun intr-un saculet din panza sau pungi de hartie, intr-un loc uscat. Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare. Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.


Zarzavatul deshidratat se foloseste ca baza de ciorbe/supe sau mancaruri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
Bucataras.RO

Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura

Am facut un inventar prin frigider si cu ce am gasit, am incropit o prajiturica tare buna si de sezon. Albusurile le aveam in...

Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!