Covrigei de cozonac (Polonezi)

Covrigeii de cozonac, sau polonezii cu nuca si miere sunt niste covrigi dulci impletiti foarte usor, dulci, deliciosi, perfecti. Siropul de miere adaugat la final te va face sa-ti doresti inca unul.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Covrigei de cozonac (Polonezi)

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 75g margarina la temperatura camerei
  • 250ml lapte
  • 25g drojdie (sau un plic)
  • 70g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri miere
  • 400g faina
  • Pentru uns aluatul:
  • 1 ou
  • 100g margarina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita extract de vanilie
  •  
  •  
  •  

Mod de preparare

Pentru covrigeii de cozonac se prepara in primul rand aluatul. Punem drojdia impreuna cu zaharul si laptele caldut (37 grade) intr-un vas si lasam sa se dizolve atat zaharul cat si drojdia.

Adaugam faina in ploaie (nu toata deodata) si incepem sa framantam. Alternam faina cu margarina moale si lingurile de miere, si framantam pana cand obtinem un aluat moale si lucios ca cel de cozonac. Eu am adaugat si coaja rasa de la o lamaie.

Lasam aluatul la dospit, pana cand isi dubleaza volumul. Il rasturnam pe masa de lucru (nu vom avea nevoie de foarte multa faina) si il impartim in doua.

Fiecare parte o intindem intr-o foaie de 30x40cm, si intindem pe ea margarina amestecata cu zaharul vanilat si extractul de vanilie. Indoim foaia (pe lungime), astfel incat partile unse cu margarina sa fie in interior, dupa care taiem (tot pe lungime) fasii de 2 cm.

Fiecare fasie de 2 cm o taiem in doua, iar cele doua parti le rasucim una dupa cealalta. Unim capetele spiralelor intr-un cerc, le punem pe o tava tapetata cu hartie de copt si ungem fiecare polonez cu ou.

Ii dam la cuptorul incins la 200 de grade pentru 20-25 de minute, pana cand sunt rumeniti in exterior.

Dupa ce ii scoatem de la cuptor ii ungem din abundenta cu un sirop de zahar sau miere (dupa preferinte) si presaram deasupra nuca macinata.


Covrigeii din cozonac sau polonezii cu nuca si miere, se servesc atat calzi cat si reci. Sunt perfecti langa o cana cu lapte sau ceai.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide