Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul. La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care
Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul.
La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care l-am acoperit si l-am lasat putin sa se odihneasca.
Am impartit aluatul in 2 (se poate imparti si in mai multe bucati, dar mie-mi place sa intind foi mari).
Iar apoi l-am intins putin cu sucitorul...de 5-7 mm grosime.
Un element important este ca pentru foile filo, aluatul intins nu se va unge cu nimic (in cazul strudelelor - vom folosi putin ulei pentru a unge bilele de aluat intinse cu sucitorul) ci se va acoperi cu un prosop putin umed ca sa nu permita aluatului sa se usuce deasupra.
Vom lasa aluatul din nou sa se odihneasca, iar intre timp vom pregati masa de lucru asternand un prosop de bucatarie pe care va urma sa intindem aluatul.
Si-apoi incepe distractia. Luam prima bucata de aluat intins si bagam ambele maini in centru. Din centru vom incepe sa intindem aluatul...
Cu cat mai mult se odihneste - cu atat aluatul devine mai elastic.
Am intins aluatul in maini pana am vazut ca nu se rupe, apoi l-am aruncat pe prosop si-am inceput sa trag de el pe lungime, iar apoi tragand putin de prosop ca sa-mi fac loc de lucru m-am apucat de intins pe latime..o latura, apoi alta.
Foaia am intins-o putin peste marginile prosopului pentru ca urmatorul pas a fost sa tai cu foarfeca marginile groase de primprejur. De ce cu foarfeca? Pentru ca folosind cutitul sau rotita locul de taietura se lipeste de prosop iar apoi e greu de dezlipit foaia intreaga..
Dupa ce-am indepartat excesul de aluat (pe care l-am facut botz si l-am bagat sub prosopelul umed) am pudrat toata foaia cu faina si-am intins-o cu mana pe toata suprafata...
Urmatorul pas a fost sa "impart" fasia mare in dreptunghiuri de dimensiunea dorita.. Am taiat tot cu foarfeca.
Iar de-aici incepe capitolul variatii: fiecare face ce vrea cu foile rezultate:
[B]Placinta cu mere[/B]
Am asezat foile una cate una in forma si fiecare foaie am manjit-o putin cu pensula inmuiata in unt.
Pentru umplutura: am razuit 4 mere mari si le-am calit fe foc rapid cu 2 linguri zahar si 1 lingura suc lamaie - pana a scazut tot sucul.
Am intins umplutura peste primul rand de fasii filo si m-am apucat de asezat randul de deasupra...tot putin manjind foile intre ele cu unt topit..
La sfarsit am portionat prajitureaua..
Am copt-o la 180 grade - cuptor preincalzit, 20 minute.
Cand a fost gata am pudrat-o putin cu zahar praf
Reteta propusa de Seima
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouSamosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...
Samosa cu cartofiN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatAluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...
Tarta de post cu ciuperciPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereSupa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...
Supa ungureasca de chimenDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii