Ciocolata

Laptele si cacaoa se cern neaparat prin sita de sirma inoxidabila, ca sa nu aiba cocoloase. Nucile sau alunele se pun intr-o tava care se introduce in

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 g zahar vanilat
  • 150 ml apa
  • 500 g lapte praf
  • 100 g cacao
  • 150-200 g alune sau nuci taiate in felii groase
  • 100 g unt
  • 50 g glucoza sau 15 ml zeama de lamiie
  • un pachetel cu zahar vanilat
  • 20 ml rom

Mod de preparare

Laptele si cacaoa se cern neaparat prin sita de sirma inoxidabila, ca sa nu aiba cocoloase. Nucile sau alunele se pun intr-o tava care se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 10 minute, usa cuptorului deschisa, ca sa se prajeasca putin, fara sa se rumeneasca, amestecindu-le din cind in cind; apoi se freaca intre palme, ca sa se desprinda cojile uscate si se taie in felii mari. Intr-un lighenas de 3-4 l se pun apa, untul, zaharul si glucoza sau zeama de lamiie. Lighenasul se asaza pe un vas cu apa fierbinte si se amesteca in compozitie pina cind se topeste zaharul; apoi se ia de pe aburi, se adauga laptele praf, amestecat in prealabil cu cu cacaua si nucile si se amesteca pina cind se omogenizeaza bine. Lighenasul se pune, din nou, pe apa fierbinte si se amesteca in compozitie 2 minute ca sa se infierbinte putin. Dupa ce s-a luat de pe aburi, se adauga zaharul vanilat si romul. Compozitia se desarta intr-o tava smaltuita de cca 26/40 cm, unsa cu putin unt, se niveleaza si se lasa la rece. Dupa 1-2 zile, ciocolata se intareste si se poate taia. Ciocolata se pastreaza in bucata mai mare, invelita in celofan sau pergament, la frigider. Daca se usuca prea tare pe parcurs, se pune in punga de nailon

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci