Kombe, o alfel de placinta

- intr-un castron se pune tot laptele , apa si drojdia maruntita . Laptele si apa sa fie caldute; - laptele cu apa si drojdie se amesteca si se lasa 1

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Kombe, o alfel de placinta

Ingrediente

  • Aluat:
  • 350 ml lapte
  • 100 ml apa
  • 1 cub de 25 gre drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare (mai cu varf)
  • 600 gr. faina normala
  • 100 gr. margarina
  • 5 linguri ulei
  • Umplutura
  • 250 gr. branza telemea (nu foarte sarata si mai grasa)
  • patrunjel
  • se mai poate umple si cu spanac

Mod de preparare

- intr-un castron se pune tot laptele , apa si drojdia maruntita . Laptele si apa sa fie caldute;

- laptele cu apa si drojdie se amesteca si se lasa 15-20 de min , nu o sa creasca, nu intrati in panica. Dupa alea 15-20 de min se adauga amestecul de drojdie peste faina , presaram sarea si incepem sa amestecam cu lingura de lemn

- dupa aia incepem framantarea (voi puteti face la robot, eu prefer la mana) . Mai adaugati cam 50-100 gr faina in plus in timpul framantarii, ideea e sa iasa un aluat moale si elastic, sa nu se lipeasca de maini;

- aluatu' se imparte in 3 parti egale, le dam deoparte;

- margarina plonjeaza in ulei si se baga la microunde pana se topeste margarina;

- luam primu' biloi de aluat, si incepem sa-l intindem pe masa bine infainata;

- intindem cat putem de mult, dam foaia intr-o parte;

- foile arata in genul la foile filo, yufka, sunt subtiri si elastice;

- din a doua parte de aluat intindem a doua foaie, o tragem si p-asta de-o parte;

- din ultimu' biloi intindem si a treia foaie care ramane pe loc;

Neaparat sa fie bine masa infainata si sa presarati mereu faina sub si peste foi cand le intindeti, asa se intind mai repede si se fac elastice fara sa se rupa

- peste ea plimbam lingura cu amestecul de margarina si ulei;

- deasupra punem a doua foaie;

- branza se presara peste a doua foaie pe care nu o ungeti cu amestecul de margarina, deci foaia 2 are doar umplutura pe ea;

- punem si ultima foaie deasupra;

- plimbam deasupra lingura cu margarina uleioasa;

- apoi ne atarnam de toate foile deodata si impachetam;

- si unim capetele celalalte;

- plimbam facaletzu' pe deasupra si intindem kombeu' cam cat tava in care vom coace. Inainte sa-l mai intindem presaram faina deasupra

- il mutam in tava tapetata cu hartie de copt (daca n-avem hartie , merge si unsa cu ulei si tapetata cu faina). Eu am reusit performanta sa-l intorc inainte sa-l pun in tava, ca sa ajunga cu marginile lipite in jos, dar arata bine si pe partea cealalta;

- il portionam cum ne vine pe chelie, io l-am facut triunghiuri;

- se baga tava la loc caldut , ferit de curenti si se lasa fix 1 ora sa creasca;

- se unge deasupra cu 1 galbenus de ou amestecat cu putin lapte, se poate presara mac, chimen, susan. Eu am pus susan negru;

- se baga imediat la cuptorul incins la 180 de grade, cam 25-30 min (pana se rumeneste deasupra si suna a gol cand ciocani placinta)


Pofta buna!

Reteta Kombe, o alfel de placinta a fost propusa de Pocahontas pe forum culinar.ro

Alte retete cu branza gasiti aici:

Placinta taraneasca cu branza,

Pateuri rapide cu sunca si crema de branza,

Placinta invartita cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Peltea de gutui si mere
Bucataras.RO

Peltea de gutui si mere

Saptamana aceasta mi-am ocupat-o numai cu prepararea gutuilor, ca tare multe am mai primit! Am facut in fiecare zi si...

Peltea de gutui si mere
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos