Pasca traditionala

Pasca traditionala cu branza si stafide este foarte buna si daca ai si ceva indemanare la impletit, o sa iti iasa foarte bine.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • Faina de cozonac 000 – 300 g
  • Galbenusuri – 2 buc
  • Unt topit – 75 g
  • Zahar – 60 g
  • Coaja rasa de lamaie – 1 lingurita
  • Drojdie uscata – 10 g
  • Extra faina – 10 g
  • Extra zahar – 10 g
  • Lapte caldut – 100 ml
  • Branza de vaci – 60 g
  • Extract de vanilie – 1 lingurita
  • Iaurt grecesc la temperatura camerei – 50 g
  • Praf de sare
  • Rasnita Kamis Desert – 1 lingurita
  • Pentru umplutura:
  • Oua -3 buc
  • Branza de vaci (scursa) – 150 g
  • 3 fire de sofran topite in 30 g de unt topit
  • 60 g de stafide hidratate in 100 ml de visinata (scurse apoi)
  • Iaurt grecesc – 50 g
  • Faina – 40 g
  • Extract de vanilie – 1 lingurita
  • Coaja de portocala rasa – 1 linguirita
  • Zahar – 120 g
  • Scortisoara – 1 lingurita rasa
  • Praf de sare
  • Extra – 1 galbenus de ou
  • Extra – 1 lingura de apa rece
  • Cardamon – ½ lingurita
  • Miere pentru uns – 2 linguri

Mod de preparare

Adauga faina de cozonac intr-un robot de bucatarie – monteaza atasamentul de plamadit;

Pune sare deasupra si amesteca;

Dizolva drojdia in lapte caldut si adauga extra zaharul si extra faina;

Las-o sa se activeze cca. 10-12 minute;

Porneste robotul de bucatarie si adauga galbenusurile, extractul de vanilie, untul topit, drojdia activata, iaurtul grecesc, branza de vaci, coaja rasa de lamaie, zaharul si 1 lingurita de Kamis Desert (rasnita);

Amesteca cca 3-5 min pana devine aluatul pufos;

Lasa-l la dospit la cald pana-si dubleaza volumul;

Intre timp pregateste umplutura: spala vasul robotului si adauga ouale;

Pune deasupra zaharul si untul topit cu sofran;

Adauga zahar, iaurt grecesc, branza de vaci, stafidele scurse, extractul de vanilie, scortisoara, cardamonul si un praf de sare;

Dupa ce s-a omogenizat adauga faina;

Imparte aluatul astfel: 40% din el pentru baza de pasca, 55% (pe care-l tai in 3) pentru coronita impletita si 5% pentru crucea de deasupra;

Intinde baza cat sa acoperi o tava cu fund detasabil de diametru 20 cm, tapetata in prealabil cu unt si faina;

Taie restul de aluat in 3, intinde-l cat sa acoperi diametrul tavii si impleteste in 3 (secretul impletirii in 3 este ca intotdeauna sa aduci marginile peste mijloc);

Pune-l deasupra in tava, iar resturile pastreaza-le pentru cruce;

Impleteste o cruce si las-o pe masa deoparte pana cand va fi gata de pus deasupra;

Bate galbenusul cu apa rece si unge pe deasupra;

Umple pasca cu umplutura si da-o la cuptor la 150 de grade C, pentru 25 de min;

Scoate-o, pune crucea deasupra si unge-o si pe ea cu ou;

Mai las-o la cuptor cca. 35 de min;

Cand o scoti din cuptor, unge-o bine cu miere si las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc