Aluat frantuzesc

Se amesteca faina de patiserie si untul. In loc de unt se poate folosi margarina pentru creme (moale). Se amesteca pentru a se omogeniza. Se dizo

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Aluat frantuzesc

Ingrediente

  • 1000 g faina de patiserie
  • 125 g unt
  • 15 g sare
  • 550 ml apa racita
  • grasime ptentru impachetat (unt sau margarina)
  • 125 g faina pt impachetat

Mod de preparare

Se amesteca faina de patiserie si untul. In loc de unt se poate folosi margarina pentru creme (moale). Se amesteca pentru a se omogeniza. Se dizolva sarea in apa rece si se adauga peste mixtura de faina si unt. Se amesteca pina se formeaza un aluat de consistenta medie. Nu se supramixeaza!

In continuare, se ia acest aluat, se inveleste in folie de plastic si se lasa la odihna in frigider circa 20 minute.

Grasimea de impachetare se pregateste astfel: se inmoaie pe masa de lucru pana ajunge la o consistenta aproximativ egala cu aluatul si se modeleaza sub forma de foaie. In cazul in care margarina are un continut prea mare de apa se amesteca cu faina. Cantitatea de faina adaugata in grasimea de impachetare reprezinta o optime din cantitatea de grasime folosita.

Se intinde aluatul pe masa de lucru presarata cu faina in foaie de forma dreptunghiulara cu colturile cat mai drepte, de grosime 1 - 1,5 cm. Se pune grasimea pe mijlocul foii de aluat si se impatureste aluatul in trei. Se rasuceste bucata de aluat cu 90 de grade fata de pozitia initiala si se intinde din nou in foaie. Se impatureste in patru: lateralele se pliaza spre mijloc, se perie excesul de faina de pe suprafata aluatului si se mai pliaza o data (impachetare dubla). Apoi aluatul se inveleste in folie de plastic si se lasa la odihna in frigider cel putin 20 minute. Aceasta este prima impachetare.

Se repeta operatia de impachetare de inca trei ori, cu pauze intre doua impachetari succesive de cel putin 20 minute. De fiecare data inainte de laminare aluatul se rasuceste astfel incit sa fie impachetat pe o directie perpendiculara pe vechea directie de impachetare. De fiecare data aluatul trebuie lasat la odihna in frigider cel putin 20 minute pentru a permite relaxarea retelei glutenice. Aluatul nu trebuie impachetat mai mult de cat este indicat deoarece in acest caz straturile formate se compacteaza si nu mai cresc in cuptor.

Dupa ultima impachetare aluatul poate fi modelat si copt imediat dupa odihna obligatorie sau poate fi pastrat la frigider pentru a fi utilizat a doua zi, sau se poate congela si folosi dupa o perioada mai indelungata.


Modelare: se recomanda utilizarea unor cutite sau cutere foarte bine ascutite pentru a nu strica printr-o taiere defectuoasa structura stratificata a aluatului. De asemenea, aluatul va fi prelucrat in incaperi cu temperatura scazuta.

Se intinde aluatul in foaie, se taie in formele dorite si se ung cu ou astfel incit sa nu curga pe margini, deoarece oul impiedica expandarea normala in cuptor si produsele sunt deformate.

Se pot folosi o serie de umpluturi, creme, toppinguri pentru decorarea produselor.

Se recomanda ca produsele sa nu se introduca imediat dupa modelare in cuptor ci sa se lase la odihna in frigider circa 30 minute pentru a nu se contracta la coacere.


Coacere: se face diferentiat in functie de dimensiunile produselor. In general produsele din aluat frantuzesc se coc in cuptorul incalzit in prealabil la circa 200 - 220 grade C.

In cazul produselor de dimensiuni mari, de exemplu foile pentru napoleon, cremsnit, tarte sau altele, acestea se coc la temperaturi mai mari piaa sunt suficient de crescute apoi se scade temperatura la circa 175oC si se continua coacerea pana devin crocante si aurii.


Acest aluat se foloseste pentru a obtine o serie de produse, cum ar fi: tarte cu fructe, napoleon, scoici, rulouri, palmieri sau placinte.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Supa crema de fasole uscata
Bucataras.RO

Supa crema de fasole uscata

Imi plac foarte mult supele crema. De data aceasta am incercat una de fasole uscata. Am pus un timp scurt de pregatire...

Supa crema de fasole uscata
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola