Coronita cu mac

1. Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine: 1.1 laptele incalzit la 40 de grade C

Timp pregatire
190 minute
Complexitate
medie
Coronita cu mac

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 de grame de faina de buna calitate - plus 2-3 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 5 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala
  • vanilie
  • rom etc. - dupa gustul fiecaruia
  • Umplutura 1:
  • 150 de grame de mac macinat
  • 150 de grame de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3-4 linguri de lapte
  • Umplutura 2:
  • rahat colorat
  • Glazura:
  • 3 linguri de zahar praf
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 1 galbenus pentru finisat

Mod de preparare

Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:

1.1 laptele incalzit la 40 de grade C

1.2 galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul

1.3 untul topit - nu mai cald de 40 de grade C

1.4 zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai

1.5 faina - am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri

1.6 drojdia - am folosit deshidratata

2. Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute.

3. Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata).

4. Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii - cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor, dar si de calitatea fainii in sine.

5. L-am asezat intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut.

6. Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca.

7. Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel

8. Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale

9. Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si am presarat-o cu rahat si am rulat-o

10. Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita

11. Ruloul cu rahat l-am asezat peste aluatul cu crema de mac

12. Se rasucesc impreuna

13. Am format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse, si am asezat-o intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma mea are diametrul de 28 de centimetri)

14. Am taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului (am taiat cu foarfeca)

15. Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou

16. Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15 minute reduceti focul la 180 de grade.

17. Coronita trebuie sa se coaca aproximativ 50 de minute - o ora. 18. Daca in acest interval de timp observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu folie de aluminiu si coaceti in continuare (eu am acoperit-o dupa 30 de minute si am lasat-o in total 55 de minute).

19. La final verificati cu o scobitoare introdusa in aluat - pe care trebuie sa o scoateti curata, in cazul in care e suficient de copt.

20. Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei

21. Am scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si am asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet.
Se serveste cu o ceasca de lapte cald.

Reteta propusa de lauralaurentiu

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
3
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
4
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Parteneri
(un fel de) Balmos
Bucataras.RO

(un fel de) Balmos

(un fel de) Balmos
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise