Covrigei de cozonac (Polonezi)

Covrigeii de cozonac, sau polonezii cu nuca si miere sunt niste covrigi dulci impletiti foarte usor, dulci, deliciosi, perfecti. Siropul de miere adaugat la final te va face sa-ti doresti inca unul.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Covrigei de cozonac (Polonezi)

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 75g margarina la temperatura camerei
  • 250ml lapte
  • 25g drojdie (sau un plic)
  • 70g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri miere
  • 400g faina
  • Pentru uns aluatul:
  • 1 ou
  • 100g margarina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita extract de vanilie
  •  
  •  
  •  

Mod de preparare

Pentru covrigeii de cozonac se prepara in primul rand aluatul. Punem drojdia impreuna cu zaharul si laptele caldut (37 grade) intr-un vas si lasam sa se dizolve atat zaharul cat si drojdia.

Adaugam faina in ploaie (nu toata deodata) si incepem sa framantam. Alternam faina cu margarina moale si lingurile de miere, si framantam pana cand obtinem un aluat moale si lucios ca cel de cozonac. Eu am adaugat si coaja rasa de la o lamaie.

Lasam aluatul la dospit, pana cand isi dubleaza volumul. Il rasturnam pe masa de lucru (nu vom avea nevoie de foarte multa faina) si il impartim in doua.

Fiecare parte o intindem intr-o foaie de 30x40cm, si intindem pe ea margarina amestecata cu zaharul vanilat si extractul de vanilie. Indoim foaia (pe lungime), astfel incat partile unse cu margarina sa fie in interior, dupa care taiem (tot pe lungime) fasii de 2 cm.

Fiecare fasie de 2 cm o taiem in doua, iar cele doua parti le rasucim una dupa cealalta. Unim capetele spiralelor intr-un cerc, le punem pe o tava tapetata cu hartie de copt si ungem fiecare polonez cu ou.

Ii dam la cuptorul incins la 200 de grade pentru 20-25 de minute, pana cand sunt rumeniti in exterior.

Dupa ce ii scoatem de la cuptor ii ungem din abundenta cu un sirop de zahar sau miere (dupa preferinte) si presaram deasupra nuca macinata.


Covrigeii din cozonac sau polonezii cu nuca si miere, se servesc atat calzi cat si reci. Sunt perfecti langa o cana cu lapte sau ceai.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Desert tort cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert tort cu ciocolata

"retete festive de iarna" Recent a fost ziua de naștere a fetiței noastre și astazi am sărbătorit-o. Tortul a...

Desert tort cu ciocolata
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!