Cozonacul bucovinean este o reteta de cozonac perfect. Mare si pufos, cozonacul poate fi facut cu orice umplutura, si nu poate lipsi de la o sarbatoare.
In afara laptelui, toate ingredientele trebuie scoase cu o seara inainte la temperatura camerei, inclusiv drojdia. Zaharul se amesteca cu coaja de lamaie, portocala, esentele, sarea, otetul, galbenusurile si albusurilor, se acopera cu folie alimentara si se lasa la temperatura camerei. Astfel se va intensifica culoarea galbenusurilor si se vor infuza aromele.
Se oparesc 2-3 linguri de faina cu jumatate de cana de lapte clocotit,se amesteca energic sa nu ramana cocoloase, se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu 2 lingurite de zahar si apoi se amesteca cu faina oparita si se lasa sa creasca 15 minute. E important sa nu depasiti timpul, altfel drojdia va pierde din puteri.
Se cerne faina intr-un vas incapator, se adauga galbenusurile cu zahar, 3/4 din lapte(nu puneti tot laptele odata) si topiti separat untul cu uleiul. Omogenizati bine si incepeti sa framantati prin impaturire, adaugand din cand in cand unt topit. Cel mai important factor pentru reusita unui aluat e consistenta lui, fie ca faceti gogosi sau cozonac. El trebuie sa fie moale, usor lipicios pentru ca dupa adaugarea grasimilor sa devina compact, cu un aspect uniform si omogen si elastic: daca apasati cu degetul, aluatul trebuie sa revina repede la forma initiala. una peste alta, nu sunt necesare mai mult de 30 de minute de framantat, iar daca aveti masina de paine sau robot, si mai bine.
Se pune intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara sau un stergar curat, ferit de variatii mari de temperatura. Fiind un aluat greu, incarcat, ii va lua trei ore sa creasca bine, nu va grabiti, iar daca nu e foarte cald in bucatarie poate si mai bine de atat.
Intre timp pregatiti umplutura, amestecand nuca macinata foarte fin cu zaharul, albusurile spuma tare si esenta de rom. Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua parti( pentru 2 cozonaci) si apoi inca in doua daca vreti sa ii faceti impletiti. Se ung cu multa umplutura pana aproape de margini, se ruleaza, se impletesc si apoi se pun in tavi la crescut inca 45 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu albenus, se presara cu mac si zahar tos si se adauga jumatati de nuci pentru a-i orna.
Se coc aproximativ 50 de minute, chiar o ora, in functie de cuptor, eu ii incerc cu un betisor pentru frigarui pe care in infing exact in milocul cozonacului. El trebuie sa iasa curat, deloc umed. Daca nu va plac pudrati cu zahar, cand ii scoateti din cuptor, treceti un cub de unt peste coaja ca sa la "faceti fata".
Pofta buna! Reteta Cozonac bucovinean a fost propusa de mireloasa pe forum culinar.ro
Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...
Clafoutis cu capsuniRetete dietetice
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de puiAș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavaraAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasicaAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de laptePentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilieDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatO mancare gustoasa in sezonul rece
Iepure cu cartofi la cuptorEste un fel de tarta cu aluat de patiserie cumparat de la Lidl, care se comporta excelent atat la placinte, tarte si chiar...
Tarta cu branza picanta si ceapa verdeIata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padureO imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...
Negresa - irezistibil de gustoasa
Comentarii