Cozonac cu nuca, mac si rahat

Intr-un vas mic se pun la fiert 50 ml de lapte, apoi se adauga 2 linguri de faina, se amesteca fara sa ramana cocoloase si se lasa la racit. Restul de

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu nuca, mac si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 2 pliculete drojdie
  • un litru lapte
  • 250 g mac macinat
  • 200 g rahat
  • 300 g zahar
  • 600 g nuca macinata
  • un ou

Mod de preparare

Intr-un vas mic se pun la fiert 50 ml de lapte, apoi se adauga 2 linguri de faina, se amesteca fara sa ramana cocoloase si se lasa la racit. Restul de faina se pune intr-un vas mare (nu de plastic), se adauga drojdia, un praf de sare, compozitia de lapte si faina racita si se framanta cu lapte caldut pana nu se mai lipeste de degete si se simte cum creste. Se lasa la dospit, la loc cald, nu aproape de sursa de foc, circa 2 ore. Intre timp, se prepara compozitiile, astfel: - peste nuca amestecata cu zahar se toarna putin lapte clocotit; - macul se amesteca cu putin zahar si se fierbe in lapte pana se inmoaie. - rahatul se taie cubulete; Dupa ce a dospit aluatul, se rastoarna pe o suprafata de lemn presarata cu faina si se imparte in trei parti aproximativ egale. Se ruleaza cu sucitorul fiecare parte, se toarna compozitia cu nuca, mac sau rahat pe foaia de aluat, se rasfrang capetele si se ruleaza. Se aseaza intr-o tava unsa in prealabil cu putin ulei. Se sparge oul, se bate cu o furculita si se ung cozonacii. Se lasa sa stea in tava aproximativ 30 de minute, apoi se introduc in cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc. Se scot din cuptor, se ung cu putina apa rece, apoi se aseaza deasupra 2-3 prosoape si se lasa la racit, la temperatura camerei.


Se taie felii si se serveste cu o cana de lapte sau cafea.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Bucataras.RO

Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii

Tort aniversar: La multi ani,Madalina ! Ciocolata, ness, jeleu de coacaze rosii Pentru Reteta de tort cu crema de unt...

Reteta de tort cu crema de unt cu ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola