Cozonac

Cozonac simplu cu nuca sau cu mac

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 3h 
Arghir Cici 126 postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Se pun drojdia si o lingurita de zahar in jumatate de pahar de lapte caldut. Se amesteca si se pune deoparte sa creasca. Se cerne faina intr-un vas ad

ingrediente

   Aluatul: 800 gr. faina
   100 gr. margarina
   50 gr. ulei
   150 gr. zahar
   40 gr. drojdie
   500 ml. lapte
   4 galbenusuri
   o lingura gris
   o lingurita rasa de sare
   Umplutura de nuca: 500 gr. nuca macinata
   150 gr. apa
   250 gr. zahar
   100 gr. rom
   Umplutura de mac: 500 gr. mac macinat
   250 gr. zahar
   200 gr. apa
   o lingurita coaja de lamiie rasa

mod de preparare

Se pun drojdia si o lingurita de zahar in jumatate de pahar de lapte caldut. Se amesteca si se pune deoparte sa creasca. Se cerne faina intr-un vas adinc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste margarina impreuna cu uleiul si se amesteca cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul , grisul si la sfirsit se adauga laptele caldut amestecind tot timpul, sa nu se faca cocoloase. Se framinta si se bate pana apar bule de aer. Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte sa creasca.

Prepararea umpluturii de nuca: Se pun la fiert apa si zaharul. Cand fierbe se adauga nuca macinata si se fierbe putin. Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca.
Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca cea de nuca cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamiie rasa.

Prepararea cozonacului: Se pune multa faina pe masa de lucru,iar miinile se vor da prin faina tot timpul. Aluatul crescut se rastoarna pe masa, se imparte in doua. O jumatate se intinde cu mina de marimea tipsiei, peste ea se intinde umplutura de nuca, se ruleaza si cu grija se pune in tipsia bine unsa.

La fel se procedeaza cu cealalta jumatate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu galbenus de ou , se mai lasa sa creasca in tipsie cca. 10 min., se pun apoi in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade cca. 45-6o min. Se scot cind sunt rumeni. Se scot calzi din tipsie si se pudreaza cu zahar cind sunt reci.
Incearca si Cozonac Rosenkranz
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac simplu cu nuca sau cu mac" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite