Mancaruri cu ciuperci

Reteta Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 50m 
lumeabucatelor.ro postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Tocanita de Ciuperci (Reteta Video)"
 
>
Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana este pur si simplu delicioasa, n-o sa ma satur niciodata de ea. Reteta este exact ca si cea facuta de bunica mea, fara nimic complicat.

ingrediente

Pentru 4 portii:
   1 kg de ciuperci champignons – se pot folosi si ciuperci de padure
   pleurotus
   etc
   1 ceapa medie
   150 ml smantana – eu am folosit o smantana groasa
   de tara
   foarte buna
   4-5 catei de usturoi
   2-3 linguri de faina
   1 legatura de marar
   1 legatura de patrunjel
   1 praf de tahon
   4-5 linguri de ulei
   sare si piper dupa gust

mod de preparare

Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.
Ciupercile se curata de pielita, se rup picioarele si se spala toate rapid sub jet de apa rece. Atat palariile cat si picioarele se taie felii. Daca palariile sunt mari, taiati-le intai in jumatate, apoi le feliati.
Usturoiul se curata, se spala si se toaca marunt.
Mararul si patrunjelul se curata si se spala.
Intr-o tigaie mai mare sau chiar intr-o cratita, se pune uleiul la incins. Se calesc ceapa si usturoiul pana cand devin usor transparente, amestecand des. Se adauga ciupercile taiate si un praf de piper si se amesteca usor cateva minute, sa se caleasca si acestea putin. Eu pun pe foc mic, ciupercile ies mai bine asa, chiar daca dureaza mai mult gatitul. Cand ciupercile incep sa se inchida la culoare, se adauga apa pana cand aproape se acopera ciupercile. Nu va speriati ca e prea multa apa, ea va scade. Evitati sa puneti sare la inceput, pentru ca ciupercile vor lasa si mai multa apa. Vom potrivi tocanita cu sare la final.




Cand mancarea incepe sa clocoteasca, adaugati mararul tocat.




Intr-o cana puneti 2 linguri cu varf de faina de grau si apoi adaugati apa pana pe la doua treimi din cana. Amestecati bine bine pana se omogenizeaza si adaugati continutul canii in mancare. Amestecati foarte usor pentru a evita sa rupeti ciupercile feliate.




De cand a dat primul clocot pana cand ciupercile s-au facut, eu am mai tinut pe foc cam 35 de minute la foc mic. Timpul poate sa scada, in functie de cat de tare dati flacara.
Se amesteca des, ca sa nu se arda.
Cand ciupercile sunt gata, se adauga smantana si se amesteca usor, apoi se mai clocoteste 2-3 minute. La final potrivim de sare si, daca mai e nevoie, punem si piper. Adaugam patrunjelul tocat si amestecam usor.




Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana se serveste calda cu mamaliguta.

Incearca si Tagliatele cu ciuperci
Daca ti-a placut reteta noastra "Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Mancaruri cu ciuperci

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.