As putea sa va povestesc o zi intreaga despre focaccia, despre aceasta minunata paine plata umpluta cu branza, cu mult ulei de masline care ma surprinde de fiecare data.
Focaccia m-a cucerit de prima data de cand am incercat-o, n-as fi crezut vreodata ca o sa imi reuseasca, dar nici nu mi-as fi imaginat cat e de usor de facut. Si cel mai important, mi-am dat seama ca diferitele feluri de "focaccia" pe care le incercasem in diferite bistro-uri nu au nici in clin nici in manneca cu the real thing.
Incepem prin a-i prepara aluatul si anume, cernem faina intr-un vas, eu va recomand o covatica de-aia de lemn, cum avea si bunica, amestecam un pliculet de drojdie si sare dupa gust - eu pun ca o lingurita. Amestecam bine, dupa care facem in centru un gol unde turnam apa calduta si amestecam nu foarte bine. Aluatul pe care il obtinem va fi unul lipicios si moale, aproape ca cel de paine, dar mai lipicios.
Acoperim vasul si lasam la loc caldut, ferit de vant sau curent, pentru cel putin 40 de minute ca sa dospeasca linistit.
Un sfat: ca sa nu va murdariti pe toata mana, pentru ca aluatul nu trebuie framantat cu putere, puteti sa amestecati faina impreuna cu apa cu doar doua degete, ca si cum ati amesteca cu ele. Daca vi se pare ca aluatul e prea tare, mai puteti adauga apa.
Dupa ce a dospit aluatul va ungeti bine o tava cu ulei de masline, eu folosesc o tava de sticla, dar si mainile, pentru ca asa cum am spus deja, aluatul e foarte lipicios. Luati cu mainile jumatate din cantitatea de aluat si il intindeti pe suprafata tavii. Nu trebuie sa fie perfect uniform si se lipeste cu usurinta daca s-a rupt cumva.
Deasupra radeti branza de vaci, si apoi intindeti si cealalta jumatate de aluat.
Cat timp lasati cuptorul sa se incalzeasca la 160 de grade, lasati tava cu focaccia deoparte, la loc caldut ca sa mai creasca in tava.
Ungeti din abundenta partea de deasupra cu ulei de masline, sa fie chiar si balti, n-are importanta. Iar apoi presarati ierburi meditareene sau ce condimente doriti, puteti si sa nu puneti nimic.
Daca veti lasa aluatul de focaccia la crescut putin in tava si veti pune ulei de masline din abundenta, veti obtine o crusta perfecta: aromata si crocanta, focaccia fiind moale in interior.
O puteti umple cu ce doriti, sau o puteti lasa simpla, gustul sau va va cuceri.
Focaccia umpluta cu branza se serveste calduta. Se pastreaza foarte bine la frigider iar reincalzita este la fel de buna. Merge de minune si la pachet.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postO prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiArdeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovazPentru crap rasol se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se...
Crap rasolPentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...
Muffins cu lime si ciocolata albaPranzul pregatit astazi a fost plin de culoare parca, parca vine si primavara asta odata. Pot spune ca mie personal mancarea...
Chiftelute cu piure de mazareReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii