Placinta intinsa

1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat ma

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Placinta intinsa

Ingrediente

  • Faina(1.5 kg)
  • sare
  • apa calduta
  • Umplutura poate fi cu: branza
  • nuci
  • struguri negri
  • parfumati
  • varza acra
  • gris fiert in lapte
  • mere
  • gris prajit si amestecat cu zahar
  • mac etc

Mod de preparare

1. Peste o lingurita de sare, intr-un castron mai mare turnam apa calduta, sa se dizolve bine sarea dupa care se pune faina cat sa se faca un aluat mai moale decat cel de paine sau de cozonac. care se framanta bine, fara nelinistea datorata faptului ca aluatul nu se desprinde de mana.

2. Dupa ce e framantat bine se infaineaza mana si masa si se scoate aluatul pe masa. Mana se curata de aluat prin razuire sau prin spalare, nu cu ajutorul fainii, ca se fac cocoloase care se vor vedea in foaie.

3. Se taie cocutze cam de jumate de kil si se framanta fiecare frumos. Eu am facut din aproximativ un kil jumate da faina si au iesit sase cocutze din alea, care vor deveni fiecare cate o placinta. 4. Se pun gogoloaiele la hodina, vreo jumatate de ora.

5. Incepe intinsul foilor. Intinsul trebuie sa aiba loc pe o bucata de material, fata de masa/prosop curat/ceva de genul. Se ia asadar o coca, se pune pe masa de lucru, pe materialul respectiv, si se picura cativa stropi de ulei la mijloc.

Practic, in reusita intinsului asta sta secretul placintei. Se intinde de la margini si se tot intinde, incet, doar cu buricele degetelor, pana cuprindem toata masa.

6. Cand e gata mai picuram cativa stropi de ulei pe foaia intinsa, dupa care se presara umplutura, in cazul de fata branza cu zahar, coaja de lamaie si vanilie.

Acuma intra in joc si panza de sub foaie, pe care am asezat-o pe masa. Se prinde de o parte si se ridica, ruland astfel foaia de placinta. Pentru a evita zonele "moarte", fara umplutura, se taie capetele de la aluat, de la foaia rulata.

Se impatura intr-o forma ovala si se aseaza in tava bine unsa.

Pentru efecte ulterioare optime, se mai pot pune cateva picaturi de ulei, chiar intinse cu mana, deasupra placintei gata de cuptor.

Timpul de coacere variaza in functie de umputura. Cele cu umplutura uscata (gen nuci sau mac cu zahar) necesita un timp mai scurt fata de cea cu branza de exemplu. Cert e ca e gata cand e rumena bine.


Pofta buna!

Reteta Placinta intinsa a fost propusa de raluca_teodora pe forum culinar.ro

Alte retete de placinta gasiti aici:

Placinta impletita ,

Placinta cu mere ,

Placinta cu branza (urda) - foietaj

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
2
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
4
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
5
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Parteneri
Sirop din flori de soc
Bucataras.RO

Sirop din flori de soc

Pe bucataras.ro am vazut siropul acesta pentru prima data si apoi am vazut si la Jamila Cuisine. Am zis sa il incerc si mi-a...

Sirop din flori de soc
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola