Sari la conținut

Poză

Placinta cu branza ca in Maramures


39 răspunsuri la acest topic

#1 Robotzica

Robotzica

    Captain Cook

  • Membri
  • 230 posturi
  • Location:Romania

Postat 13 February 2006 - 09:15 AM

Aceasta placinta se mai numeste si placinta creata dar iti trebuie o mare maiestrie sa intinzi aluatul subtire ,subtire ca sa iasa placinta creata.
Aluat :1kg de faina ,drojdie proaspata un pachet de 25 g, lapte cald pentru framantat , o jumatate de lingurita de sare.
Umplutura:Branza de oaie , sau cas proaspat, o jumatate de kg. O legatura de marar proaspat.
Primavara acest aluat se umple cu cozi de ceapa, frunze de loboda si marar .

Se face o maia dupa care se framanta bine aluatul din faina lapte cald si sare . Aluatul este bun si pentru pâine.Se lasa la crescut.

[attachmentid=36093]

Eu am folosit cas proaspat de oaie ,pe care l-am dat prin razatoare, l-am sarat bine si l-am amestecat cu marar pus de cu toamna in borcan in sare.

[attachmentid=36094]

Am luat cu lingura aluat dospit.
[attachmentid=36095]

L-am intins cat mai subtire posibil.
[attachmentid=36096]

Am pus o lingura cu varf de cas (branza).
[attachmentid=36097]

Am prins de un colt aluatul si l-am intins ...
[attachmentid=36098]

l-am pus peste cas .
[attachmentid=36099]

Am continuat ...modelarea ...
[attachmentid=36100]
[attachmentid=36101]
[attachmentid=36102]
[attachmentid=36103]
La o maramureseanca autentica placinta ar fi fost muuuult mai subtire...
[attachmentid=36104]
Ulei in tigaia incinsa si pun placinta cu fata in jos.
[attachmentid=36105]
[attachmentid=36106]

In timp ce umplu alte placinte sunt atenta la cea din tigaie. O intorc doar cand este aurie.[attachmentid=36107]
[attachmentid=36108]

Miniaturi atașate

  • Img_0019.jpg
  • Img_0021.jpg
  • Img_0022.jpg
  • Img_0023.jpg
  • Img_0024.jpg
  • Img_0025.jpg
  • Img_0026.jpg
  • Img_0027.jpg
  • Img_0028.jpg
  • Img_0029.jpg
  • Img_0030.jpg
  • Img_0031.jpg
  • Img_0032.jpg
  • Img_0033.jpg
  • Img_0034.jpg
  • Img_0035.jpg

Editat de Robotzica, 13 February 2006 - 09:18 AM.


#2 Ioana_21473

Ioana_21473

    Big Chef

  • Membri
  • 659 posturi
  • Location:California

Postat 13 February 2006 - 09:25 AM

suna biiiineeeee... tre sa cumpar telemea si MUSAI fac si eu placintelele astea.....
Tin minte ca am vazut intr-un numar din Practic in bucatarie reteta de placinta creata si mi-a placut... dar nu am apucat sa o incerc.

Don't get mad... get EVEN....

ioana

#3 Robotzica

Robotzica

    Captain Cook

  • Membri
  • 230 posturi
  • Location:Romania

Postat 13 February 2006 - 09:29 AM

Si acum finalul:
laugh.gif
[attachmentid=36109]
[attachmentid=36110]
[attachmentid=36111]
[attachmentid=36112]
[attachmentid=36113]
[attachmentid=36114]
Dintr-un kg de faina ies 10-12 placinte.
[attachmentid=36115]

Acest aluat se poate umple si cu branza de vaca dulce , cu mere rase cu zahar sau cu varza calita.
Ce este cel mai important este ALUATUL . Trebuie sa fie foarte bine framantat , elastic sa se poata intinde fara sa se rupa . Umplutura clasica pentru placinta maramureseana este casul de oaie , sarat , sau cum am spus primavara umpluturile din frunze de loboda , marar si ceapa.
Pohta buna! laugh.gif

Miniaturi atașate

  • Img_0036.jpg
  • Img_0038.jpg
  • Img_0040.jpg
  • Img_0041.jpg
  • Img_0043.jpg
  • Img_0045.jpg
  • Img_0046.jpg

Editat de Robotzica, 13 February 2006 - 09:34 AM.


#4 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 February 2006 - 04:09 PM

Si în Tara Vrancei se fac placinte cretze. Singura deosebire este ca se pune drojdie de bere si-n umplutura (numita zalavat) si oua multe. Deobicei se face cu branza framantata de oaie , foarte sarata.
Umplutura este mai lichida. Placintele se mai numesc placinte cu clini
Datorita drojdiei la copt(prajit in untdelemn) placintele se umfla.

Imagini atașate

  • 10201324.gif

"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#5 Damian_28372

Damian_28372

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Diverse

Postat 13 February 2006 - 06:18 PM

blink.gif am murit si acum va scriu dintr-o lume mai buna si mai linistita care nu cunoaste poftele!...m-ati omorat cu placintele astea! din 1980 pana in 1992 am mers an de an aproape la matusa-mea in Danesti, Maramures, undeva pe langa Baia Mare...si daca faceam mofturi la mancare stia sigur ca exista ceva ce manca si "oraseanca aia sclifosita"...mi le servea cu lapte batut ...ii zice intr-un fel specific dar acum de atata saliva nu imi vine ...suuuper bune si mai ales cu cas de oaie!...

#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 13 February 2006 - 06:59 PM

Gomo, fă-mi loc lângă tine că vin şi eu rolleyes.gif
Splendide arată şi numai bune de o gustărică aşa mai consistentă.

#7 anca13

anca13

    Bucataras

  • Membri
  • 64 posturi
  • Location:Canada(baimareanca)

Postat 13 February 2006 - 07:10 PM

Robiotzica, faine tare placintele si sint super gustoase, intr-adevar se fac mai subtiri si arata asa ca un volanas(stiti volanasele de la rochii) dar iti trebe rabdare sa le faci, eu mincam destul de des cind eram in liceu, aveam o colega de clasa care ne aducea tot timpul facute de mama ei.
Gomo la laptele ala batut ii zice samatishe(nu am diacritice sa scriu exact cuvintul)cel putin asa ii zice de unde sint eu, de linga Baia Mare.
Anca

#8 Camelia Cecilia

Camelia Cecilia

    Captain Cook

  • Membri
  • 494 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania, Craiova

Postat 13 February 2006 - 07:17 PM

De 2-3 saptamani am mancat cu noduri si numai cand si cand... Acum mi-a revenit si apetitul si ma mai innebuniti si voi cu fel si fel de minuni... Pentru maine fac un diplomat c-asa am hotarat deja, insa zilele urmatoare o sa-ncerc placintele astea cu niste branza de oaie de la Baia de Arama.

#9 Damian_28372

Damian_28372

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Diverse

Postat 13 February 2006 - 07:26 PM

icon_biggrin.gif SAMATISHA!!!!!!...pe cuvant ca e nebunie laptele ala grasutz cu placintele!.....si cu sunca cu o ceapa de apa si cu un strop de palinca sa nu ti se aplece...cum Doamne iarta-ma sa nu ma ingrash daca numai la prostii imi zboara gandul!...mai omorati-ma odata!

Editat de Gomo, 13 February 2006 - 07:29 PM.


#10 Robotzica

Robotzica

    Captain Cook

  • Membri
  • 230 posturi
  • Location:Romania

Postat 14 February 2006 - 07:55 AM

QUOTE(Gomo @ Feb 13 2006, 08:18 PM)

blink.gif mi le servea cu lapte batut ...ii zice intr-un fel specific dar acum de atata saliva nu imi vine ...suuuper bune si mai ales cu cas de oaie!...


lapte acru sau grostior?


#11 Damian_28372

Damian_28372

    Captain Cook

  • Membri
  • 289 posturi
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Diverse

Postat 14 February 2006 - 09:00 AM

laugh.gif nu mai pune si tu paie pe foc mai Robo!....era vorba de samatisha...si chiar smantana ca de unde veneam eu smanatana nu era asa buna...pe la 10 ani stiu ca am mancat odata o cana de aia de jume de kil de au crezut toti ca o sa mi se faca rau...dar ce rau sa ti se faca cand tu alergi 3 dealuri si iti bagi nasul prin toate gradinile oamenilor?!...dupa oras, cand ajungeam acolo mi se parea raiul pe pamant, salbaticie curata!....

#12 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 14 February 2006 - 09:04 AM

Mmmm, seamana cu varzarele, pe care le poti umple aproape cu orice: spanac, varza dulce calita+marar(astea nu-mi plac), sau cum a zis Robotzica:frunze de loboda , marar si ceapa. Numai ca la varzare se intinde foaia rotunda, mica, se pune umplutura, se pliaza, se apasa cu o furculita pe margini sa nu se dezlipeasca si se prajesc (sau se coc).
Oricum, orice forma ar avea, sunt nemaipomenit de bune!
Multam' fain, Robo!
Stiu ca sunt prost. Dar cand ma uit in jur, prind curaj....

#13 Lau

Lau

    Big Chef

  • Membri
  • 688 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 14 February 2006 - 01:42 PM

Wow !!! Ce apetisant arata placintelele !
Acum trebuie neaparat sa cumpar si branza si sa le incerc ca salivez de ieri in fata ecranului icon_smile.gif

O zi minunata si mult spor in bucatarie !



#14 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 14 February 2006 - 07:21 PM

robotzica, super placinte! cu mare drag le-as manca da nu-i cine sa le faca ca eu n-am rabdare sa le imblatesc pe fiecare in parte asa cum ai facut tu. de fiecare data cand trec Mesteacanu' opresc si imi iau o placinta din asta cu smantana si o hapai de numa. poate ma indur intr-o zi (maaaaaaaare chef tre sa am ) si o sa le fac. pana atunci pofta buna fetelor daca le faceti! wink.gif

#15 Robotzica

Robotzica

    Captain Cook

  • Membri
  • 230 posturi
  • Location:Romania

Postat 15 February 2006 - 07:51 AM

Punct ochit punct lovit. Sunt chiar din comuna respectiva .Dar diferenta este prea mare. Eu nu am maiestria celor de la popas. blink.gif

#16 CorinaZ

CorinaZ

    Big Chef

  • Membri
  • 671 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 15 February 2006 - 09:21 AM

Bunatati, bunatati....asemenea placinte as manca toata viatza(cu iaurt gros, bien cur) si nimic altceva n-as mai cere icon_razz.gif
"Bonne cuisine et bon vin, voila le paradis sur terre"(Henric V)

#17 Sup3rba

Sup3rba

    sup3rba

  • Membri
  • 4885 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Langa tine, daca nu esti cuminte
  • Interests:Chatul<br />Me gusta la soledad ,buscada . Soy feliz con bien poco ; conmigo va el refrán que dice : No es mas felíz el que mas tiene si no el que menos necesita ...y yo solo deseo ser feliz y hacer feliz a las personas que me rodean.

Postat 15 February 2006 - 06:19 PM

Robotzica multumesc pt reteta..eu le-am umplut cu branza burduf... rolleyes.gif
IPB Image
IPB Image
*´¨`*·.¸¸. •*´¨`* Sunt dulce sau amara...cuminte sau vulgara...oricum as fi,sunt rara...si raman mereu originala:)*´¨`*·.¸¸.•*´¨`*
Nu e obligatoriu sa fii de acord cu mine. Dar ar fi mai rapid asa.

#18 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 15 February 2006 - 06:50 PM

Si-n Bihor se fac... O bunatate !!!...Mama le face fooooaaaarrrteeee des, umplute cu branza,sau cu varza, sau cu o combinatie de cartofi piure si branza.Numai ca ea le face rotunde, pune umplutura la mijloc, le aduna spre centru si le aplatizeaza cu sucitorul, iar la prajit pune foarte putin ulei si le pensuleaza doar pe ambele parti cu uleiul...Calde cu smantana, o minunatie...vai de soldurile noastre laugh.gif ...Trebuie sa ma mobilizez si eu intr-o zi sa le fac aici (ca tare le-am uitat gustul).
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#19 pansy

pansy

    Big Chef

  • Membri
  • 647 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 15 February 2006 - 07:12 PM

si eu sunt din aceeasi zona si facea si bunica mea placinte din astea,dar simplificase impaturitul,le facea impaturite in 4,ca un plic.ea le facea umplute cu branza dulce,ou,zahar ,zahar vanilat,coaja rasa de lamaie,sau uneori cu varza.se mananca cu smantana deasupra.
groshtior=smantana
samatishe=iaurt,lapte prins
si mai este o varietate de ii zice parca lapte acru,nu mai tin minte exact,care este un fel de iaurt cu bucati de branza prin el,o minunatie.

culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#20 Ioana_21473

Ioana_21473

    Big Chef

  • Membri
  • 659 posturi
  • Location:California

Postat 18 February 2006 - 01:06 AM

In primul rind sint suparata pe robo ca nu a spus ca tre sa astept sa se raceasca placinta... ca m-am friiipt!!!!! icon_frown.gif( De atita vreme visez numa placinte crete, ca nu am mai avut rabdare si cum am scos-o pe prima din tigaie, am si muscat un pic din ea! rolleyes.gif
In al doilea rind iar is suparata... ca-s prea bune placintele... ma doare burta deja de cite am halit!!!! blink.gif

Le-am facut cu varza dulce calita, cu mult piper... o nebunie or iesit!!!! 10 placinte in total.... 4 le-am prajit, dar pt ca am vazut ca trebuie pus prea mult ulei in tigaie, altfel risti sa ti se arda placintica... am lasat-o balta. Si am dat restu 6 la cuptor si cu ocazia asta am mai salvat vreo 10 calorii.... wink.gif
Toate sint super bune... abia astept sa cumpar si telemea si marar... yummy! icon_biggrin.gif


[attachmentid=36645]

[attachmentid=36644]

[attachmentid=36646]

Miniaturi atașate

  • varzari1.jpg
  • varzari4.jpg
  • varzari5.jpg

Editat de California, 18 February 2006 - 01:08 AM.

Don't get mad... get EVEN....

ioana



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi