Sari la conținut

Poză

Ciorba de gulii umplute


15 răspunsuri la acest topic

#1 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 11 April 2007 - 06:40 PM

Am tot cautat si nu am vazut sa mai fie reteta asta.
Este o ciorba delicioasa pe care o fac de obicei primavara cand sunt guliile fragede. Anul acesta am facut-o de Pasti, cu gulii de sera (cred) de aceea erau cam marisoare. De obicei se aleg gulii mai micute.
Avem nevoie de:

gulii (de obicei cam cate persoane sunt) - eu am pus 4 bucati - se folosesc si frunzele
zarzavat pentru ciorba: morcov si patrunjel
500 g carne tocata amestec vita cu porc
3 linguri de orez
3 oua
verdeata tocata pentru compozitia de carne
1 cutie 200 g smantana
sare, piper

[attachmentid=94885]

[attachmentid=94886]

Se taie marunt morcovul si patrunjelul si se pune la fiert in apa cu sare.

Intre timp se scobesc guliie astfel:

[attachmentid=94887]

[attachmentid=94888]

Se prepara copozitia pentru umplut (ca si pentru perisoare): carnea, ouale, orezul, verdeata tocata, sare si piper:

[attachmentid=94890]

Se umplu guliile:

[attachmentid=94893]

Miniaturi atașate

  • c1.jpg
  • c2.jpg
  • c3.jpg
  • c4.jpg
  • c5.jpg
  • c5.1.jpg

"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#2 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 11 April 2007 - 06:46 PM

Se pun guliile umplute la fiert:

[attachmentid=94894]

Se lasa ca 20 min, timp in care din restul compozitiei de carne, modelam perisoare. Dupa ce au trecut cele 20 min si guliile umplute au fost deja patrunse se adauga perisoarele, bucatile de gulie care au ramas de la scobitul acestora si frunzele de gulie taiate marunt:

[attachmentid=94895]

Dupa ce s-au fiert toate se pune o cutie cu smantana, verdeata (patrunjel) si se acreste dupa gust cu zeama de lamaie.

[attachmentid=94896]

In farfurie, cu sectiunea la gulie biggrin.gif

[attachmentid=94897]

Miniaturi atașate

  • c6.jpg
  • c7.jpg
  • c8.jpg
  • c9.jpg

"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#3 droopina

droopina

    vudu? iudu! uidu! aidu!

  • Moderatori
  • 10095 posturi
  • Gender:Female
  • Location:somewhere over the rainbow...

Postat 11 April 2007 - 07:09 PM

wav.gif

Super Otilia! Pe mine mama m-a invatat sa fac mancare de gulii... rolleyes.gif

Mi-ai dat o idee... pupic.gif mersic!

Editat de droopina, 11 April 2007 - 07:13 PM.

Life sucks and then you die! Damn right!


#4 Ralesu

Ralesu

    buna... dar REA!

  • Membri
  • 982 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montréal, Canada

Postat 11 April 2007 - 07:12 PM

e prima oara cand aud de ciorba de gulii umplute si cred ca e foare buna!
O s-o incerc neaparat ca m-ai facut curioasa si-mi place carnea tocata!
Intrebare: merge oare sa le umpli si cu orez si ardei?
sunt cu okii pe voi!

#5 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 11 April 2007 - 07:31 PM

(droopina @ Apr 11 2007, 06:09 PM)

wav.gif

Super Otilia! Pe mine mama m-a invatat sa fac mancare de gulii... rolleyes.gif

Mi-ai dat o idee... pupic.gif mersic!


Multumesc Droopina!

Si astept reteta de mancare de gulii umplute! Ma tenteaza si pe mine, mai ales ca apar imediat guliile adevarate pe piata!
"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#6 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 11 April 2007 - 07:32 PM

(ralesu @ Apr 11 2007, 06:12 PM)

e prima oara cand aud de ciorba de gulii umplute si cred ca e foare buna!
O s-o incerc neaparat ca m-ai facut curioasa si-mi place carnea tocata!
Intrebare: merge oare sa le umpli si cu orez si ardei?


Daca va place gustul de gulii atunci sigur o sa va placa ciorba asta!
Cat despre intrebare, nu am prea inteles cu ce vrei sa le umpli!!!!
"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#7 Ralesu

Ralesu

    buna... dar REA!

  • Membri
  • 982 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montréal, Canada

Postat 12 April 2007 - 02:14 AM

(otilia gergely @ Apr 11 2007, 05:32 PM)

Daca va place gustul de gulii atunci sigur o sa va placa ciorba asta!
Cat despre intrebare, nu am prea inteles cu ce vrei sa le umpli!!!!


cu umplutura de orez (ca la ardeii umpluti cu orez, adica orez amestecat cu ceapa calita si ardei, etc).
sunt cu okii pe voi!

#8 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 12 April 2007 - 02:20 AM

(ralesu @ Apr 12 2007, 12:14 AM)

cu umplutura de orez (ca la ardeii umpluti cu orez, adica orez amestecat cu ceapa calita si ardei, etc).



minca-t-ai nasu ralesule ..ca si eu intelesesem ca vrei sa bagi si ardeii -n gulii....ptiiiii bata-te...

..infulecasesi deja bunatate de papa cind ai pus intrebareaaaa blink.gif
Fan n_puiu!

#9 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 11 May 2009 - 11:45 PM

Nu stiu cum mi-am adus aminte de gulii si de ciorbica ce-o facea bunica mea. Apoi am fost readusa la cruda realitate, aici gulii au doar cei ce locuiesc la gradina si e doar "pour les connaisseurs", am cautat cel mai apropiat inlocuitor, napul care in opinia papilelor mele e un amestec intre gulie si ridiche. smile.gif . Oricum cred ca ele sunt verisoare. laugh.gif
Am scuturat reteta Otiliei de praf si am purces la treaba, la scobit napii, apoi am urmat pas cu pas indicatiile. biggrin.gif

Ciorba_napi01.jpg

Si rezultatul final:

Ciorba_napi02.jpg

A iesit o ciorbitza delicoasa, nu-i chiar asa dulceaga ca si cea de gulii. Fetelor care nu gasiti gulii si va face cu ochiul aceasta reteta puteti inlocui cu incredere cu napi. E foarte foarte buna si asa.

Mersi de reteta Otilia. floare.gif Chiar daca o stiam de la bunica mea, indicatiile tale pas cu pas sunt ca un colac de salvare. biggrin.gif

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#10 pansy

pansy

    Big Chef

  • Membri
  • 647 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 13 May 2009 - 10:28 PM

CITAT(otilia gergely @ Apr 11 2007, 07:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Se pun guliile umplute la fiert:

[attachmentid=94894]

Se lasa ca 20 min, timp in care din restul compozitiei de carne, modelam perisoare. Dupa ce au trecut cele 20 min si guliile umplute au fost deja patrunse se adauga perisoarele, bucatile de gulie care au ramas de la scobitul acestora si frunzele de gulie taiate marunt:

[attachmentid=94895]

Dupa ce s-au fiert toate se pune o cutie cu smantana, verdeata (patrunjel) si se acreste dupa gust cu zeama de lamaie.

[attachmentid=94896]

In farfurie, cu sectiunea la gulie biggrin.gif

[attachmentid=94897]

mama facea gulii umplute,dar zeama o lasa mai putina,o scadea ,la fel ca la ardeii umpluti si tot cu sos de smantana si legumele aferente,iar guliilor le punea capacel.
foarte gustoasa aceasta mancare.,dar si scumpa din cauza guliilor.pe vremea aia guliile se vindeau la kg nu la bucata,cum e acum.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#11 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 14 May 2009 - 12:22 PM

QUOTE(pansy @ May 13 2009, 09:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mama facea gulii umplute,dar zeama o lasa mai putina,o scadea ,la fel ca la ardeii umpluti si tot cu sos de smantana si legumele aferente,iar guliilor le punea capacel.
foarte gustoasa aceasta mancare.,dar si scumpa din cauza guliilor.pe vremea aia guliile se vindeau la kg nu la bucata,cum e acum.


Chiar asa scumpe sunt Pansy? Chiar si vara? blink.gif
Si eu imi aduc aminte ca pe vremea lui Ceashca se gaseau multe in sezon si nu erau scumpe. De aceea si gatea bunica mea de multe ori, fie ciorba cu multa smantana fie mancarica scazuta cum ai scris si tu.


GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#12 pansy

pansy

    Big Chef

  • Membri
  • 647 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 16 May 2009 - 12:46 PM

CITAT(Laura.lala @ May 14 2009, 01:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Chiar asa scumpe sunt Pansy? Chiar si vara? blink.gif
Si eu imi aduc aminte ca pe vremea lui Ceashca se gaseau multe in sezon si nu erau scumpe. De aceea si gatea bunica mea de multe ori, fie ciorba cu multa smantana fie mancarica scazuta cum ai scris si tu.


acum o gulioara costa 1E. mie imi vine a crede ca romanii nu mai cultiva gulii.cel putin in sudul romaniei.si nici nu le mananca.ardelenii se indeletnicesc mai mult cu asta.in transilvania s-ar putea sa se vanda si la kilogram.aici la bucuresti vara scade pretul la .25 centi,bucata.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#13 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 18 May 2009 - 10:13 AM

super arata ciorbita ta, laura!

Intradevar guliile sunt mai scumpe primavara, cand se face de obicei ciorba asta! mai inspre vara sunt mai mari guliile care se gasesc pe piata!
Dar tot o fac si eu o data sau de doua ori pe primavara!
"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#14 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 18 May 2009 - 03:19 PM

QUOTE(pansy @ May 16 2009, 11:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
acum o gulioara costa 1E. mie imi vine a crede ca romanii nu mai cultiva gulii.cel putin in sudul romaniei.si nici nu le mananca.ardelenii se indeletnicesc mai mult cu asta.in transilvania s-ar putea sa se vanda si la kilogram.aici la bucuresti vara scade pretul la .25 centi,bucata.


E adevarat ca-s mai cunoscute in Transilvania. smile.gif Dar 1 euro bucata mi se pare exagerat de mult mai ales daca ai familie mare. Asa pentru 2 persoane hai ca se poate face un sacrificiu o data pe sezon, dar cand sunt mai multi doritori e mai greu. sad.gif

QUOTE(otilia gergely @ May 18 2009, 09:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
super arata ciorbita ta, laura!

Intradevar guliile sunt mai scumpe primavara, cand se face de obicei ciorba asta! mai inspre vara sunt mai mari guliile care se gasesc pe piata!
Dar tot o fac si eu o data sau de doua ori pe primavara!


Mersi frumos Otilia. Ideale sunt guliile tinere, trufandale, dar iese buna si cu cele de vara. Acum eu is incantata ca pot s-o fac cu napi. Nu-i asa dulce si aromata fiindca napii sunt mai fazi dar e un inlocuitor de nadejde, gustos. smile.gif Sa stii ca o sa fac si mancarica scazuta, la cuptor, cu napi, rosii, ardei si dovlecel, umplute toate, caci in combinatie iese un deliciu.

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#15 pansy

pansy

    Big Chef

  • Membri
  • 647 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 18 May 2009 - 08:31 PM

ardelenii folosesc guliile la ciorbe si supe,chiar guliile mari,cele care au trecut de faza in care le poti umple.dau o savoare deosebita ciorbelor si supelor.aici la bucuresti le duc dorul.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#16 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 18 May 2009 - 10:35 PM

QUOTE(pansy @ May 18 2009, 07:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ardelenii folosesc guliile la ciorbe si supe,chiar guliile mari,cele care au trecut de faza in care le poti umple.dau o savoare deosebita ciorbelor si supelor.aici la bucuresti le duc dorul.


Esti ardeleanca stramutata in Bucuresti? Si eu tot asa, din Cluj m-am mutat la Bucuresti apoi amorul m-a trimis in 2003 la capatu' Europei. laugh.gif Ciudat e ca prin anii 80 cand le facea bunica mea nu le mancam nici sa ma picuri cu ceara. Acu' am ajuns sa duc dorul la fel de fel de chestii de care inainte nici nu ma atingeam. icon_scratch.gif

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi