Racituri - piftie

Piftia( raciturile) este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, deoarece conține puține calorii și este bogată în proteine. Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mîncăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma. Piftia nu te îngraşă, este bună şi în alimentaţia copiilor şi, în plus, este ideală pentru...ten. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
420 minute
Complexitate
medie
Racituri - piftie

Ingrediente

  • 3-4 picioare de porc
  • 1/2 cap porc cu ureche cu tot
  • sorici
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 200-300 gr carne macra porc
  • 30 g boabe piper
  • 2-3 caciuli usturoi
  • sare

Mod de preparare

Spalam si radem bine cu cutitul picioarele sau capul de porc, iar daca este nevoie le parlim la focul de la aragaz. Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge in mai multe bucati. Adaugam si carnea. Punem la foc potrivit cu putina sare, lasind sa fiarba incet, oasele fiind acoperite cu apa , cam cu 10 cm deasupra lor. Se spumeaza mereu, apoi se adauga zarzavatul curatat , 1/2 din usturoiul pisat si sare daca mai este cazul. Lasam sa fiarba mai departe, pe ochiul cel mai mic, redus, 5-8 ore, in functie de cata carne avem in oala, pina cand aceasta se desprinde de tot de pe oase. Cu 15 minute inainte de a fi gata , adaugam restul de usturoi presat si lasam sa fiarba impreuna cu el. Stingem focul si punem raciturile la rece sa se inchege, pina a doua zi, cand cu ajutorul unei linguri adunam toata grasimea inchegata deasupra. Cu cat a fiert mai incet , la foc mic si cu cat adunam mai multa grasime, cu atat vor fi raciturile mai limpezi. Punem iar pe foc raciturile ,fara nici un pic de grasime, dar doar pina cand devin lichide si le putem strecura.Scoatem apoi carnea si o punem in bolurile din care se vor servi raciturile, iar cu ajutorul polonicului, punem zeama peste picioare, urechi, carne si ce am lasat in boluri ( fara os). O parte a raciturilor eu am pus-o in forma de guguluf, am ornat cu boabe de mazare si morcov fiert si apoi am dat-o la rece, sa se inchege, alaturi de celelalte racituri. Pe la noi se servesc raciturile presarate cu boia deasupra si cu zeama de lamaie... Pofta mare sa aveti !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Feijoada - tocana braziliana cu fasole
2
Mancaruri cu carne

Feijoada - tocana braziliana cu fasole

Feijoada este o reteta de tocata de carne de vita cu fasole boabe, mancarea nationala a Braziliei. Este o tocana delicioasa...

Feijoada - tocana braziliana cu fasole
Ciorba de loboda cu omleta
3
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Ciorba de loboda cu franjuri de ou
4
Ciorbe

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
5
Prajituri

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video

Placinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...

Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta video
Parteneri
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola