Paine rustica cu cartofi

Se spala bine cartofii. Fierbem cu coaja in apa in care am adaugat jumatatea de sare (2 lingurite) pina sunt moi. Scurgem, oprim din apa in care am f

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Paine rustica cu cartofi

Ingrediente

  • 680 g cartofi
  • 4 lingurite sare
  • 120 ml apa de la fierberea cartofilor
  • calda
  • 1 lingura drojdie uscata
  • 2 linguri ulei de masline
  • 665 g de faina alba tip 550

Mod de preparare

Se spala bine cartofii. Fierbem cu coaja in apa in care am adaugat jumatatea de sare (2 lingurite) pina sunt moi.

Scurgem, oprim din apa in care am fiert cartofii 120 ml. Lasam cartofii la racit pina s-au uscat in intregime.

Cartofii reci ii strivim. Punem in recipientul robotului de bucatarie. Drojdia uscata o lasam 5 min. in apa calda de la cartofi. Amestecam. Dam drumul la robot la viteza redusa, adaugam drojdia si uleiul de masline, amestecam pina se omogenizeaza.

Adaugam faina cu restul sarii (2 lingurite), lasam pe mana robotului 2-3 min. apoi ii dam putina viteza mijlocie si amestecam 11 min.

Nu va speriati niciodata in timpul prepararii; aluatul va fi la inceput tare si sfarimicios..sa vedeti ce frumos se face la urma...

Dupa acele 11 min. acoperim vasul cu folie transparenta si lasam la temp. camerei la crescut ptr. 35 min. Aluatul nu isi va dubla volumul, dar va creste.

Impartim aluatul in doua, formam bile si aplatizam. Rulam aluatul spre noi, ultima bucatica o tragem putin spre noi si presaram cu faina. Incercam sa-i dam o forma oarecare rotunda. Cu taietura in jos asezam pe un prosop de bucatarie pe care am presarat putina faina. Acoperim cu un alt prosop si lasam la crescut 35 min.

Abia acum am dat drumul la cuptor si am preincalzit la 190°C, cu tava cu tot pe prima treapta de jos (cuptor fara ventilatie).

Normal ar trebui acum o piatra din aia de facut piinea pe ea, eu n-am. Dar am intors tava de fripturi cu fundul in sus si am asezat piinea cu taietura in sus, pe ea. Am stropit cu apa peretii cuptorului din cind in cind (cred ca de vreo 5 ori).

Lasam ptr. 45 min.

Scoatem pe grill si lasam sa raceasca. Nu se taie cit este calda.
Pofta buna!

Reteta Piinea rustica cu cartofi a fost propusa de pitt4 pe forum culinar.ro

Alte retete de paine: Piine-floare, Paine cu fructe uscate si seminte de dovleac.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Drob Pascal
1
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
2
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Pasca poloneza clasica
3
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
4
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Aluat de foietaj cu branza sarata
Bucataras.RO

Aluat de foietaj cu branza sarata

Eu fac doua feluri de aluat de foietaj cu branza, dar acesta imi place in mod deosebit si se face mai usor. Pe celalalt l-am...

Aluat de foietaj cu branza sarata
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola