Negresa cu nuci si sos de cafea

Negresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de negresa. Pentru toate aveti nevoie de cacao, dar la unele se adauga fructe sau ciocolata.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 200 g unt (sau margarina
  • eu am folosit unt)
  • 200 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 250 g faina
  • 100 g cacao neagra de calitate superioara
  • 150 g nuci (eu am folosit cam 200 caci imi plac tare mult)
  • 4 oua
  • 1 pliculet de praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • un strop de esenta de rom
  • Pentru sosul de cafea
  • 100g zahar tos
  • 150 g cafea naturala concentrata proaspat preparata
  • 2 linguri frisca lichida
  • 50 g unt
  • 3 lingurite rom de buna calitate
  • 1 lingurita amidon dizolvat in 2 lingurite de cafea rece
  • 1 plic zahar vanilat
  • 3 picaturi esenta de cafea (optional)

Mod de preparare

Nucile se curata, se prajesc usor, apoi se toaca mare, untul se taie cuburi, cacaoa se cerne peste unt impreuna cu zaharul. Se adauga toate peste laptele rece si se pun la foc amestecand incontinuu pentru a forma o compozitie uniforma. Cand a dat primul clocot, inchidem aragazul si lasam la racit. Dupa ce s-a racit complet, adaugam zaharul vanilat si esenta de rom. Apoi incepem sa incorporam ouale intregi, amestecand dupa fiecare, continuam cu faina amestecata cu praful de copt. Adaugam si nucile tocate, turnam totul intr-o tava tapetata cu unt si faina si coacem la cuptorul incins, dar la foc mic cam 30-40 de minute.


Lasam prajitura la racit si apoi o taiem in patratele. Pentru sosul de cafea, intr-o craticioara punem zaharul pe foc si il lasam pana se caramelizeaza, turnam cu grija cafeaua peste caramel, amestecam bine si apoi adaugam cele 2 linguri de frisca lichida si untul. Adaugam zaharul vanilat, esenta de cafea (daca folositi) si romul, amestecam bine, iar la final adaugam amidonul dizolvat in 2 linguri de cafea  lasam la foc mic pana se ingroasa sosul.


Sosul delicat de cafea il turnam peste negrese.
Alte retete recomandate:

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa