Zacusca

Zacusca pe care o fac de ani de zile am invatat de la mama mea .Inafara de legumele obisnuite cu ce se prepara zacusca traditionala , ea punea morcov,dovlecei,si fasole boabe asa zise crude.Mentionez ca din cantitatile date de mine rezulta 36 borcane a 400 g.Deci cine doreste o portie mai putin se reduc cantitatiile.

Portii
12
Timp pregatire
220 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie
Zacusca

Ingrediente

  • 1 l ulei +300 ml ulei (care se toarna deasupra borcanelor in loc de conservant)
  • 1300 g ceapa
  • 3 kg aerdei capia
  • 3 kg gogosari
  • 8 kg vinete
  • 8 kg dovlecei
  • 1500 ml bulion
  • 1500 g fasole boabe crude
  • 4 foi de dafin
  • boabe de piper
  • sare

Mod de preparare

Legumele se spala,vinetele,ardeii gogosarii se coc .(vinetele am copt pe gratar , ardeii si gogosarii in cuptor. Se curata cojile , se lasa sa se raceasca si sa scurga zeama . In acest timp morcovii se curata si se da prin razaratoarea mare, in 50 ml ulei se calesc cu putina sare si se fierb 100 ml apa sub capac . Dovleceii la fel se curata de coaja ,se da prin razatoarea mare , se sareaza cu o lingura de sare si se lasa 30 minute pana isi lasa zeama.Apoi la fel ca si morcovii, se calesc si se fierb dar fara apa sub capac , amestecand din can in can sa nu se prinda pana se inmoaie , 15 minute . Fasolea se pune la fiert cu apa rece si o lingurita de sare , cand este fiert se strecoare si se clateste cu apa rece . Se trece la macinatul cepii dupa ce a fost curatat se tine 10 minute in apa rece pentru a-si perde din iutela . Intr-o cratita incapatore ( 40 l) se toarna uleiul se adauga ceapa se caleste cand isi schimba culoarea se adauga morcovii din cratita ,amestecam ,lasam cateva minute pana incepe sa fiarba din nou , apoi adaugam ardeii si gogosarii macinati, vinetele tot macinate ,dovleceii ,se toarna bulionul si se adauga frunzele de dafin ,piper boabe ,sare dupa gust. Se fierbe amestecand continuu sa nu se prinda pana se evapora zeama si devine uleios pe margine. Acum este momentul de a adauga fasolea amestecand usor sa nu se zdrobeasca , se mai fierbe 10 minute .Se toarna in borcane bine spalate si sterilizate in cuptor , peste fiecare se pune o lingura de ulei fierbinte ( in loc de ulei se poate pune conservant ,salicilat sau aspirina ) se fileteaza capacul si se pun in paturi unele linga altele pentru 24 ore . Pentru mai multa siguranta a treia zi se sterilizeaza din nou in apa 30 minute de la inceputul fierberii dupa care se acopera tot cu paturi lasand sa se raceasca, cam tot 24 de ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Prajitura cu fructe
Bucataras.RO

Prajitura cu fructe

poftiti de va-ndulciti, ..... care doriti.....

Prajitura cu fructe
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola