Tocana de legume cu dovlecei

Dovleceii sunt preferatele mele , am o gradina mica , dar dovleceii nu pot lipsii . Avand o recolta frumoasa m-am gandit sa fac si pentru iarna. Va recomand sa folositi dovlecei si la zacusca ,pe linga vinete pentru ca sunt mai usor de digerat .

Portii
6
Timp pregatire
150 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie
Tocana de legume cu dovlecei

Ingrediente

  • 1/2 l ulei
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg morcovi
  • 2 kg ardei capia si gogosari
  • 3 kg dovlecei :dupa ce au fost curatate
  • 500 g orez
  • Frunze de patrunjel
  • marar
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Spalam legumele, ardeii se sterg si se coc in cuptor , dovleceii ii taiem cubulete, punem sare pe ei si lasam sa stea 30 minute ca sa lase zeama.

Ardeii cand sunt copti curatam de coaja si cotore si taiem fasii.

Morcovii se dau pe razatoarea mare .

Rosiile se curata de coaja ( se scufunda in apa fierbinte ,apoi in apa rece ) se taie cubulete , se pun in strecuratoare pana la folosire .

Ceapa se taie marunt .

Orezul se spala in 3-4 ape alternand apa rece cu apa calada , apoi se pune la fiert in apa rece( de 3 ori cantitatea de apa ) de la inceputul fierberii lasam 10 minute sa clocoteasca , apoi stingem focul si acoperim cu capac lasam sa stea 20-30 minute dupa care clatim cu apa rece si strecuram .Spalam 12-13 borcane 700 g si punem in cuptor pentru sterilizare .Aceste operatiun tin de pregatire , acum sa trecem la gatit .

Intr-o cratita incapatoare ( 15 l) incingem uleiul si adaugam ceapa taiata marunt .Lasam sa se caleasca pana cand devine galben auriu ,adaugam morcovii razuiti amestecam 5- 6 minute apoi adaugam o cescuta mica de apa , acoperim cu un capac si lasam sa fiarba in continuare inca 10-15 minute .Adaugam ardeii cu gogosarii , amestecam, dupa care punem dovleceii si rosiile scurse , acoperim si lasam sa fiarba sub capac 30-40 minute .Cand scade zeama punem orezul si mai fierbem 15 minute , se condimenteaza cu sare, piper si frunze de patrunjel si marar . Se stinge focul si se pune fierbinti in borcane incalzite bine in cuptor. Se fileteaza si se pune intre paturi se lasa pana a doua zi. Pentru mai multa siguranta a doua zi se pune iarasi la sterilizat in baie de apa , fierbem 20 minute de cand incepe sa fiarba , apoi iar acoperim cu paturi si lasam sa se raceasca .Se eticheteaza si pot fii puse in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

M

Moni • 25 Iunie 2022, 11:37 Cantitatea de rosii?????

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
SALATA CU RUCOLA , TON SI OUA
Bucataras.RO

SALATA CU RUCOLA , TON SI OUA

 Poate inlocui si o cina .Poate merge si in caserola la serviciu . Gustoasa si hranitoare .  

SALATA CU RUCOLA , TON SI OUA
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise