Un nou tort cu glazură oglindă, de data aceasta din ciocolată. Tort cu două foi de pandişpan, un strat de pişcoturi, cremă de mascarpone cu cafea, cremă de ciocolată albă, glazură oglindă din ciocolată, decorată cu fluturaşi de ciocolată făcuţi de mine. Ai mei au fost foarte încântaţi de tort, le-au plăcut mult cremele, glazura dar şi felul cum se reflectă fluturaşii.
Blatul:
Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă pe rând zahărul, gălbenuşurile, uleiul, apa. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând uşor cu o spatulă, omogenizând. Jumătate din compoziţie se amestecă bine cu cacaua, cealaltă jumătate rămâne albă. Se toarnă cele două aluaturi în forme de copt rotunde, pregătite cu foaie de copt şi se coc, pe rând, la cuptorul preîncălzit, la foc mic, până trec testul scobitorii. Se lasă la răcit.
Crema de mascarpone şi cafea:
Se bate cu mixerul smântâna, se încorporează mascarponele şi zahărul pudră vanilat, nessul şi cafeaua, amestecând până devine cremoasă şi fină.
Crema de ciocolată albă:
Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă la răcit, se amestecă împreună cu smântâna.
Pentru însiropat:
Se pregăteşte un ness din apă şi o lingură de ness, fără zahăr. Se lasă la răcit.
Asamblare:
foaia albă se însiropează delicat, apoi se întinde peste ea o treime din crema de mascarpone, se adaugă pişcoturile înmuiate uşor în ness, se mai adaugă o treime din crema de mascarpone, apoi foaia de cacao, însiropată de asemenea. Se îmbracă tortul în crema rămasă, apoi se dă la frigider 10 minute.
Se scoate tortul de la rece şi se îmbracă în crema de ciocolată albă, din care se dă deoparte două linguri pentru decor (pentru floricelele pe care se sprijină cercurile). Se dă din nou la frigider până e gata glazura.
Glazura oglindă:
Se pune gelatinala hidratat în apă rece.
Se pun, într-o crăticioară, zahărul cu apa şi laptele condensat, se fierb un pic până se dizolvă zahărul. Apoi se toarnă amestecul într-un vas în care am mărunţit cele două feluri de ciocolată. Se amestecă bine, să se topească ciocolata. Când temperatura scade sub 55 de grade, se adaugă gelatina hidratată şi se amestecă bine. Se strecoară pentru că rămân bucăţele de ciocolată netopite sau cocoloaşe de la gelatină. Eu am strecurat de 3 ori.
Dacă o turnaţi lichidă (are acum aprox. 35 de grade), se va prelinge pe tot tortul. De aceea, se lasă bine la răcit, astfel încât să devină vâscoasă (consistenţa trebuie să fie ca a mierii.)
Dacă vi se îngroaşă prea tare glazura, aceasta se poate încălzi pe baie de abur înapoi până la 35 de grade şi apoi iar răcită dar numai atât cât să devină vâscoasă.
Se scoate tortul de la rece, se aşază pe un suport (eu am folosit o cupă de îngheţată cu picior) aflat într-o tavă (eu am folosit o tavă de tartă), apoi se toarnă glazura peste tort. Dacă nu a avut consistenţa care trebuia de prima dată, nu vă speriaţi, excesul de glazură care cade în tavă se foloseşte din nou: se strânge într-un pahar, se mai lasă la răcit, apoi se toarnă din nou peste tort. Eu l-am turnat de 3 ori, până a căpătat aspectul pe care-l doream (e a doua oară când fac un astfel de tort, încă mai am şi eu de învăţat). Nu se nivelează cu spatula, pentru că lasă urme. Pe măsură ce se răceşte, glazura se îngroaşă. Capătă un luciu frumos.
Pentru decor:
La final, se decorează tortul după plac. Eu am decorat cu flori din crema rămasă şi nişte fluturaşi, bănuţi şi cercuri pe care le-am făcut (cât timp s-a răcit glazura) din ciocolată albă şi neagră, topite la bain-marie în vase diferite, răcite şi turnate în poşuri. Se desenează din ciocolată cercuri, bănuţi şi fluturi pe hârtie de copt, ajutându-vă de şabloane puse sub hârtia de copt. Se dau la frigider până la utilizare. Se pot adăuga şi perle de zahăr din comerţ.
Eu l-am lăsat o oră la frigider şi am trecut nerăbdătoare la pozat, dar trebuie să stea mai multe ore la rece până la servire, pentru a se închega bine glazura.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/tort-de-ciocolata-si-cafea-cu-glazura.html
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiDupă cum v-am obișnuit, eu gătesc în cantități mari, că doar acasă 3 zmei;) Așa că din legumele coapte în jar am...
Omletă cu legume coapte în jarIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii