Aluaturi

Reteta Coronita cu mac

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 3h:10m 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
1. Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:
1.1 laptele incalzit la 40 de grade C

ingrediente

Aluat:
   500 de grame de faina de buna calitate - plus 2-3 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
   180 de ml lapte
   100 de grame de zahar
   3 galbenusuri
   1 ou intreg
   100 de grame de unt topit
   1 praf de sare
   5 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
   arome: coaja de lamaie si/sau portocala
   vanilie
   rom etc. - dupa gustul fiecaruia
Umplutura 1:
   150 de grame de mac macinat
   150 de grame de zahar
   2 plicuri de zahar vanilat
   3-4 linguri de lapte
Umplutura 2:
   rahat colorat
Glazura:
   3 linguri de zahar praf
   2 linguri de zeama de lamaie
   1 galbenus pentru finisat

mod de preparare

Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:
1.1 laptele incalzit la 40 de grade C
1.2 galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul
1.3 untul topit - nu mai cald de 40 de grade C
1.4 zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai
1.5 faina - am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri
1.6 drojdia - am folosit deshidratata


2. Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute.


3. Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata).


4. Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii - cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor, dar si de calitatea fainii in sine.


5. L-am asezat intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut.


6. Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca.


7. Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel


8. Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale


9. Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si am presarat-o cu rahat si am rulat-o


10. Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita


11. Ruloul cu rahat l-am asezat peste aluatul cu crema de mac


12. Se rasucesc impreuna


13. Am format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse, si am asezat-o intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma mea are diametrul de 28 de centimetri)


14. Am taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului (am taiat cu foarfeca)


15. Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou


16. Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15 minute reduceti focul la 180 de grade.


17. Coronita trebuie sa se coaca aproximativ 50 de minute - o ora. 18. Daca in acest interval de timp observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu folie de aluminiu si coaceti in continuare (eu am acoperit-o dupa 30 de minute si am lasat-o in total 55 de minute).


19. La final verificati cu o scobitoare introdusa in aluat - pe care trebuie sa o scoateti curata, in cazul in care e suficient de copt.


20. Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei


21. Am scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si am asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet.
Se serveste cu o ceasca de lapte cald.


Reteta propusa de lauralaurentiu


Alte retete recomandate:
Incearca si Placinta cu alune si mere
Daca ti-a placut reteta noastra "Coronita cu mac" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Aluaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.