ALUATUL: 1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul. Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de
ALUATUL:
1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.
Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de pe foc si turnat intr-un castronel, pt a impiedica arderea.
2. Am oparit faina. in cazul meu 1 lingura jumatate, pt ca am facut din 650 gr faina, laptele trebuie sa clocoteasca cand se pune peste faina.
Am frecat bine cu paleta pana aiesit ca o pasta groasa, greu de lucrat. Am facut amestecul si l-am dat deoparte la racit.
3. Am folosit masina de paiine pt framantat. Procedeu framantarii manuale e exact acelasi, numai ca se pune intai faina si apoi pe ran restul ingredientelor.
4. Am pregatit drojdia cu o lingura de faina si lapte caldut, sa iasa o pasta.
5. Am pus la masina de paiine laptele sarea , untul , galbenusurile si zaharul +razatura de lamaie si zahar vanilat. Daca e foarte uscata faina atunci va intra poate mai mult lapte, cu 50-60 ml, puneti putin cate putin, pana se incorporeaza ingredientele bine.
6. Am pregatit si tavile de cozonac, unse bine-bine cu unt topit
7. Pentru umplutura , albusurile se bat spuma, se adauga nucile macinate, razatura de lamaie, esenta de rom, cacao si zaharul si se amesteca.
8. Dupa o ora jumatate, aluatul era crescut si gata de lucrat l-am scos si l-am impartit in 4.
9. Fiecare bila de aluat am intins-o pe masa putin uleiata si am inceput sa pun umplutura, pana aproape de margine, ca sa fie umplutura peste tot si am rulat avand grija sa trag usor de aluat, ca doar e elastic. La fel am procedat cu toate cele 4 bucati, apoi am impletit.
10. Am pus in tava si apoi la crescut pana se dubleaza in volum, 45 min.
11. Am uns din abundenta cu galbenuspt decor am pus fulgi de migdale deasupra.
12. Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade copt pt 45 -50 min depinde de cuptor, daca incepe sa se rumeneasca desupra si coptul nu s-a incheiat, puneti o coala de aluminiu.
Pofta buna!
Reteta Cozonac Mariana a fost propusa de nico-vya pe forum culinar.ro
Alte retete de cozonaci gasiti aici:
Cozonac Dina, simplu si pufos,
Cozonac moldovenesc,
Cozonac cu nuca Dobre
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiCine-a zis ca trebuie sa renunti la carne doar pentru ca-i cald afara?
Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot 5,7 L Hinged LidIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii